Sunday, February 10, 2013

Ο μύθος της Ισλαμοφοβίας, του Ανδρέα Μπανούτσου


Η προέλευση του όρου Ισλαμοφοβία σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρουκνέρ προέρχεται από τους Ιρανούς φονταμενταλιστές οπαδούς του Αγιατολάχ  Χομεϊνί που τον χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο σκοπός αυτού του νεολογισμού πάντα σύμφωνα με τον Μπρουκνέρ είναι να κατηγορηθεί ο οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στο Ισλάμ ως ρατσιστής και εντάσσεται στα πλαίσια μιας ολοκληρωτικής προπαγάνδας η οποία είναι εσκεμμένα ασαφής για το εάν αναφέρεται στο Ισλάμ ως θρησκεία ή στο σύστημα αξιών του Ισλάμ ή στους Μουσουλμάνους ως άτομα.






 Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Claire Berlinski η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν αυτή που «δημιούργησε» τον όρο Ισλαμοφοβία και χρησιμοποίησε ως πηγή της την μαρτυρία ενός πρώην ριζοσπάστη Ισλαμιστή του  Abdur-Rahman Muhammad. Ο Robert Spencer ειδικός σε θέματα Ισλάμ θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να αποδίδεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα η προέλευση του όρου Ισλαμοφοβία και πως σύμφωνα με δική του έρευνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από τον ακτιβιστή Richard Stone σε ένα γράμμα του στην εφημερίδα Guardian το 1994. 




Σε κάθε περίπτωση πάντως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι λοιπές Ισλαμιστικές οργανώσεις χρησιμοποίησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ευρέως τον όρο Ισλαμοφοβία προκειμένου να συκοφαντήσουν οποιονδήποτε ασκούσε κριτική στους ίδιους ή το Ισλάμ, ταυτίζοντας την έννοια της Ισλαμοφοβίας με αυτήν του ρατσισμού. Φυσικά με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν και προσπαθούν να σιγάσουν την κριτική όχι μόνο για το Ισλάμ ως θρησκευτικού φαινομένου αλλά κυρίως την κριτική για το πολιτικό Ισλάμ και τα εξτρεμιστικά παρακλάδια του, όπως η σέκτα των Σαλαφιστών. Η Ισλαμοφοβία με άλλα λόγια μετασχηματίζει τα θρησκευτικά δόγματα και τις πολιτικές ιδεολογίες που πηγάζουν από αυτά σε κάτι συνώνυμο της φυλετικής καταγωγής και συκοφαντεί τους δήθεν Ισλαμόφοβους παρουσιάζοντάς τους ως ρατσιστές. Σύμφωνα με τους «σταυροφόρους» της Ισλαμοφοβίας ακόμα και ο προβληματισμός γύρω από την προέλευση του όρου Ισλαμοφοβία είναι μια μορφή Ισλαμοφοβίας! 




Τι σημαίνει όμως ο όρος Ισλαμοφοβία; Σύμφωνα με την Ισλαμιστική οργάνωση CAIR ( Council on American-Islamic Relations) των ΗΠΑ, γνωστή για τους δεσμούς της με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Χαμάς, η Ισλαμοφοβία «αναφέρεται σε έναν αβάσιμο φόβο  και εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ. Ο αβάσιμος αυτός φόβος οδηγεί σε διακρίσεις κατά των Μουσουλμάνων, την απομόνωσή τους από τις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες και εν τέλει μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους εις βάρος των Μουσουλμάνων.» Το CAIR  βέβαια παραμελεί να αναφερθεί στη δράση Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Al Qaeda, η Χετζμπολάχ και η Χαμάς που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν ειδεχθή εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ, εγκλήματα που οδηγούν αναπόφευκτα στη δημιουργία αισθημάτων φόβου απέναντι στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. 



Η Ισλαμοφοβία για να επανέλθουμε στην ουσία του ζητήματος απατηλά συγχέει, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Ισλάμ Daniel Pipes, δύο διαφορετικά φαινόμενα: τον φόβο για το Ισλάμ και τον φόβο για το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ενώ ο πρώτος φόβος δεν είναι δικαιολογημένος ο δεύτερος είναι απόλυτα δικαιολογημένος με την έννοια ότι οι οπαδοί του ριζοσπαστικού Ισλάμ όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα του RIMSE επιδιώκουν είτε με βίαια είτε με μη βίαια μέσα την Ισλαμοποίηση της Δύσης και την συνεπακόλουθη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου που θα κυβερνάται σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο (Σαρία).







Πηγές


http://www.jihadwatch.org/2012/08/did-the-muslim-brotherhood-invent-the-term-islamophobia.html

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324391104578227543258640614.html

http://www.discoverthenetworks.org/Articles/Islamophobia.pdf

http://www.danielpipes.org/3075/islamophobia

http://www.cair.com/issues/islamophobia/islamophobia.aspx