Saturday, May 25, 2019

Νέα φάση εξέλιξης του "Κυπριακού"


Οι "θερμές" εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνουν πιθανότητα και νέο γύρο διασκέψεων για το Κυπριακό με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης την ολομέλεια του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο. 







Το μεγάλο διακύβευμα για όλο τον Ελληνισμό είναι κατά πόσο μια διαφαινόμενη νέα λύση να στηρίξει την Ελληνικότητα της Κύπρου ή θα επαναφέρει για πολλοστή φορά και από την "πίσω πόρτα" την ουσιαστική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εθνό-πολιτική αλλοτρίωση της Νήσου και την εκδίωξη του Ελληνισμού από την Ανατολική Μεσόγειο-ακριβώς την ίδια περίοδο που υποτίθεται ότι λόγω των ενεργειακών εξελίξεων τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ επιθυμούν μια σταθερή και ισχυρή Κύπρο, αλλά και Ελλάδα, απέναντι στη Τουρκία. 


Κυκλοφορούν ήδη σε μορφή δημοσιευμάτων-για πολλοστή φορά- αναφορά για τερματισμό της παρουσίας της ΕΛΔΥΚ, της επανένωσης της Νήσου σε βάση ισομερής κατανομής ισχύος με τη Τουρκική εθνοτική πλευρά αλλά και διεθνοποίηση σημαντικών εσωτερικών θεσμών όπως και τερματισμό της ειρηνευτικής παρουσίας του ΟΗΕ.




Πρόσφατο και έγκυρο ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή αναφέρει ότι "Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ είναι σε συνεχή επαφή με την Λευκωσία-και όχι μόνο-με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, προφανώς ως μέρος μιας «λύσης-πακέτο» για τα προβλήματα στην περιοχή". Επιπροσθέτως και λίαν ανησυχητικό είναι η έρευνα της εφημερίδας Εστίας που σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει μια αποκάλυψη που αν δεν διαψευστεί είναι ίσως η πιο σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα εθνικά μας θέματα. Αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια ανταλλαγή η οποία προβλέπει τα εξής:



Η Τουρκία θα κάνει τις παραχωρήσεις που θα της ζητήσει η Κύπρος για να λυθεί το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας. Αυτό θα γίνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και την αντικατάστασή τους από μονάδα του ΝΑΤΟ.

Όλες οι δυνάμεις της Δύσης που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, γεγονός που εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα όλα αυτά θα κριθούν από την στάση της Κύπρου στο θέμα αυτό και ίσως οι αποφάσεις να ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, αν ισχύει το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν η συμφωνία είναι εις γνώσιν των κομμάτων στην Ελλάδα ή όχι.

Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί την μέγιστη δυνατή "νίκη" της Τουρκίας καθότι θα περιλαμβάνει και την έξοδο των Ελληνικών δυνάμεων από τη Κύπρο και τη νομή των ενεργειακών πόρων από τη Τουρκία και εμμέσως πλην σαφώς θα ικανοποιεί τους "Τουρκόφιλους" κύκλους της Ουάσινγκτον ώστε η Άγκυρα να πάρει και τους Σ-400 χωρίς επιπλέον κυρώσεις. Ουσιαστικά αυτή είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας τα τελευταία έτη. 




Ταυτοχρόνως και ενώ συμβαίνουν εμφανώς παρασκηνιακές και επιζήμιες στρατηγικά εξελίξεις , αναλυτές όπως ο Αλέξανδρος Τάρκας αναφέρουν ότι "ο διεθνής παράγοντας ευνοεί την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που εδώ και καιρό προτιμούσε η Άγκυρα, χωρίς προπαρασκευαστική φάση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, όπως επιθυμούσαν η ελλαδική και η κυπριακή ηγεσία".

Προς το παρόν η Κυπριακή ηγεσία πρωτίστως διαφαίνεται ότι σε αντίθεση με την Αθήνα κρατά και σθεναρή αλλά και ρεαλιστική προσέγγιση, προυπολογίζοντας τη κατάσταση στην περιοχή αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο συσχετισμός δυνάμεων είναι μάλλον υπέρ της Λευκωσίας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι "«Επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αυτές ωστόσο δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση". Ο Περικλής Νεάρχου αναλύει και σχολιάζει ότι "Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι η Ά­γκυρα προετοιμάζει επιθετική πολιτική και κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. 

