Saturday, May 30, 2015

Ζητήματα εξτρεμισμού και τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Ζητήματα εξτρεμισμού και τρομοκρατίας στα Βαλκάνια



ΟΜΙΛΙΑ 29 ΜΑΙΟΥ 2015, του Ιωάννη Μιχαλέτου, στα πλαίσια του συνεδρίου της Ένωσης Στρατιωτικών Ακολούθων και αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ,Ρωσία,Λιβύη, Πολωνία και Βουλγαρία στην Ελλάδα και των εκδόσεων "Σύγχρονη διπλωματία", με τη συμμετοχή της εταιρείας "PALO" & της έκδοσης Via Diplomacy"







ΒΑΛΚΑΝΙΑ



Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή



Βοσνία

Το Μάρτιο του 2013 ο Ιμάμης Podbicanin ταξίδεψε στο Κάιρο της Αιγύπτου με τον Βόσνιο εξτρεμιστή Muhidin Halilovic, για να συναντήσουν στελέχη που στήριζαν την Αλ Νούσρα, που τότε λόγω της επικράτησης του Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δρούσε  δημοσίως στη χώρα αυτή. 


Ταυτοχρόνως ο Halilovic, ήταν ο βασικός άξονας μεταφοράς μηνυμάτων προς τους εξτρεμιστές Βόσνιους που εδρεύουν στη Βιέννη.


Μαζί με τους προαναφερθέντες, η κάτωθι ομάδα δημιουργήθηκε και ήταν οι: Muaz Sabic (από τη Ζένιτσα), Bajro Ikanović, Enver Lilić, Senad Hasanovic, Armen Dželko, Muhammad  Džerahović, Visoko Bećir Hodzic , Mevludin Cicvara Vitez , Jasmin Keserović (από το Zavidović) , Elvedin Memić (από το Σεράγεβο) , Mirza Mahmutović (από το Σρεμπρένιτσα), Fikret Hadzic (από το Kaknja), Kenan Bijedić (από το Livno) , Nermin Spahic (από το Kaknja) και Aldin Salih (από το Σεράγεβο).


Οι αναφερόμενοι, έστελναν άτομα μέσω Τουρκίας που έμπαιναν στη Συρία δια του περάσματος Bab el - Hawa και εκπαιδεύονταν στην πόλη Αζάζ, ενώ πρώτα συγκεντρώνονταν στη Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στην Αντιόχεια. 

Περιττό να αναφερθεί ότι οι Τουρκικές αρχές γνώριζαν πλήρως το ποιόν τους και τη δράση τους.  




Η Βοσνία αποτελεί το βασικό κόμβο επικοινωνίας,λογιστικής υποστήριξης και στρατολόγησης εξτρεμιστών στην Ευρώπη και παρ'όλες τις σχετικά πρόσφατες εξαρθρώσεις τρομοκρατικών δικτύων, το πρόβλημα παραμένει. 







Adnan Pezo

Τέως ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Active Islamic Youth", γεννηθείς 14 Φεβρουαρίου 1973, διαμένει στη Ζένιτσα και έχει πολλές διασυνδέσεις στην Αυστρία και στο Σάντζακ (Ράσκα)








Semir Imamovic

Ιδιοκτήτης και Διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας "G.I.D Saff" και εξέχων προπαγανδιστής εδώ και 20 έτη. 








Kuduzović Safet


Προπαγανδιστής με πολυετή δράση,απόφοιτος του Ισλαμικού πανεπιστημίου του Αμμάν-Ιορδανίας και τέως Ιμάμης στο Λίντζ της Αυστρίας στο τζαμί "Kewser Dzemat"

Συνεργάζεται στενά με την ιστοσελίδα "Studi Din" που είναι καταχωρημένη και γνωστοποιημένη ως αγωγός διαδικτυακής στρατολόγησης στις τάξεις των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή. Γεννηθείς 8 Ιανουαρίου 1971.  








Durovic Alsad

Συντονιστής μικρών ομάδων στο Brcko, γεννηθείς 27 Απριλίου του 1972 στο Bijelo Polje, διαμένει και στην πόλη Maoca.






Ribic Hajrudin

Ομοίως ως άνω, γεννηθείς 10 Απριλίου του 1970 στο Satrovici διαμένει στο Brcko, στην "Osmana Dervisevica".






Mamdouh Abdel Rahman


Γεννηθείς στις 19 Φεβρουαρίου του 1960 στη Γκίζα της Αιγύπτου ή 22 Απριλίου του 1964. Από το 1994 διαμένει στη Βοσνία και εργαζόταν ως διευθυντής στην οργάνωση "IWC" που τη χρηματοδοτούσε το Κουβέιτ στην πόλη Τούζλα. Από το 2000 έχει διαμείνει στο Κόσοβο και στα Σκόπια επιτελώντας την ίδια εργασία.

