Tuesday, January 28, 2014

Συρία: Αποθήκη ναρκωτικών σε πολεμικές συνθήκες,του Ιωάννη Μιχαλέτου


Ο πόλεμος στη Συρία διακρίνεται από πολλαπλές όψεις και προεκτάσεις γεωστρατηγικού, οικονομικού και ανθρωπιστικού επιπέδου. Μία από αυτές είναι η διογκούμενη λαθρεμπορία ναρκωτικών ουσιών λόγω "πολεμικών αναγκών". 







Επιπλέον υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το παγκόσμιο λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών έχει βρει νέες προσόδους στις αντιμαχόμενες πλευρές παρέχοντας πολλά νέα είδη ναρκωτικών ουσιών που μεταξύ των άλλων συντηρούν την πολεμική βαρβαρότητα και αποκτηνώνουν πλήρως τους εμπλεκόμενους με δραματικά επακόλουθα για τον τοπικό πληθυσμό. 


Πέρα τούτου, ενυπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας - μέσω της Τουρκίας- νέου διαδρόμου ναρκωτικών σκευασμάτων, άμα τη λήξη του πολέμου προς την Ευρώπη.




Η παραγωγή Φενεθυλλίνης, διεγερτικής παρεμφερούς με τις αμφεταμίνες ουσίας, γνωρίζει έκρηξη στη Συρία, με βασικό καταναλωτικό κοινό τους αντάρτες στη χώρα αυτή. Με αδρούς υπολογισμούς σε "μερικά εκατοντάδες Δολάρια σε τζίρο" υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών στους ναρκέμπορους. 



Η συγκεκριμένη ουσία εξάγεται και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή με το Λίβανο να έχει κατάσχει 12 εκατομμύρια ταμπλέτες το 2013, ενώ η Σαουδική Αραβία περίπου 55 Εκ. ταμπλέτες, η αξία της κάθε μίας σε λιανικό επίπεδο φθάνει τα 15 Δολάρια. Υπολογίζεται ότι στη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου καταναλώνονται πάνω από 600 Εκ. ταμπλέτες ετησίως και πολλαπλά ειδεχθή εγκλήματα καταλογίζονται στους χρήστες. 



Στην περίπτωση της Συρίας η Φενεθυλλίνη και τα παράγωγα της χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αντάρτες της Αλ Νούσρα, η οποία έχει αρχίζει να τα εξάγει και στη Τουρκία με 7 εκ. ταμπλέτες κατασχέσεις σε αυτή τη χώρα το 2013. Το γραφείο αντί-ναρκωτικού αγώνα του ΟΗΕ στη Βιέννη, εκτιμά ότι αυξημένες ποσότητες κατευθύνονται στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκονται στη διακίνηση και "παραδοσιακά" κυκλώματα λαθρεμπορίας ηρωίνης τα οποία λόγω των δυνατοτήτων τους, μπορούν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες, αλλά να εξάγουν την παραγωγή σε μακρινές γεωγραφικές αποστάσεις. 




Το επόμενο στάδιο στη διανομή αυτών των ουσιών, δεδομένης και της πλέον υπάρχουσας υποδομής στη Συρία, αλλά και όλων των προαναφερθέντων, είναι η Ευρώπη μέσω της λεγόμενης "Βαλκανικής οδού" όσο και ο Καύκασος και Κεντρική Ασία μέσω της Ευρασιατικής οδού σε αντίστροφη πορεία από αυτή της Αφγανικής ηρωίνης. 




Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στη Συρία καταναλώνονται αλλά και αποθηκεύονται τεράστιες ποσότητες μορφίνης που παρασκευάζονται στο Αφγανιστάν και στο Πακιστανικό Βελουχιστάν και άξονας προέρχεται τόσο μέσω του Ιράν-Ιράκ, όσο και μέσω Ιράν-Τουρκίας, ενώ όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι Λιβανέζικα κυκλώματα ναρκωτικών εισάγουν σημαντικές ποσότητες με σκοπό την περαιτέρω εξάπλωσή τους δια θαλάσσης στη Βόρειο Αφρική και την Ευρώπη. 


Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ο κομβικός ρόλος της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου που συνδέεται σε τακτική βάση με το Λίβανο κυρίως μέσω ακτοπλοϊκών ανταποκρίσεων του λιμένα της Μερσίνας.




Εν ολίγοις, το θέμα του πολέμου στη Συρία σε διάφορα επίπεδα διεθνούς ασφάλειας  θα συνεχίσει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον.