Saturday, October 13, 2018

Πυρήνας του ISIS στο Κοσσυφοπέδιο


Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου του Βελιγραδίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα (DBA) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν πάνω από 70 ριζοσπαστικά στρατόπεδα για νέους, κυρίως κάτω των δεκαοκτώ ετών, ενώ παρόμοια υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο.






Λίγο καιρό μετά από την εν λόγω αποκάλυψη έρχεται στη δημοσιότητα κατηγορητήριο εναντίον έξι υποστηρικτών του ισλαμικού κράτους στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν προγραμματισμένες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Ορθοδόξων Εκκλησιών, ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας και στόχων στο Βέλγιο και τη Γαλλία που υποστηρίχθηκαν από τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία.


Ο Bujar Behrami, γνωστός ως Abu Musab El-Albani – ένας από τους έξι υπηκόους του Κοσσυφοπεδίου που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία από την εισαγγελική αρχή του Κοσσυφοπεδίου το περασμένο Σάββατο – ήταν ο μόνος που ομολόγησε μέχρι τώρα στους ανακριτές σχετικά με τα εικαζόμενα σχέδια της ομάδας να επιτεθούν σε ορθόδοξες εκκλησίες, μνημεία και συλλόγους, κυρίως σε περιοχές Σέρβων και να στρατολογήσουν βομβιστές αυτοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο.
Η κατάθεσή του στις αρχές αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις λειτουργίες της εξτρεμιστικής ομάδας, τη χρηματοδότηση, την στρατολόγηση και την προμήθεια εκρηκτικών, σύμφωνα με το Balkan Insight.


Οι Behrami, Gramos Shabani, γνωστός και ως PC Habibi, Albert Ademaj, Leotrim Musliu και Edona Haliti, κατηγορούνται για σχέδια ένοπλων και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο, τη Γαλλία και το Βέλγιο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018.
Ο Behrami δήλωσε ότι όλα άρχισαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016 όταν άρχισε, μέσω του λογαριασμού του στο Telegram «Abu Musab”, να επικοινωνεί με πρόσωπο γνωστό ως «A1” από τη Συρία.


«Μιλήσαμε για επιθέσεις με χρήση Kalashnikov ή εκρηκτικών και δεν είχαμε ακόμα αποφασίσει για τον στόχο, αλλά ζήτησα από το A1 να με φέρει σε επαφή με τον Rdvan Haqifi [αλβανό διοικητή ISIS] … και αφού επικοινώνησα με τον Haqifi συμφωνήσαμε ότι θα επιτεθούμε στους Ισραηλινούς στον αγώνα [ποδοσφαίρου] που σχεδιάζονταν για αργότερα εκείνο το έτος”, δήλωσε ο Behrami.
Ο Μπεχράμι δήλωσε ότι το σχέδιο επίθεσης ήταν να χρησιμοποιήσει ένα drone εναντίον των οπαδών της ισραηλινής ομάδας και στη συνέχεια να συνεχίσει με Καλάσνικοφ.


«Παρουσίασα αυτήν την ιδέα στο Haqifi και μου είπε ότι πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα μέσω του Lavdrim [Muhaxheri] και θα πρέπει να συνεργαστούμε με ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να στρατολογηθούν”, αναφέρει το κατηγορητήριο του Behrami.
Ο Muhaxheri, από το Kacanik στο Κόσοβο, ήταν ο περίφημος ηγέτης των αλλοδαπών μαχητών του Κοσσυφοπεδίου για τον ISIS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των ΗΠΑ στην Συρία τον Ιούνιο του 2017. Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2014, μετά την δημοσίευση φωτογραφιών με τον αποκεφαλισμό ενός νεαρού άνδρα από τον ίδιο.
Ο Behrami πρόσθεσε ότι, ενώ παρουσίαζε τις ιδέες του στον Muhaxheri, η υπηρεσία πληροφοριών του ISIS βοήθησε με την χρηματοδότηση της ομάδας στην περιοχή.
«Παρουσίασα την ιδέα μου για τη διασφάλιση των χρημάτων και της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών οπαδών και παικτών στους Lavdrim, A1 και Haqifi, οι οποίοι εξασφάλισαν τα χρήματα από τον Abu Ahme, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ISIS”, δήλωσε ο Behrami στις αρχές.
Ο Behrami εξήγησε ότι η επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τρεις ομάδες ακραίων ισλαμιστών, η κάθε μία με τρία ή τέσσερα άτομα, σημειώνοντας ότι δεν θα συμμετείχε.