Από το 2012 έχει εξαφανιστεί και βρίσκεται στη Τουρκία ή Συρία.



Η οργάνωση "ISLAMIC WORLD COMMITTEE OR COMMISSION" -IWC- ιδρύθηκε το 1982 και από το 1994 δραστηριοποιήθηκε στη Βοσνία (Σεράγεβο, Τούζλα) όπως και στη Κροατία-Ζάγκρεμπ, αλλά και στην Αλβανία,Κόσοβο, Αυστρία και Βουλγαρία. Πριν από 15 έτη η υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την κατέταξε σε οργανισμό που υποστήριξε τη διεθνή τρομοκρατία λόγω χρηματοδότησης ομάδας Μουτζαχεντίν που είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην περιοχή "Maglaj".

Ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις για χρηματοδοτήσεις ενόπλων και στους τωρινούς πολέμους στη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση συνδέεται με την "Μουσουλμανική Αδελφότητα". 








Συγκεκριμένα η υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας, διεξάγει έρευνες για επιπλέον 250 τζιχαντιστές  εντός της επικράτειας της που αποτελούν κύρια σημεία επαφής μεταξύ των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή και αυτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ερευνώμενοι εδρεύουν στις κάτωθι περιοχές: Ozren, Vlasic and Majevica, Zenica, Kalesije, Maglaj, Teslić, Žepče. 



Ως βασικοί συντονιστές, ερευνώνται οι ύποπτοι :Mehmedalija Hadzic, Armin Gazibegović, Muharem Omerovic, Kenan Bijedić, Edin Spahović, Amar Varupa, Fahrudin Šuvalija, Abdulmalik Basic (Στο Σεράγεβο) Amel Arnautovic (Σεράγεβο), Faris Nanić, and Nedim Haračić (Zenica).




Επίσης σε δευτερεύοντες εσωτερικούς ρόλους οι: Izet Hadzic (Στο Maglaj) Nusret Brkic (Maglaj), Asmir Gostevcic (Livno), Edina Babunovići (Mostar), O. Mujkanovi (Vlasenica), Zulfo Alajbegovića (Rogatica), Emir Alispahić (Srebrenica), Samedin Arnautovic (Visegrad) and Sheriff Vrapčevića (Tuzla), Salko Šahman (Gorazde), Amar Adrovic  (Lead), Muris Ljubunčić (Novi Travnik), Suad Mujačić (Trebinje) Sead Zekotic (Gornji Vakuf).  




Επιπλέον εταιρείες και ΜΚΟ της περιοχής, αποτελούν αγωγούς μεταφοράς χρημάτων και τρόπους κάλυψης των Τζιχαντιστών που επιστρέφουν προς την Ευρώπη, όπως το ίδρυμα Μποσφίν του Σεράγεβο, η ΜΚΟ Ανσάρ της Ζένιτσα, η εταιρεία Αλμτζ της Ζένιτσα, ενώ τα προαναφερθέντα συνδέονται άμεσα με μια ΜΚΟ Τζαμαάτ στην Ολλανδία και με το θρησκευτικό σωματείο Νούρ στη Λίντζ της Αυστρίας.




Στην Ιταλία ερευνώνται 60 Τζιχαντιστές που έφυγαν από εκεί για να πολεμήσουν στη Συρία με τη βοήθεια Βαλκανικών και δη Βοσνιακών κυκλωμάτων. Οι 50 περίπου εξ'αυτών είναι προσήλυτοι ντόπιοι Ιταλοί που στην ουσία 
στρατολογήθηκαν τα τελευταία τρία έτη από ακραίους Ισλαμικούς κύκλους και κατέφυγαν στη Συρία διαμέσου Βοσνίας, Αλβανίας και εν συνεχεία Τουρκίας. 




Σχεδόν όλοι αυτοί προέρχονται από το Τορίνο,Μιλάνο, Ραβένα, Μπολόνια, και Κρεμόνα. Στην Ιταλία υπάρχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκεί υπουργείου εσωτερικών, 200 "Στρατολόγοι" και εν γένει υποστηρικτές τζιχαντιστών που πλέον έχει χαρτογραφηθεί η δικτύωση τους και παρακολουθούνται επισταμένως. Έχουν επαφές πέρα των Δυτικών Βαλκανίων και με την Ελβετία και Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες χώρες βρίσκονται και αυτές σε "συναγερμό" λόγω των εξελίξεων και δίνουν μεγάλη έμφαση πλέον στην εξακρίβωση των κινήσεων και των προθέσεων των Τζιχαντιστών στον άξονα "Άλπεων-Αδριατικής-Δειναρικών Οροσειρών" που εντοπίζεται μέχρι στιγμής μείζονα απειλή για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαικής ηπείρου σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και των Τζιχαντιστών εν γένει. 




