Thursday, May 23, 2013

Τρομοκρατική επίθεση Τζιχαντιστών “μοναχικών λύκων” στο Λονδίνο, του Ανδρέα Μπανούτσου



Οι Τζιχαντιστές τρομοκράτες μετά από σχεδόν 8 χρόνια ( τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, 7 Ιουλίου 2005) ξανακτύπησαν στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά σημειώθηκε μια πρωτοφανής επίθεση με μπαλτά από δύο νεαρούς προσήλυτους Βρετανούς Ισλαμιστές Νιγηριανής καταγωγής εναντίον ενός νεαρού Βρετανού στρατιωτικού όπου σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες αφού τον κατέσφαξαν, τον αποκεφάλισαν στη μέση του δρόμου και ανάρτησαν και βίντεο στο διαδίκτυο!

 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανικών Αρχών Ασφαλείας οι δράστες ανήκουν στην κατηγορία των “μοναχικών λύκων”, δηλαδή πρόκειται για μεμονωμένα άτομα τα οποία ριζοσπαστικοποιούνται (radicalised) από μόνα τους κυρίως μέσω ριζοσπαστικών Ισλαμιστικών ιστοσελίδων του διαδικτύου. Η “γλώσσα” που χρησιμοποίησε ο ένας από τους δράστες της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης παραπέμπει στη ρητορική των βομβιστών αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα οι οποίοι αναρτούν βίντεο με τη δικαιολόγηση των τρομοκρατικών τους πράξεων μέσω διαδικτύου. Οι Αρχές Ασφαλείας της Βρετανίας  εξετάζουν και την περίπτωση οι δράστες να μην έδρασαν μόνοι τους αλλά με εντολή Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως τη Boko Haram της Νιγηρίας ή την Al- Shabaab της Σομαλίας. Ωστόσο ενώ οι έρευνες για τα κίνητρα και το ιστορικό των δραστών συνεχίζονται, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι κατά πάσα πιθανότητα “μοναχικοί λύκοι” που εμπνεύστηκαν τις τρομοκρατικές τους πράξεις από εξτρεμιστικά Ισλαμιστικά ιστολόγια και ιστοσελίδες. Ειδικότερα, Βρετανοί αξιωματικοί ασφαλείας επεσήμαναν τους κινδύνους που θέτει το διαδικτυακό περιοδικό “Inspire” ( “Εμπνέω”) της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου(AQAP),το οποίο συχνά καλεί τους αναγνώστες του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των “απίστων”, χωρίς να περιμένουν κάποια ειδική εκπαίδευση ή εντολές από την κορυφή της ιεραρχίας της Αλ-Κάιντα. Μερικές από τις μεγαλύτερες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν εναντίον υπόπτων οι οποίοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί από το προαναφερόμενο online περιοδικό της Αλ-Κάιντα και τον ριζοσπάστη Ισλαμιστή κληρικό Anwar al-Awlaki, ο οποίος εξοντώθηκε από Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη το Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2010 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο τεύχος του εν λόγω online περιοδικού μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από τις Αρχές Ασφαλείας προκειμένου να υπονομεύσουν τη λειτουργία του με κυβερνο-επιθέσεις. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες το ριζοσπαστικό Ισλαμιστικό περιεχόμενο του περιοδικού εξακολουθεί να αναδημοσιεύεται σε ποικίλα Ισλαμιστικά φόρουμ του διαδικτύου.
Το 2012 το Βρετανικό think tank RUSI δημοσίευσε μια μελέτη που προειδοποιούσε τις Δυτικές κυβερνήσεις ότι “ενώ ο θάνατος του Μπιν Λάντεν το 2011 σηματοδότησε την απαρχή μιας σειράς αντιτρομοκρατικών  νικών , η απειλή της Τζιχαντιστικής τρομοκρατίας παραμένει σημαντική και αυτό γιατί η απειλή μετεξελίχθηκε από τους οργανωμένους πυρήνες μιας ιεραρχικής δομής της Αλ-Κάιντα σε μια απειλή που πρωταγωνιστές είναι “μοναχικοί λύκοι” οι οποίοι ριζοσπαστικοποιούνται από Ισλαμιστικό υλικό που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Η απειλή των Τζιχαντιστών "μοναχικών λύκων" είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις Αρχές Ασφαλείας σε σχέση με τις οργανωμένες τρομοκρατικές επιχειρήσεις που εκπορεύονται από τα ηγετικά κλιμάκια της Αλ-Κάιντα.”
 Το ερώτημα που προκύπτει και αφορά την Ελλάδα είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν και δεν θα δράσουν Ισλαμιστές τρομοκράτες-“μοναχικοί λύκοι” που διαβιούν ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες που έχουν βρεί καταφύγιο στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία με την ανοχή διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων.