Wednesday, July 9, 2014

Ο "Πράσινος Διάδρομος", του Ιωάννη Μιχαλέτου


Συνοπτική αναφορά περί του "Πράσινου Διαδρόμου" στα Βαλκάνια




Ο όρος "Πράσινος Διάδρομος" είναι μια υπόθεση εργασίας που βασίζεται όμως σε ουκ ολίγα εμπειρικά στοιχεία και απτές ενδείξεις, περί της πολύχρονης προσπάθειας Ισλαμιστικών κύκλων να εγκαθιδρύσουν μια Ντε Φάκτο ζώνη ελέγχου-επιρροής που θα επεκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη έως τη Βιέννη, διαμέσου των Βαλκανικών κρατών. 








Ο όρος αυτός εμφανίστηκε στη Σερβοκροάτικη γλώσσα περί τα μέσα της δεκαετίας του '80 (Zelena transverzala). Την εποχή της οργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σεράγεβο της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1984, η επιτροπή των Αγώνων που αποτελούνταν καθ'ολοκληρία από Βόσνιους Μουσουλμάνους, ονόμασε το κύριο αγωνιστικό χώρο ως “ZETRA”, που δεν σήμαινε τίποτε άλλο, παρά το ακρωνύμιο του ZElena-TRAnsverzala. Η ηγεσία των Βόσνιων Μουσουλμάνων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70 είχε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου και της Συρίας, καλύπτοντας αυτές τις σχέσεις υπό το πρίσμα της Τιτοικής πολιτικής περί ανοιγμάτων στον Αραβικό κόσμο. 




Ασφαλώς τη δεκαετία του '90 και κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και στο Κόσοβο, η εισροή Ισλαμιστών μαχητών αποκάλυψε αρκετές πτυχές του θέματος και έφερε στη διεθνή βιβλιογραφία πλούσιες αναφορές για τη συγκρότηση των ομάδων που επεδίωκαν αυτό το διάδρομο, καθώς και για την αυξανόμενη επιρροή τόσο των Σουνιτών που εκφράζονταν μέσα από τους Σαλαφιστές , αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και τη Σιιτική διείσδυση που εκπορεύονταν από τη Τεχεράνη. 








Το 2001 και ύστερα από το πέρας των πολέμων, η Ιταλική υπηρεσία πληροφοριών (μια από τις πλέον ενεργές και δικτυωμένες στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 έτη), "διέρρευσε" στον Ιταλικό Τύπο, τη απόρρητη έκθεση περί του "dorsale verde" που αποτελεί ένα μακρόχρονο σχέδιο των Ισλαμιστών να ελέγξουν τα Βαλκάνια, σε άμεση εμπλοκή με το διεθνές Τζιχαντιστικό κίνημα. (Κοριέρα Ντε Λα Σέρα, 8 Νοεμβρίου 2001, Σελ.11)





Τον Απρίλιο του 2006, μυστική έκθεση 252 σελίδων με το ίδιο θέμα, "διέρρευσε" από κοινό πόρισμα των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δίνοντας άπλετες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο και αναφέροντας για την αγαστή συνεργασία εμπόρων ναρκωτικών και διακινητών λαθρομεταναστών με τους Ισλαμιστές στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη προσοχή δινόταν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ως τα πρωταρχικά σημεία συνταύτισης των ανωτέρω. (International Herald Tribune, 18 Απριλίου 2006)




Το 2006 επίσης το εξειδικευμένο Βρετανικό περιοδικό πολιτικών αναλύσεων Jane’s Intelligence Review, σε ερευνά του κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η απειλή των Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια παραμένει ενεργή όσο ποτέ άλλοτε, όπως και τα σχέδια τους για περαιτέρω επέκταση της επιρροής τους. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το φθινόπωρο του 2001 οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακάλυψαν σε σπηλιές-κρησφύγετα των Ταλιμπάν Βοσνιακά διαβατήρια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες κατά το πρόσφατο παρελθόν για διεθνή ταξίδια, ενώ ήδη από τις 30 Νοεμβρίου του 1995 η Ουάσινγκτον Πόστ είχε αποκαλύψει ότι ο τότε Πρόεδρος Κλίντον γνώριζε άριστα τις διασυνδέσεις των Βόσνιων Μουσουλμάνων με τη διεθνή τρομοκρατία, μέσω αναλυτικότατων απόρρητων υπομνημάτων που του παρέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.




Μετά το πέρας των πολέμων, πάμπολλες τρομοκρατικές ενέργειες, όντως έγιναν από μαχητές που είχαν λάβει μέρος στο πόλεμο της Βοσνίας, όπως η επίθεση στο κτίριο Al Khobar στο Ριάντ, η προετοιμασία για τα χτυπήματα του "Μιλενιουμ" και το γνωστότερο από όλων η παρουσία Βόσνιων Μουτζαχεντίν στην 11η Σεπτεμβρίου με τον Khalid Sheikh Muhammad, μαζί με δυο ακόμα αεροπειρατές, Έκτοτε έχουν συμβεί δεκάδες άλλες επιθέσεις ενώ οι τωρινές εξελίξεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ εντείνουν τις ανησυχίες για την χρησιμοποίηση των Βαλκανίων ως εφαλτήριο για άλλες επιθέσεις σε λοιπές χώρες της Ε.Ε. κυρίως.  











Ορισμένες ενδείξεις της παρούσης




- Συνεχή προπαγάνδα σε διάφορα επίπεδα από το διεθνές Τζιχαντιστικό δίκτυο περί της "ενοποίησης" των Ισλαμικών κοινοτήτων που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας-Αυστρίας.



- Προσπάθειες αυτονόμησης της επαρχίας Σάντζακ-Ράσκα της Σερβίας από συγκεκριμένη ομάδα Ισλαμιστών που χρηματοδοτείται κυρίως από τους ίδιους Σαουδαραβικούς κύκλους που χρηματοδοτούν και το ISIS. 




- Παραπλήσια ως άνω πολυετής και πολυέξοδη προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης της Μουσουλμανικής νεολαίας στη Βοσνία.




- Συνεχείς προσπάθειες προσέγγισης των Αλβανικών υπερεθνικιστικών στοιχείων, υπό το μανδύα του Ισλάμ και εις βάρος του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Ελλάδας.




- Χρηματοδότηση και συγκρότηση πυρήνων εξτρεμιστών στις Μουσουλμανικές κοινότητες της Βουλγαρίας




- Φανερή και αγαστή πλέον συνεργασία των Νέο-Οθωμανικών οραμάτων της Τουρκίας με τους ακραίους Ισλαμιστές της Σαουδικής Χερσονήσου σε κοινά προγράμματα διείσδυσης στα Νότια Βαλκάνια





Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί, ότι ο "τερματικός σταθμός" του πράσινου διαδρόμου, η Βιέννη της Αυστρίας, έχει ήδη δεχθεί ισχυρότατη διάβρωση υπό την έννοια της εγκατάστασης πάσης φύσεων εξτρεμιστικών στοιχείων που διαπλέκονται ενεργά στο τρίγωνο Ναρκωτικά-λαθρομετανάστευση -χρηματοδότηση εξτρεμιστικών τάσεων. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ενυπάρχει ως σενάριο η μετακίνηση στελεχών αυτών των οργανώσεων από τη Βιέννη στην Αθήνα για την εγκαθίδρυση και επί Ελληνικού εδάφους στέρεης παρουσίας. Κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει σχετικές κινήσεις ιχνηλάτησης εκ μέρους τους.