Monday, June 17, 2019

Νέες συνθήκες στη διεθνή διακίνηση κεφαλαίων, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Νέες συνθήκες στη διεθνή διακίνηση κεφαλαίων


Προκλήσεις για τη Ελλάδα και τωρινές συνθήκες







Η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηριστεί από την δραματική είσοδο στη διεθνή καθημερινότητα των δικτύων 5G και 6G τα οποία σηματοδοτούν την απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Λέξεις-κλειδιά όπως: Δυνητική πραγματικότητα, ρομποτική, βιομετρική αναγνώριση , Internet of Things, Big Data, Blockchain, κρυπτονομίσματα, E-tokens, Cloud technology, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονικό εμπόριο, FinTech, ανδροειδή, κ.α.

Τα παραπάνω αλλάζουν τις παραμέτρους όχι μόνο της οικονομίας και των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και στο στενότερο πλαίσιο της ασφάλειας και ειδικότερα θεμάτων όπως χρηματοδότηση τρομοκρατίας, διεθνείς κυρώσεις, εμπάργκο σε οργανισμούς και κράτη, ελέγχους κεφαλαίων κτλ.



Η πρόσφατη σύγκρουση ΗΠΑ -Χουαβέι εντάσσεται σαφέστατα σε αυτό το πλαίσιο όπως και στην δραματική αλλαγή ισορροπιών διεθνώς μετά την καταστροφική κρίση του 2008-2009. Την παρούσα περίοδο σε όρους αγοραστικής δύναμης το ΑΕΠ της Κίνας (σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ) είναι 25% μεγαλύτερο των ΗΠΑ ενώ της Ινδίας έφτασε το 50% των ΗΠΑ. Ακόμα και κράτος όπως η Ινδονησία είναι μόλις 20% μικρότερο σε αυτούς τους όρους ΑΕΠ από τη Γερμανία. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων-νοικοκυριών σε Κινεζικές τράπεζες είναι πλέον 20% μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. 




Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την νέα βιομηχανική επανάσταση , την ραγδαία αποκέντρωση δεδομένων, πληροφοριών αλλά και τεχνολογιών αιχμής, προκαλεί τριγμούς στη Δύση και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων και ελέγχων κεφαλαίων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω παρακμή της η οποία θα σηματοδοτηθεί εν τέλει από την "Απο-Δολλαροποίηση" του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ολική αλλαγή ισορροπιών όπως ισχύουν από τη δεκαετία του '40. Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση ανέδειξε το Η.Β. , η δεύτερη ανέδειξε ηγήτορες  & ανταγωνιστικές δυνάμεις σε αντίθεση με το Η.Β. οδηγώντας σε κούρσα αντοχής αλλά και πολέμων για τη κυριαρχία σε υδρογονάνθρακες και η 3η, διαπίστωσε την επικράτηση των ΗΠΑ και επέφερε την διάλυση της ΕΣΣΔ.



Την παρούσα περίοδο διαβλέπουμε κυριολεκτικά έκρηξη των κυρώσεων διεθνώς (Λ.χ. παραπομπή https://labs.enigma.com/sanctions-tracker/) και σε ότι αφορά την Ελλάδα την επηρεάζουν άμεσα. Η χώρα και ο Ελληνισμός σε οικονομικούς όρους παραδοσιακά και ιστορικά βασιζόταν σε τρεις πυλώνες. Διεθνής Ναυτιλία, διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και Ομογένεια-κοινότητες εξωτερικού-μετανάστευση. Σε εποχές ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων ο Ελληνικός κόσμος μεγαλουργούσε, έφτιαχνε μεγάλους στόλους και διεθνή εμπορικά δίκτυα. Η ίδια η εξωτερική πολιτική της χώρας βασίζεται σε όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες του πλανήτη που είναι είτε μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών είτε μεγάλοι καταναλωτές αυτών. 


Μια εποχή που θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από περιορισμούς κεφαλαίων θα αποτελέσει μέγα πλήγμα για τους Έλληνες τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός.