Στην πόλη Κρεμόνα που προαναφέρθηκε δρούσε ο Βόσνιος εξτρεμιστής Bilal Bosnić, με κύριο σκοπό τη δημιουργία βάσεως για την αποστολή "εθελοντών" στη Συρία και για την επιστροφή τους πίσω. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους 200 στρατολόγους που αναφέρθηκαν διέμεναν για ένα διάστημα στην πόλη,ενώ οι περισσότεροι είχαν έρθει στην Ιταλία παράνομα είτε μέσω Βαλκανίων είτε μέσω Βορείου Αφρικής.



Εν κατακλείδι, η κατάσταση στην Ν.Α Ευρώπη είναι σε ευαίσθητο σημείο σε ότι αφορά την ικανότητα Τζιχαντιστών να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση, με τους επόμενους μήνες να είναι κρίσιμοι για την περαιτέρω εξακρίβωση και 'χαρτογράφηση" των δικτύων που αναφέρθηκαν καθώς και άλλων. 




Οι μητροπολιτικές περιοχές του Σεράγεβο, Βιέννης και Μιλάνου αποτελούν βασικά σημεία προσοχής κυρίως για την λογιστική προετοιμασία των Τζιχαντιστών και λιγότερο για την εκδήλωση επιθέσεων.







Η  "όσμωση" Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας, συνεχίζεται με νεώτερα στοιχεία που προέρχονται από τις Αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και της Αυστρίας που δέχεται άμεσα τις επιπτώσεις.






-  Η εισαγωγή και το πέρασμα ηρωίνης (και λοιπών οπιούχων) προερχόμενη από το Αφγανιστάν μέσω Βαλκανίων,υπολογίζεται το 2014 ότι ξεπέρασε τα 27 δις. Δολάρια σε αξία με τη Τουρκική και Αλβανική μαφία να γίνονται  ολοένα και ισχυρότερες, μαζί με δίκτυα Ισλαμιστών που εδρεύουν στο Σάντζακ της Σερβίας αλλά και τη Βοσνία.



Σ.Σ (Ασφαλώς τα καθαρά ποσά που διανέμονται στους ανωτέρω είναι πολύ μικρότερα καθότι διεθνή χρηματοικονομικά συμφέροντα παρακρατούν εν είδει "ξεπλύματος" τη λεόντειο μερίδα.) 






- Ξεπερνούν τα 4,5 εκ. κομμάτια τα όπλα που βρίσκονται σε παράνομη διακίνηση σε Βαλκανικές χώρες, ενώ οι λιμένες του Δυρραχίου στην Αλβανία, του Μπάρ στο Μαυροβούνιο και τις Ριγιέκα στη Κροατία αποτελούν μεγάλους πλέον κόμβους στη Μεσόγειο στη διακίνηση λαθραίου οπλισμού με άξονες προς τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εξοπλίζοντας τους Ισλαμιστές αντάρτες.





- Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που οδεύουν από τα Βαλκάνια προς τη Κεντρική Ευρώπη. Μόνο τα τελευταία 5 έτη, 200.000 άτομα πέρασαν τη Σερβία και την Ουγγαρία προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ συχνότερο είναι το φαινόμενο εντοπισμού "καραβανιών" σε Αλβανία και το Κόσοβο, Σύρων, Πακιστανών και Αφγανών που διέρχονται από εκεί για να μεταβούν βορειότερα. Αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή που βρίσκει νέες κερδοφόρες προσόδους προς εκμετάλλευση.





- Τα συστήματα άτυπης χρηματοδότησης -μεταξύ των άλλων και τρομοκρατικών πράξεων- γνωρίζουν άνθηση στα Βαλκάνια με έμφαση στις Δυτικές περιοχές,με την εγκαθίδρυση ενός καλά δομημένου συστήματος "Χαβάλα" που είναι σε απευθείας σύνδεση με τη Μέση Ανατολή , αλλά και τα υπόλοιπα στη Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία. 





