Friday, August 22, 2014

Το Ισλαμικό Κράτος αλλάζει την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία;

Οι ΗΠΑ μπροστά από μεγάλη αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική τους. Τόσο ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσευ αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ με δηλώσεις τους έκαναν σαφές ότι η Αμερική προετοιμάζεται να χτυπήσει μέσα στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος. Χωρίς να κάνουν καμία νύξη όσο αφορά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο συριακό θέμα, είναι προφανές ότι έστω και σιωπηρά η Αμερική, προσωρινά τουλάχιστον, θα συμμαχήσει με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.




Ο Γενικός Γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη που έδωσε στο Πεντάγωνο, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μεγάλη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή της Αλ Κάιντα. Τονίζοντας ότι η Αμερική δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες να “αποδυναμώσει” το Ισλαμικό Κράτος για κανένα λόγο.

Ο κ. Hagel δήλωσε ότι εξετάζεται από τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ακόμα και μέσα στη Συρία, ενώ υπερασπίστηκε την ανεπιτυχή προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον άτυχο δημοσιογράφο.

“Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μόνιμη απειλή των συμφερόντων μας, είτε στο Ιράκ είτε οπουδήποτε αλλού”, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από την Αλ Κάιντα που χτύπησε το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου στις ΗΠΑ απάντησε, “το Ισλαμικό Κράτος είναι ποιο καλά οργανωμένο και χρηματοδοτημένο από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση έχουμε δει μέχρι σήμερα”.

“Είναι κάτι παραπάνω από μια τρομοκρατική οργάνωση. Έχουν παντρέψει ιδεολογία οργάνωση και στρατιωτική ισχύ. Έχουν πολύ μεγάλα κεφάλαια στη διάθεση τους. Πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από αυτή την οργάνωση”, πρόσθεσε. Σε άλλη συνέντευξη ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσευ τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν πρόκειται να νικηθεί αν η Δύση δεν συγκεντρώσει τις προσπάθειες της στη βάση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Είναι μια οργάνωση που το στρατηγικό της όραμα θέλει να φέρει εικόνες αποκάλυψης στο κόσμο, σαν το τέλος των ημερών, το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί” δήλωσε ο στρατηγός Ντέμπσευ σύμφωνα με την Huffington Post. “Μπορούν να νικηθούν αν δεν χτυπηθούν στη βάση τους στη Συρία; Η απάντηση είναι όχι.”

Αυτές οι δηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που μέχρι σήμερα όχι απλά δεν είχαν στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά ήταν έτοιμες να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν μαχητές εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο η διεθνής κατακραυγή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που γέμισε φρίκη τις ζωές όλων μας, όσο και ο φόβος ότι επόμενος στόχος των τρομοκρατών θα είναι η ίδια η Αμερική και η Ευρώπη έφεραν αυτή την τεράστια αλλαγή. Πόσο πολύ θα αλλάξουν την πολιτική τους και αν θα φτάσουν σε μια διπλωματική λύση με το καθεστώς Άσαντ που θα τερματίσει και τα βάσανα του Συριακού λαού θα το δούμε πολύ σύντομα.


Πηγή: http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/08/blog-post_26.html