Ήδη δεκάδες κράτη στο πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπα με κυρώσεις όπως και δεκάδες χιλιάδες οργανισμοί και πιθανότατα εκατομμύρια άτομα.Αυτό προκαλεί μεγάλα ρίσκα στο διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία, διαρκή νευρικότητα στις συναλλαγές και περιορίζει ευκαιρίες και την λελογισμένη ανάληψη ρίσκου, που είναι εκ  των ων ουκ άνευ, για την μελλοντική οικονομική ανάταξη της χώρας.




Ακολουθεί ένα εξαίρετο σχετικό άρθρο του πραγματιστή πρώην Υπουργού Πέτρου Δούκα και νύν Δημάρχου της Σπάρτης.







Γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα στην Αγορά και το velocity of money




Πολλοί διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει σχεδον καθόλου ρευστότητα στην αγορά στην Ελλάδα, αλλά και πολύ περιορισμένη στο εξωτερικό;
Η ταχύτητα με την οποία κινείται και κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι και από λογαριασμό σε λογαριασμό το χρήμα στην αγορά (το λεγόμενο velocity of money), είναι καθοριστικότατος παράγοντας του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης!
Όσο πιό αργά, τόσο βραδύτερη και η ανάπτυξη!
Πολλοί διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει σχεδον καθόλου ρευστότητα στην αγορά στην Ελλάδα, αλλά και πολύ περιορισμένη στο εξωτερικό;
Γιά τους εξής απλούς λόγους, που δυστυχώς ελάχιστοι αντιλαμβάνονται – παρά την απλότητά τους:
1. Η αγορά και το χρήμα γιά να κινηθούν χρειάζονται κλίμα εμπιστοσύνης! Ξοδεύω γιατί υπολογίζω εύλογα (και όχι σαν χαζοχαρούμενος), ότι και εγώ θα έχω μιά ροή εσόδων που θα αναπληρώνει αυτά που ξοδεύω!
Σε περιοδους οικονομικής παρακμής, οι περισσότεροι κουμπώνονται οικονομικά γιά να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερες και πιό επιτακτικές ανάγκες!
2. Η συνεχής υπερφορολόγηση μεταφέρει πόρους από τον ταχυκίνητο ιδιωτικό στον βραδυκίνητο και αναποτελεσματικότατο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα το χρήμα να μην «αυγατίζει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
3. Το κυνηγητό με τα «Πόθεν Έσχες» προβληματίζει όποιον θα έκανε πιό μεγάλες δαπάνες γιατί είναι κάτι σαν προσκλητήριο γιά φορολογικούς ελέγχους και άντε μετά να βγάλλεις άκρη! Έτσι τα πόθεν έσχες λειτουργούν ανασχετικά και επιβραδυντικά στις δαπάνες και τη κυκλοφορία του χρήματος!
4. Η Παγκόσμια Οικονομία είναι υπερχρεωμένη!
Το Παγκόσμιο ΑΕΠ = Global GDP είναι περίπου $80 τρισεκ!
Όμως, το συνολικό Δημόσιο και Ιδιωτικό χρέος υπολογίζεται στα $240-250 τρισεκ!
Μιά σχέση 3:1 !
Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερχρέωσης του Δημοσίου τομέα των περισσοτέρων κρατών, αλλά των “animal spirits” και της υπεραισιοδοξίας των ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα – όπως την περιέγραψε ο μέγας οικονομολόγος John Maynard Keynes!
Βέβαια, ο Κέυνς είχε προτείνει την αύξηση των κρατικών δαπανών σε μιά ειδική περίπτωση όπου οι οικονομίες βρισκόντουσαν σε μιά κατάσταση luquidity trap, χωρίς να είναι ήδη ελλειμματικές και καταχρεωμένες, και όχι σαν λύση ‘πασπαρτού’, όπως νομίζουν οι απανταχού Κεϋνσιανοί που δεν έχουν δει ούτε το εξώφυλλο των έργων του! (Λες και το πολιτικό σύστημα θα άφηνε μιά τέτοια ευκαιρία για παροχές αναξιοποίητη – όπως και έγινε!!)
Επίσης και του γεγονώτος ότι για 70- 71 χρόνια δεν είχαμε κάποιο γενικευμένο πόλεμο που να καταστρέφει όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και να μηδενίζει τα χρέη και τις οικονομικές υποχρεώσεις του ενός προς τον άλλο!
