Tuesday, August 21, 2018

Στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα στο μεταναστευτικό, του Ιωάννη Μιχαλέτου


Την παρούσα περίοδο, στην Ελλάδα εισέρχονται σε ημερήσια βάση , 300 άτομα κατά μέσο όρο, δεδομένων των ροών σε Ανατολικό Αιγαίο, Έβρο αλλά και "αποβάσεων" σε διάφορα νησιά και στην ενδοχώρα από λαθρεμπορικά σκάφη. 





Ταυτοχρόνως η Τουρκία εξυπηρετεί μια πλειάδα στόχων τόσο γεωπολιτικής φύσεως όσο και καθαρά οικονομικής, έχοντας δημιουργήσει μια προσοδοφόρα βιομηχανία από την οποία αντλεί πόρους το οργανωμένο έγκλημα στην Μικρά Ασία, όσο και πόρους που αντλεί το Τουρκικό κράτος επισήμως από την ΕΕ και ανέρχονται σε 3 δις ανά έτος. Ταυτόχρονα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αρνούνται στην ουσία τόσο να δεχθούν επιπλέον μετανάστες-όπως έχουν κάθε δικαίωμα- αλλά δεν προσφέρεται στην Ελλάδα μια εναλλακτική λύση είτε μέσω της αποσυμφόρησης του αριθμού μεταναστών είτε μέσω ενός μεγάλου πακέτου χρηματοδοτικής και τεχνικής βοήθειας.



Ουσιαστικά η οποία σημαντική βοήθεια δίνεται, πηγαίνει απευθείας σε "ΜΚΟ" όπου παρατηρούνται πλείστα φαινόμενα κατασπατάλησης και διαφθοράς. Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει λόγου χάρη την υποδοχή, περίθαλψη, διατροφή, στέγαση περίπου 30.000 μεταναστών, με έξοδα δικά τους που εγγράφονται ως"αμυντικές δαπάνες" στο κρατικό προυπολογισμό. Εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός. Την περίοδο που η Τουρκία έχει φύγει  εκτός ελέγχου και υπάρχει αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να διατηρεί αξιόμαχες Ε.Δ. αλλά και σώματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου κινδύνου τρομοκρατίας που υπάρχει στην Ευρώπη, ουσιαστικά οι δαπάνες επιχειρησιακού τύπου μειώνονται αφού κατευθύνονται πόροι προς τους "μετανάστες".



Επιπλέον η Ελλάδα αποδέχεται να δεχθεί πίσω από τη Γερμανία-συντόμως και από άλλες χώρες-μετανάστες με μοναδικό αντάλλαγμα την λεγόμενη "οικογενειακή επανένωση", που στην ουσία δεν αποτελεί κάποια παραχώρηση εκ μέρους κρατών μελών της ΕΕ, αλλά υποχρέωση τους βάση παλαιοτέρων δεσμεύσεων τους.



Επιπροσθέτως η εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα της χώρας αυξάνεται διαρκώς με τουλάχιστον το 70% των λεγόμενων "εγκλημάτων"του δρόμου να μην καταγράφεται στα αστυνομικά συμβάντα. Η είσοδος και η διαμονή μεγάλου όγκου μεταναστών , προερχόμενη από χώρες όπως το Μαγκρέμπ, το Αφγανιστάν και αλλού, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, άνδρες , ανειδίκευτοι και σε αρκετές περιπτώσεις με ποινικό μητρώο στις χώρες προέλευσης τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ στην ουσία σφυρίζουν αδιάφορα. Είτε παίρνουν τα μέγιστα από την Αθήνα δίνοντας τα ελάχιστα είτε σέρνουν την Ελλάδα σε μια ατέρμονη πολιτική που επιπλέον κοστίζει ακριβά στη χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.



Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία οικονομοτεχνική μελέτη πόσα κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις μεταναστών με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως και το συνολικό κόστος για Ε.Δ., ΕΛΑΣ, ΛΣ/ΑΚΤ, και  το σύνολο του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όπως και οι παράπλευρες συνέπειες του. 



Την ίδια περίοδο χώρες όπως η Πολωνία, Σλοβακία και η Τσεχία έχουν ήδη ξεπεράσει την Ελλάδα σε ΑΕΠ κατά κεφαλή, αρνούνται στην ουσία να συμμετάσχουν στην αποφόρτιση της κατάστασης αλλά διεκδικούν τα μέγιστα από τα μελλοντικά Ευρωπαικά κονδύλια για την περίοδο 2020-2017. Το δε ΝΑΤΟ επιθυμεί η χώρα να ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε "εξοπλισμούς" χωρίς να διευκρινίζεται ότι σημαντικό κομμάτι αυτών των εξόδων πάει απλώς για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που δημιουργήθηκε  χάρης τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής κρατών μελών του ΝΑΤΟ τα προηγούμενα έτη. 




Ο σημερινός γεωπολιτικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής μας δείχνει ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα θα συνεχίσουν σε συνδυασμό με περιφερειακές συρράξεις-πολέμους, τρομοκρατία και εντεινόμενο λαθρεμπόριο. Ως εκ τούτου και λόγου του σημαντικού ρόλου που παίζει η χώρα, είναι καιρός να απαιτηθούν ουσιαστικά ανταλλάγματα για την Αθήνα και την Ελλαδική Πολιτεία και όχι "μικρό χάρες-ρουσφέτια" σε Ευρωπαίους πολιτικούς για καθαρά μικροκομματικές  σκοπιμότητες μέσα στην Ελλάδα.