Wednesday, November 13, 2019

Η Βοσνία θα δεχθεί τους πολίτες της που πήγαν για τζιχάντ στη Συρία

Η Βοσνία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί τους πολίτες της, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στο ‘Ισλαμικό κράτος’ στη Συρία και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την επιστροφή τους. 





Περίπου 260 Βόσνιοι πολίτες βρίσκονται υπό περιορισμό σε στρατόπεδα στη Συρία, από τους οποίες οι 100 είναι άνδρες και οι 160 γυναίκες με παιδιά, όπως δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μέκτιτς. 



Ωστόσο, ο Μέκτιτς δήλωσε ότι θα γίνουν δεκτοί μόνο οι επιβεβαιωμένοι πολίτες της Βοσνίας. «Δεχόμαστε μόνο εκείνους για τους οποίους μπορούμε αναμφισβήτητα να επιβεβαιώσουμε ότι είναι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Έχουμε καθήκον να το πράξουμε βάσει των διεθνών συμφωνιών», είπε. 



Ο ίδιος δήλωσε ότι οι γυναίκες που είχαν υπηρετήσει στο ‘ισλαμικό κράτος’ σε δευτερεύουσες εργασίες, αντιμετωπίζονται ως ενεργά μέλη του ISIS, όπως και οι άνδρες που συμμετείχαν στις μάχες.



Αξιωματούχοι στη Βοσνία την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασαν την οργή τους μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που περιέγραψε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως «ωρολογιακή βόμβα» αναφερόμενος στην επιστροφή των τζιχαντιστών. 


Όπως σημειώνεται η Βοσνία το 2014, έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε όρους κράτησης για τους πολίτες της που λαμβάνουν μέρος σε μάχες στο εξωτερικό.