«Έδωσα την ιδέα, ενώ οι Ridvan, Lavdrim και A1 βρήκαν τους ανθρώπους και τα χρήματα για να πραγματοποιήσουν την επίθεση”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία με τους Muhaxheri και Haqifi συνεχίστηκε μέχρι το 2017 όταν σκοτώθηκαν, μετά την οποία επικοινωνούσε με άλλους, «A2” και «A3”, και πάλι μέσω του Telegram.


Μιλώντας για τα σχέδια για επίθεση σε σερβικές εκκλησίες, ο Behrami δήλωσε στις αρχές ότι είχε αρχικά ελέγξει τις τοποθεσίες και έκανε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση τοξικών ουσιών και δηλητηρίων, καθώς και εκρηκτικών.
«Έψαξα ως επί το πλείστον στη Wikipedia και στο Google όπου μετά την εύρεση των εκρηκτικών TNT, C4, RDX, TATP και των δηλητηρίων Sarin, Tabun, Somat και Chlorine το έστειλα στους Α2 και Α3», προσθέτοντας ότι ο A3 πήγε στην Αλβανία για αγορά αυτών.
Εξήγησε ότι κατάφερε να βρει τα κατάλληλα εκρηκτικά στην Αλβανία για περίπου 1.000 ευρώ ανά 1 κιλό, αν και με κάποια δυσκολία.
«Ο A3 είχε δυσκολίες στην εύρεση των δηλητηρίων, αν και συναντήθηκε με έναν ανώτερο στρατιωτικό για αυτό”, είπε.
Ο Μπεχράμι ζήτησε από τον Α2 να βρει επίσης ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά και ο Α2 πήγε στη Μιτρόβιτσα, στο Γκιλάν/Γνιγιάνε και στην Αλβανία ψάχνοντας για τέτοιους ανθρώπους, αναφέρει το Balkan Insight.
Ως αποτέλεσμα, οι προγραμματισμένες επιθέσεις κατά των Ορθοδόξων Χριστουγέννων στη Γκρατσάνιτσα, τη Μιτρόβιτσα, το Πέζε / Πέτσε και το Πρίζρε αναβλήθηκαν για άλλη Σερβική γιορτή τον Ιούνιο, την Ημέρα του Αγίου Βίτου ή το «Vidovdan».


«Αυτή η ιδέα ήταν δική μου… αλλά άρχισα να αποσύρομαι σταδιακά από αυτήν επειδή ο Abu Ahmed επέμενε σε μια επίθεση παρόμοια με τις μεγάλες αντι-Σέρβικες ταραχές του Μαρτίου 2004, αλλά απαίτησα να είναι μικρούτερου βεληνεκούς”, δήλωσε ο Behrami.
Σύμφωνα με τον Behrami, όλα τα σχέδια χρηματοδοτήθηκαν από τον Abu Ahmed μέσω του A4, ενώ τα χρήματα έπρεπε να σταλούν από τις πρώην σοβιετικές χώρες, όπως το Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τη Ρωσία.


Οι πέντε άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της εισαγγελικής αρχής.
Ο Gramoz Shabani, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία, όταν βρέθηκε μια σχετική ηχογράφηση, δήλωσε ότι ήταν απλώς ένα «παιχνίδι» που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τη σύζυγό του.
Τα Βαλκάνια έχουν γεμίσει από ακραίους ισλαμιστές οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν. Είναι καιρός να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.