Wednesday, June 1, 2016

Οι Αμερικανοί γνώριζαν από το 2013 ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη προχώρηση η τουρκική εφημερίδα Cumhurrıyet, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν από το 2013 ότι η Τουρκία όχι μόνο βοηθά και συνεργάζεται με τους Τζιχαντιστές, αλλά διεξήγε και παράνομο εμπόριο υγρών καυσίμων προς αμοιβαίο όφελος.





Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στην συνάντηση που είχε γίνει τον Μάιο του 2013 στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Ταγίπ Ερντογάν, μετείχαν ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, βασικός αρχιτέκτονας της συνεργασίας Τουρκίας ISIS, ανεπιθύμητο πρόσωπο για τους Αμερικανούς ένεκα των πολλών διαπλοκών του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρυ, όπως μεταδίδει ο Νίκος Χειλαδάκης από την ιστοσελίδα του.


Στην συνάντηση αυτή τότε έπεσε η αμερικανική «βόμβα». Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα στράφηκε προς τον Ερντογάν και του είπε περίπου τα εξής : «Εμείς γνωρίζουμε τι κάνετε με τους Τζιχαντιστές αλλά μην συνεχίζετε», ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί τους παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε κίνηση.



Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Rıza Sarraf, ένα πρόσωπο του στενού προβάλλοντος του Ερντογάν που συνεργάζονταν με τους Ισλαμιστές αλλά και με το Ιράν, κάτι που είχε εξοργίσει τους Αμερικανούς και μαζί με τον Χακάν Φινταν ήταν το κόκκινο πανί για τον Λευκό Οίκο.


Παρ όλες όμως τις προειδοποιήσεις ο Ερντογάν όχι μόνο δεν φάνηκε να καταλαβαίνει τι του έλεγαν. Παρά την έντονη αντίθεση των Αμερικανών παρουσίασε τον Φιντάν στο τραπέζι των συνομιλιών εξοργίζοντας τον Τζων Κέρυ.


Αυτό το ταξίδι ήταν αφετηρία σύγκρουσης και κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας και μέχρι σήμερα από τότε οι σχέσεις τους δεν έχουν ομαλοποιηθεί