Όμως, τα EBIDTA (η κερδοφορία) που δημιουργούν τα εργοστάσια, τα ακίνητα, τα μηχανήματα, κλπ., ΔΕΝ επαρκούν γιά να εξυπηρετήθει ένας τέτοιος τεράστιος όγκος χρέους!
Και φυσικά, όσο λιγότερα δάνεια (με τους τόκους τους), αποπληρώνονται, τόσο λιγότερα είναι και τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να ξαναδιατεθούν στην αγορά! {Δηλαδή, τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται, είναι κεφάλαια που ουσιαστικά ‘καταστράφηκαν’ και δεν μπορεί να ‘ανακυκλωθούν’.}
5. Η αυστηροποίηση των κανόνων όσον αφορά τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Έτσι σήμερα οι Τράπεζες απαιτείται να έχουν πολλά περισσότερα κεφάλαια γιά να κάνουν τις ίδιες δουλειές που έκαναν στο παρελθόν, και
6. Η αυστηροποίηση των κανόνων και των ελέγχων γιά το άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων, μεταβιβάσεων κεφαλαίων, κλπ.*
Γι αυτό, παρά το ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν μειώσει τα προεξοφλητικά τους επιτόκια στο 0%, ή και σε αρνητικά επίπεδα … οι εμπορικές τράπεζες δεν προσφέρουν ρευστότητα, γιατί θα πρέπει να δανείσουν σε ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά!
Γιά παράδειγμα, η Τράπεζα Α πρέπει να δανείσει στην επιχείρηση Β (που ήδη είναι υπερχρεωμένη), ώστε αυτή να μπορεί να παρέχει κάποιες πιστωτικές διευκολύνσεις στους Γ πελάτες της που όμως και αυτοί είναι υπερχρεωμένοι, κ.ο.κ.
Γιαυτό δεν κινείται το χρήμα, όσο χαλαρή πολιτική και να ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες!
Όπως είχα αναφέρει σε μιά ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 25 Μαρτίου 2015, που είχα με τον Steve Hanke, τον περίφημο καθηγητή των Οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη (σ’αυτό σπούδασε Ιατρική ο παππούς μου), γιά ένα άρθρο του με θέμα «The Superior Monetary Approach Theory and the Most Recent Hanke-Walters WSJ series on property taxes», η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να ανατρέψει επιπόλαιες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές ανάξιων κυβερνήσεων!
Όταν μιά κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την αναδιανομή πλούτου, αντί με τη παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων και υποδομών γιά τη δημιουργία πλούτου και γιά δημιουργική εργασία, τι να σου κάνει η κακομοίρα η νομισματική πολιτική; Σίγουρα από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει πλούτο!
Μπορεί βέβαια να συμβάλλει στην αίσθηση σταθερότητας και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει αναξιοκρατικές, αντι-αναπτυξιακές, ισοπεδωτικές και κρατικίστικες επιλογές!
Γι’αυτό, παρά τη συνεχή αύξηση της προσφοράς χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οικονομίες δεν λένε να πάρουν μπρός!
Είναι σαν να προσπαθούν να βάλλουν μπρός μιά μηχανή που έχει «στολάρει» περιλούζοντάς την με κουβάδες βενζίνης!
Και αυτά χωρίς να αναφέρουμε τα τεράστια ανοίγματα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των περισσοτέρων Κρατών! {Των ΗΠΑ ίσως ξεπερνά τα $30 τρισεκ.}
Λύσεις υπάρχουν, αλλά θα πάρουν καιρό να εντοπισθούν, να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοσθούν!
Και ας μη ξεχνάμε αυτά που δίδασκε ο Πλάτωνας στους Νόμους, «αλγεινόν το άριστον», δηλαδή οι καλύτερες λύσεις είναι πολύ επίπονες!








