Saturday, March 7, 2015

Νέες έρευνες για Τζιχαντιστές στη Βοσνία, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις σε σχέση με τη Τζιχαντιστική απειλή, καθόσον, έρευνες την παρούσα περίοδο αποκαλύπτουν μεγαλύτερα δίκτυα εξτρεμιστών, τα οποία μάλιστα έχουν άμεση σχέση και με την Ιταλία, μία χώρα που πλέον απειλείται ανοιχτά, μεταξύ των άλλων και από το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος".








Συγκεκριμένα η υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας, διεξάγει έρευνες για επιπλέον 250 τζιχαντιστές  εντός της επικράτειας της που αποτελούν κύρια σημεία επαφής μεταξύ των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή και αυτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ερευνώμενοι εδρεύουν στις κάτωθι περιοχές: Ozren, Vlasic and Majevica, Zenica, Kalesije, Maglaj, Teslić, Žepče. 



Ως βασικοί συντονιστές, ερευνώνται οι ύποπτοι :Mehmedalija Hadzic, Armin Gazibegović, Muharem Omerovic, Kenan Bijedić, Edin Spahović, Amar Varupa, Fahrudin Šuvalija, Abdulmalik Basic (Στο Σεράγεβο) Amel Arnautovic (Σεράγεβο), Faris Nanić, and Nedim Haračić (Zenica).




Επίσης σε δευτερεύοντες εσωτερικούς ρόλους οι: Izet Hadzic (Στο Maglaj) Nusret Brkic (Maglaj), Asmir Gostevcic (Livno), Edina Babunovići (Mostar), O. Mujkanovi (Vlasenica), Zulfo Alajbegovića (Rogatica), Emir Alispahić (Srebrenica), Samedin Arnautovic (Visegrad) and Sheriff Vrapčevića (Tuzla), Salko Šahman (Gorazde), Amar Adrovic  (Lead), Muris Ljubunčić (Novi Travnik), Suad Mujačić (Trebinje) Sead Zekotic (Gornji Vakuf).  




Επιπλέον εταιρείες και ΜΚΟ της περιοχής, αποτελούν αγωγούς μεταφοράς χρημάτων και τρόπους κάλυψης των Τζιχαντιστών που επιστρέφουν προς την Ευρώπη, όπως το ίδρυμα Μποσφίν του Σεράγεβο, η ΜΚΟ Ανσάρ της Ζένιτσα, η εταιρεία Αλμτζ της Ζένιτσα, ενώ τα προαναφερθέντα συνδέονται άμεσα με μια ΜΚΟ Τζαμαάτ στην Ολλανδία και με το θρησκευτικό σωματείο Νούρ στη Λίντζ της Αυστρίας.




Στην Ιταλία ερευνώνται 60 Τζιχαντιστές που έφυγαν από εκεί για να πολεμήσουν στη Συρία με τη βοήθεια Βαλκανικών και δη Βοσνιακών κυκλωμάτων. Οι 50 περίπου εξ'αυτών είναι προσήλυτοι ντόπιοι Ιταλοί που στην ουσία 
στρατολογήθηκαν τα τελευταία τρία έτη από ακραίους Ισλαμικούς κύκλους και κατέφυγαν στη Συρία διαμέσου Βοσνίας, Αλβανίας και εν συνεχεία Τουρκίας. 




Σχεδόν όλοι αυτοί προέρχονται από το Τορίνο,Μιλάνο, Ραβένα, Μπολόνια, και Κρεμόνα. Στην Ιταλία υπάρχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκεί υπουργείου εσωτερικών, 200 "Στρατολόγοι" και εν γένει υποστηρικτές τζιχαντιστών που πλέον έχει χαρτογραφηθεί η δικτύωση τους και παρακολουθούνται επισταμένως. Έχουν επαφές πέρα των Δυτικών Βαλκανίων και με την Ελβετία και Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες χώρες βρίσκονται και αυτές σε "συναγερμό" λόγω των εξελίξεων και δίνουν μεγάλη έμφαση πλέον στην εξακρίβωση των κινήσεων και των προθέσεων των Τζιχαντιστών στον άξονα "Άλπεων-Αδριατικής-Δειναρικών Οροσειρών" που εντοπίζεται μέχρι στιγμής μείζονα απειλή για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαικής ηπείρου σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και των Τζιχαντιστών εν γένει. 




Στην πόλη Κρεμόνα που προαναφέρθηκε δρούσε ο Βόσνιος εξτρεμιστής Bilal Bosnić, με κύριο σκοπό τη δημιουργία βάσεως για την αποστολή "εθελοντών" στη Συρία και για την επιστροφή τους πίσω. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους 200 στρατολόγους που αναφέρθηκαν διέμεναν για ένα διάστημα στην πόλη,ενώ οι περισσότεροι είχαν έρθει στην Ιταλία παράνομα είτε μέσω Βαλκανίων είτε μέσω Βορείου Αφρικής.



Εν κατακλείδι, η κατάσταση στην Ν.Α Ευρώπη είναι σε ευαίσθητο σημείο σε ότι αφορά την ικανότητα Τζιχαντιστών να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση, με τους επόμενους μήνες να είναι κρίσιμοι για την περαιτέρω εξακρίβωση και 'χαρτογράφηση" των δικτύων που αναφέρθηκαν καθώς και άλλων. 




Οι μητροπολιτικές περιοχές του Σεράγεβο, Βιέννης και Μιλάνου αποτελούν βασικά σημεία προσοχής κυρίως για την λογιστική προετοιμασία των Τζιχαντιστών και λιγότερο για την εκδήλωση επιθέσεων.