Sunday, September 28, 2014

Νεκρός ο στρατιωτικός ηγέτης της Boko Haram (;) του Κωνσταντίνου Παντελή

Ο νιγηριανός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι σκότωσε έναν άνδρα ο οποίος εμφανιζόταν σαν τον ηγέτη της Boko Haram, Abubakar Shekau και επιβεβαίωσε ότι ο Shekau είχε ήδη σκοτωθεί νωρίτερα. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από προηγούμενες δηλώσεις για το θάνατό του, το 2009 και το 2013.

 Ο στρατός είπε επίσης ότι 135 μαχητές της Boko Haram παρέδωσαν τα όπλα τους στα νιγηριανά στρατεύματα την Τρίτη περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Konduga στο Borno.
Ο εκπρόσωπος Άμυνας Chris Olukolade σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Τετάρτη επιβεβαίωσε με τη σειρά του επακριβώς όσα ανακοίνωσε ο νιγηριανός στρατός.
Ο στρατός δεν είπε όμως πότε ή πώς σκοτώθηκε ο Shekau και η ανακοίνωση έρχεται, όπως προαναφέρθηκε, μετά από δύο προηγούμενες ανακοινώσεις από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ότι ήταν νεκρός, μία τον Ιούλιο του 2009 και άλλη μία στα τέλη Ιουνίου 2013.
Εκπρόσωπος του Τμήματος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, είχε δηλώσει ξανά το Μάιο ότι ο «αληθινός» Shekau ήταν νεκρός, προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος που φαίνεται τώρα σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε από την ισλαμική ομάδα ήταν απατεώνας.
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι η πραγματική ταυτότητα του ηγέτη της ομάδας δεν μπορεί να είναι το κλειδί για τη λειτουργία της, καθώς πολλά μέλη της Boko Haram είναι έτοιμα να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο, εάν απαιτηθεί, έπειτα από απώλεια του εκάστοτε επικεφαλής.
Πάντως, για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ο Νιγηριανός στρατός προέβαλε μια ερασιτεχνική βιντεοσκόπηση των μαχών στην Konduga παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ο στρατός της Νιγηρίας βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για την ανάκτηση του εδάφους που χάνεται στους ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν πάρει τον έλεγχο σε μια σειρά από πόλεις που εκτείνονται σε πάνω από 200 χιλιόμετρα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Νιγηρίας με το Καμερούν τις τελευταίες εβδομάδες.
Χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην τελευταία επίθεση, προστιθέμενοι έτσι στους περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Νιγηρίας ή που έχουν καταφύγει στα σύνορα με τον Νίγηρα, το Καμερούν και το Τσαντ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Goodluck Jonathan, απευθυνόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ορκίστηκε να εντείνει τον αγώνα κατά της Boko Haram.
Η Boko Haram, της οποίας το όνομα σημαίνει «Η Δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη» στην τοπική γλώσσα Χάουσα, έχει εξαπολύσει μια όλο και πιο αιματηρή εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009.
Η επαναστατική-τρομοκρατική ομάδα έγινε ευρύτερα γνωστή στη διεθνή κοινότητα όταν τον περασμένο Απρίλιο, μέλη της εισέβαλαν σε σχολείο στην Chibok και απήγαγαν 276 μαθήτριες, οι περισσότερες από τις οποίες μεταξύ 12 και 17 ετών.

Πηγή:  http://www.rizopoulospost.com/nekros-o-stratiwtikos-hgeths-ths-boko-haram/