___________
* δηλ. (όπως είχα γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου = τον Αύγουστο του 2014), «new requirements on full transparency on bank transfers through corresponding banks, and on the opening of new bank accounts, places further strains on the circulation of money and on liquidity!
{for example, the US 2001 Patriot Act, the BIS 2001 «Customer Due Diligence Report», the Guidance Paper on Mobile and Internet Payment Services (MIPS) of the Wolfsberg Working Group of 2014 (with the various updates of the 2006 Guidance on a Risk-Based Approach for Managing Money Laundering Risks and the AML Guidance for Mutual Funds and Other Pooled Investment Vehicles, the Statement against Corruption, etc., and the joint Statement with The Clearing House Association LLC on the appropriate practices to ensure transparency in all banking transactions, may be necessary to fight terrorism and corruption, but are also having a significant effect on liquidity. Likewise the requirement for US banks to submit to the Fed their «living will», that is their plans to self-liquidate in an orderly fashion and without any further support by any US Government agency, also causes them distress and further belt tightening, making them less willing to lend and take risks.»
ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΔΟΥΚΑΣ

www.bankingnews.gr















Συμπλήρωμα

Τα παρακάτω είναι τα μέχρι τώρα αντικείμενα έρευνας, ανάλυσης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος της τρομοκρατίας. Δεν θα ισχύουν προοδευτικά τα επόμενα έτη λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της χρηματοικονομικής αποκέντρωσης (εκτός εάν υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος).

Ως εκ τούτου τόσο οι Αρχές όσο και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να προσαρμοστούν -να αλλάξουν νοοτροπία, να αφήσουν το εμπόριο ελεύθερο και στις συναλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και όχι τα συμπτώματα της (όπως επίσης πρόληψη και όχι καταστολή)











Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της


ΠΑΡΑΠΟΜΠΉ http://www.rimse.gr/2013/12/blog-post_7470.html


Ένας από τους πλέον αφανείς πολέμους που εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση είναι ο έλεγχος μυριάδων τραπεζικών πράξεων από τις παγκόσμιες αρχές ασφαλείας και πληροφοριών προκειμένου να ανεβρεθούν τρομοκράτες μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων.


Ενώ η χρηματοδότηση που απαιτείται για μια τρομοκρατική πράξη μπορεί ανέρχεται σε ένα μικρό ποσό, η διαδικασία στρατολόγησης, εκπαίδευσης και συντήρησης μιας τρομοκρατικής ομάδας επί χρόνια απαιτεί σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Επειδή είναι όλο και πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες να συγκεντρώνουν κεφάλαια από φιλανθρωπικά ιδρύματα, εράνους και δωρεές, έχουν καταφύγει σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι τρομοκράτες λειτουργούν πλέον με εμπόρους ναρκωτικών και λοιπούς εγκληματίες για να νομιμοποιήσουν προϊόντων εγκλήματος όπως απάτης, πορνείας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, λαθρεμπόριο. 

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν χαμηλής αξίας αλλά υψηλού όγκου δραστηριότητας παράνομων πράξεων για τη χρηματοδότηση των εργασιών τους. Άλλοι όπως οι παραστρατιωτικές ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία για παράδειγμα  χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, μπαρ και ταξί ως φορείς για ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών δραστηριοτήτων. Σε γενικότερο παγκόσμιο επίπεδο, οι τρομοκράτες εξαγοράζουν ή ελέγχουν εταιρείες-βιτρίνες, κυρίως αυτές που σχετίζονται με μεγάλη διακίνηση μετρητών. 

Περαιτέρω διακινούν χρήματα μέσω online συστημάτων πληρωμών όπως το γνωστό PayPal ή μέσω εικονικών δημοπρασιών του eBay.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο δυσκολίας για τις αρχές ασφαλείας γιατί η μεταφορά μικρών ποσών μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών όπως το Pay Pal είναι πρακτικώς αδύνατη να ερευνηθεί και συνήθως δεν παραπέμπει σε κάποια αξιόποινη πράξη.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι παραδοσιακοί μέθοδοι όπως της Hawala για τους Μουσουλμάνους που χρησιμοποιεί αντιπροσώπους και αντικριστές για τη μεταφορά κεφαλαίων χωρίς τη χρήση των χρηματοπιστωτικών θεσμών. Φιλανθρωπικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται ακόμα ως προκάλυμμα παρά τους μεγάλους διεθνείς ελέγχους που τακτικά αντιπαραβάλουν στοιχεία ως προς το που διοχετεύονται τα χρήματα που συγκεντρώνονται. 