Υπολογίζει ότι η παραλαβή του πυραυλικού συστήματος S-400 τον Ιούλιο, για το οποίο πληρώνει βαρύ τίμημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, θα της εξασφαλίσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδος, που δεν θα έχει τον χρόνο να το αντισταθμίσει με δικούς της εξοπλισμούς. Θέλει επίσης να προκαταλάβει την Κύπρο και την Ελλάδα με τετελεσμένα γεγονότα, για να ασκήσει εκβιασμό με την ελπίδα ότι θα μπορέσει, με τον τρόπο αυτό, να σύρει σε διαπραγματεύσεις την Ελληνική πλευρά".



Συνεπώς χρειάζεται μέγιστη προσοχή εάν η προετοιμασία από αρκετούς διεθνείς κύκλους περί ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό , ενέχει την παγίδα η Τουρκία να προβεί προηγουμένως σε κινήσεις για να επιδιώξει το μέγιστο αποτέλεσμα και να δημιουργήσει τετελεσμένα.Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα πολιτικά κόμματα απροετοίμαστα εν πολλοίς για να δώσουν βάρος στο Κυπριακό.


Η έμφαση στις Τουρκικές αξιώσεις στη σημερινή φάση τίθεται στη «συμμετοχή» των Τουρκοκυπρίων στη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων τα οποία βρίσκονται στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου. Την ίδια στιγμή είναι σαφής η στήριξη στη Κύπρο από το Ισραήλ, τη Γαλλία,  και τη Ρωσία παρόλη τη θέρμη με την Άγκυρα ενώ και οι Βρυξέλλες-ΕΕ το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν μια Τουρκική ανάμειξη στη Κύπρο την παρούσα περίοδο. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Αίγυπτος και η Λιβυή του Χαφτάρ είναι σε ψυχρό πόλεμο με την Άγκυρα και ουδόλως επιθυμούν την είσοδό της σε ενεργειακό επίπεδο στην περιοχή. Στις ΗΠΑ υπάρχουν διάφορες τάσεις με αυτή που επιμένει να "παραχωρήσεις" στη Τουρκία να είναι η φρουρά που είχε επιχειρήσει και το σχέδιο Ανάν και βέβαια δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Τράμπ.



Ο Λεωνίδας Κουμάκης σε πρόσφατη παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι " Οποιαδήποτε «διαπραγμάτευση» με την Τουρκία είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε νέα εθνική ήττα, χωρίς καμιά ντουφεκιά, όπως ακριβώς συνέβη με το Σκοπιανό. Δεν πρέπει να δέχεσαι να διαπραγματευτείς το σπίτι σου με ένα τρίτο που ζητάει, αυθαίρετα ή με την απειλή βίας ή με αφόρητες πιέσεις πανίσχυρων φίλων του, να καταλάβει ένα μέρος του.Άλλωστε τόσο το Σκοπιανό, όσο και οι ελληνοτουρκικές «διαφορές» έχουν κοινή αφετηρία: Και τα δύο δημιουργήθηκαν μονομερώς. Το πρώτο από τον στρατάρχη Τίτο και το δεύτερο από τον Τουρκικό επεκτατισμό.




Τέλος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις αρχές Μαίου δήλωσε δημοσίως ότι "«Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος για το Κυπριακό και είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση". Σοφόν το σαφές. 



Τους επόμενους μήνες και καθόσον η εσωτερική κρίση στη Τουρκία θα εντείνεται, θα υπάρξουν αρκετές πιέσεις στην Αθήνα ουσιαστικά να εγκαταλείψει τη Κύπρο και να τη μετατρέψει σε ένα μεταμοντέρνο προτεκτοράτο ενώ η Τουρκία θα απολαμβάνει σχεδόν τη πλήρη δικαίωση της μακροχρόνιας επεκτατικής της πολιτικής, τώρα πλέον και επί των ενεργειακών αποθεμάτων. 



Οι κύκλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που προκάλεσαν μεγάλα πλήγματα πρωτίστως στην ΗΠΑ και στην ΕΕ με τις παραδοξολογίες περί "Αραβικής Άνοιξης", "Μετριοπαθούς Τουρκικού Ισλάμ" και είναι καθήκον της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας να συμβάλλουν στην περαιτέρω περιθωριοποίησης τους προτού μετατρέψουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο σε Τουρκική θάλασσα. Άλλωστε ο περιβόητος Νέο- Οθωμανισμός στηρίχθηκε τα μάλα από τους ίδιους κύκλους τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός και ένα κάποιος πιστεύει ότι οι Κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων λόγου χάρη, ελάμβαναν απλόχερα τη Τουρκική βοήθεια δίχως ανοχή/έγκριση έξωθεν & άνωθεν.