Η επίθεση της 11/9 και ο συνεπακόλουθος πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη των χρηματοοικονομικών ροών που συνδέονται με τη τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί εκτέλεσαν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Green Quest» (Πράσινη αναζήτηση), παραπέμποντας στην αναζήτηση του "χρώματος του χρήματος". Η επιχείρηση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 και με παραλλαγές συνεχίζεται έως τη σήμερον, είχε ως σκοπό να ταξινομήσει τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ανεβρεθούν ποσά που μεταφέρονται από τρομοκράτες μέσα στη παγκόσμια κεφαλαιουχική θάλασσα των τραπεζικών ιδρυμάτων και των χρηματιστηρίων. 

Είναι χρήσιμο ακόμα και για έναν νομοταγή πολίτη να γνωρίζει ότι οι Αρχές ανά το κόσμο έχουν επενδύσει σε σύγχρονη τεχνολογία λογισμικού και σε εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και εάν πρόκειται για συναλλαγές που δεν υποκρύπτουν παράνομη δραστηριότητα εν τέλει. 

Οπότε χρειάζεται  προσοχή για να μην βρεθεί ο οποιοσδήποτε εκτεθειμένος και κυρίως να υποστεί ένα "θέατρο του παραλόγου" από τα κυβερνητικά κλιμάκια...



Οι κυριότερες ύποπτες συμπεριφορές είναι:


Μεγάλες εισροές ή εκροές εμβασμάτων- κεφαλαίων που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν-δικαιολογηθούν (Άνω των 15.000 Ευρώ για Ε.Ε ή 10.000 Δολαρίων για ΗΠΑ)

Τοποθέτηση χρημάτων σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κάποιου είδους εμπάργκο ή αυτές διατηρούν δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες (λ.χ Ιράν, Β. Κορέα, Συρία, Σουδάν, Σομαλία, Ζιμπάμπουε, Βιρμανία, Λευκορωσία, Σιέρα Λεόνε κ.α)

"Περίεργη" συμπεριφορά με ασυνήθιστες για τον πελάτη αναλήψεις ή καταθέσεις 

Χρησιμοποίηση πολλαπλών λογαριασμών για την αποστολή χρημάτων σε έναν άλλο λογαριασμό

Εισροή μικρών ποσών σε διαφορετικούς λογαριασμούς και εν συνεχεία μεταφορά σε ένα άλλο όλων των ποσών

"Τράβηγμα" μετρητών από ΑΤΜ σε ύποπτες χώρες ή το αντίστροφο

Συναλλαγές μεταξύ δύο πλευρών που λογικά δεν μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους, λ.χ ένας κτηνοτρόφος στο Πακιστάν με έναν σχεδιαστή κοσμημάτων στην Ισπανία


Μεταφορά υπολοίπων λογαριασμών σε τρίτες χώρες και κλείσιμο τους εκεί. 

Μεταφορές ποσών μεταξύ συγγενών οργανισμών-εταιρειών-σωματείων κτλ χωρίς εμφανή λόγο.





Οι παραπάνω δραστηριότητες χτυπάνε το πρώτο επίπεδο συναγερμού, ώστε να ακολουθήσει ένας δεύτερος έλεγχος στη συνέχεια. 

Εάν οι πελάτες των τραπεζών με αυτή τη συμπεριφορά έχουν ποινικό μητρώο ή είναι υπήκοοι κρατών που κατηγορούνται για δεσμούς με τρομοκρατία τότε μπαίνουν σε παρακολούθηση. Οι Αμερικανοί έχουν εφεύρει και τον όρο "Politically Exposed Person (PEP)" που σημαίνει άτομο το οποίο έχει καταλάβει πολιτική θέση στη χώρα του ή διαθέτει στενούς δεσμούς με πολιτικό, μαζί με την οικογένεια του και τους συγγενείς του μέχρι β' βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα ο υιός ενός Έλληνα Βουλευτή διατηρεί λογαριασμό σε Αμερικανική τράπεζα και υποπέσει κατά τη διάρκεια των συναλλαγών του σε μια από τις προαναφερθέντες κατηγορίες δοσοληψιών, τότε αυτομάτως τίθεται υπό παρακολούθηση οι συναλλαγές του και της οικογενείας του! 


Οι τράπεζες έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στο να ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας τους για να αποφύγουν τις κρατικές κυρώσεις σε περιπτώσεις λαθών. Χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως το "link analysis" που ελέγχει σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο τις συναλλαγές των πελατών τους. Ούτως, εάν κάποιος στείλει χρήματα σε ένα φίλο του, το σύστημα περιοδικά θα ελέγξεί εάν ο φίλος τα στέλνει σε κάποιον άλλο και σε ποιον. 


Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ήδη προγράμματα "know your customer (KYC)" που ελέγχουν εάν κάποιος πελάτης έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατία ή οργανωμένο έγκλημα. Με αυτό το τρόπο αποδεικνύεται με τη κατάλληλη ανάλυση εάν υπάρχουν τρίτοι ως μεσολαβητές στις μεταφορές κεφαλαίων προς τρομοκράτες. Στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρες φακέλωμα συναλλαγών που προσομοιάζει σε αυτό του Facebook για τα κοινωνικά δίκτυα. 

Τέλος υπάρχουν εταιρείες όπως η Lexis Nexis και η WorldCompliance που πωλούν σε τραπεζικά ιδρύματα άκρως εξειδικευμένο λογισμικό που λειτουργεί με αλγόριθμούς προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις ξεπλύματος κεφαλαίων όπως και βάσεις δεδομένων από όλο το πλανήτη με χιλιάδες ονόματα ατόμων και οργανισμών που θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Αυτοί εν τέλει αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα που δεν τους δέχεται ως πελάτες. 



Λόγω των εξελίξεων που εκτοπίζουν εν πολλοίς τις τρομοκρατικές ομάδες από το νόμιμο παγκόσμιο σύστημα, αυτές μεταλλάσσονται σε αποκεντρωμένα μορφώματα που τείνουν να αυτοχρηματοδοτούνται με χαμηλής εμβέλειας εγκληματικές δράσεις ή ακόμα και με μισθούς από νόμιμες δουλειές όπως ακριβώς έκαναν και οι βομβιστές του Λονδίνου του 2005 οι οποίοι ήσαν καθόλα νόμιμοι σε χρηματοοικονομικό επίπεδο. 


Αρκετοί αναλυτές και ειδικοί φοβούνται ότι τα υπερβολικά μέτρα όπως εφαρμόστηκαν μετά το 2001, θα μετατρέψουν τους τρομοκράτες σε πραγματικές σκιές του νόμιμου συστήματος και θα εφεύρουν τρόπους να κινηθούν παράλληλα χωρίς να μειώσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Θα κουβαλούν πάνω τους μεγάλα ποσά αντί να προτιμούν να τα διακινούν μέσω τραπεζών και θα βασίζονται περισσότερο σε συστήματα όπως το Hawala ή άλλα αυτοσχέδια που θα δημιουργήσουν.

Επιπλέον η σημερινή οικονομική κρίση θα αναγκάσει εν πολλοίς τις τράπεζες να χαλαρώσουν τους ελέγχους ώστε να εισρεύσει ρευστό που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Αυτό σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που έχει υποβάλλει το διεθνές εμπόριο η αντιτρομοκρατική εκστρατεία θα έχει ως αποτέλεσμα και ο Νόμος να ατονήσει και η τρομοκρατία να συνεχίσει να υφίσταται. Στην ουσία τα μέτρα των Αμερικανών για τον έλεγχο των ροών δεν έχουν αποτέλεσμα και βεβαίως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας ακόμα επιπλέον λόγος που θα διαβρώσει το σύστημα. 



Εν κατακλείδι, οι κανονισμοί εναντίον της τρομοκρατίας επέφεραν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό το απόρρητο των συναλλαγών όπως και την προσωπική ελευθερία του μέσου πολίτη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κόσμος έγινε ασφαλέστερος, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθείτε επί 24ωρου βάσεως από τεράστια τεχνολογικά δίκτυα μέσω τραπεζών, ίντερνετ, καμερών και δορυφόρων...