- Ταυτοχρόνως το τελευταίο έτος υπάρχει μεγάλη εισροή κεφαλαίων από χώρες του Κόλπου για την αγορά γης στη Βοσνία και ιδιαίτερα στις περιοχές Pazarić, Hadžiæi, Tarčina, Žunovnica, Drozgometa, Osenik, Ilidži, Blažuju. Στη συντριπτική πλειονότητα οι Άραβες κατά βάση αγοραστές πληρώνουν σε Δολάρια και τοις μετρητοίς χωρίς καμία απόδειξη πόθεν έσχες ενώ είναι προφανές ότι δεν επιδιώκουν αποδόσεις ή επενδύσεις γιατί πρόκειται για αγροτικές περιοχές δίχως υποδομές. Επιπλέον μεγαλύτεροι "παίχτες" υπό τη μορφή εταιρειών-βιτρινών από το Ντουμπάι εξετάζουν επενδύσεις άνω των 50 εκ. Δολαρίων για τη δημιουργία ξενοδοχείων αποκλειστικά για Μεσανατολίτες πελάτες στη κεντρική Βοσνία.




- Υπήκοοι του Κουβέιτ ολοένα και περισσότερο ανοίγουν εταιρείες στη Βοσνία με 232 από αυτές να έχουν λειτουργήσει το 2014, όλες εξυπηρετώντας το σκοπό απόκτησης βίζας και άδειας παραμονής, καθότι δεν έχουν άλλη παραγωγική δραστηριότητα. 



- Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι οι αγορές γης και ακινήτων λαμβάνουν χώρα σε περιοχές με Σερβικούς πληθυσμούς και μάλιστα οι Άραβες πληρώνουν ποσά πολύ μεγαλύτερα από την αγοραία αξία προκειμένου να τις αποκτήσουν από τους ντόπιους. 




- Από την απαρχή της "Αραβική Άνοιξης", έχουν αυξηθεί οι ιδρύσεις εταιρειών - βιτρινών από υπηκόους κρατών του Κόλπου σε Λίχτενστάιν, Αυστρία και Βοσνία με παράλληλες μεγάλες τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ των τριών αυτών κρατών όπως και μεταφορές κεφαλαίων εκατέρωθεν. Πρόσφατη έρευνα του Αυστριακού τύπου βεβαιώνει ότι το ξέπλυμα χρήματος προερχόμενο κατά βάση από διεθνείς οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηκόους κρατών που αναφέρθηκαν, λαμβάνει χώρα δίχως προβλήματα και με αυξανόμενη ένταση στις προαναφερόμενες περιοχές. 





- Για όλα τα ανωτέρω έχουν εκκινηθεί έρευνες από υπηρεσίες ασφαλείας Ευρωπαικών και Βαλκανικών χωρών, αλλά με χαρακτηριστική αδιαφορία μιας καθόλα ενδιαφερόμενης "Δύναμης". 




- Παραπλήσια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και θα αποτελέσουν μέρος έρευνας που θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω.










Πτυχές δράσης των Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια



Αριθμός που δεν δύναται επακριβώς να προσδιοριστεί, αλλά ξεπερνά τα 100 άτομα, έχουν προμηθευτεί Βουλγαρικά διαβατήρια, προτού καταφύγουν στη Τουρκία και εν συνεχεία να μεταβούν στις ζώνες πολέμου σε Συρία-Ιράκ.

Λόγω της πολιτικής της Βουλγαρίας να χορηγεί αφειδώς Βουλγαρικά διαβατήρια σε Σκοπιανούς και λοιπούς θεωρούμενους απογόνους των Βουλγάρων, έχουν καταφέρει Αλβανοί Τζιχαντιστές από την ΠΓΔΜ, όσο και "Γκοράνοι" (Σλάβοι-Μουσουλμάνοι), από το Κόσοβο αλλά και από το Σάντζακ της Σερβίας να πάρουν τέτοια διαβατήρια. 


Μάλιστα κατά τις αλλαγές ονομάτων από τη Λατινική στη Κυριλλική γραφή έχουν υπάρξει παραλλαγές με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη ατόμων που είναι καταχωρημένοι σε βάσει δεδομένων, διευκολύνοντας την μετάβαση των Τζιχαντιστών και δυστυχώς και την επιστροφή τους, δίχως οι Αρχές άλλων κρατών που τυχόν θα τους ελέγξουν στα συνοριακά περάσματα να μπορούν να τους σταματήσουν.  


Επίσης στην Βουλγαρία υπάρχουν αρκετοί πυρήνες με εκτιμώμενα 300 άτομα σε οικισμούς του Αίμου που εκπαιδεύονται σε όπλα και συντονίζουν αποστολές εθελοντών στη Μέση Ανατολή. Μια ομάδα εξ'αυτών εξαρθρώθηκε τις προάλλες από τις τοπικές αρχές. 



Στο Μαυροβούνιο στην Αλβανόφωνη περιοχή του Ουλτσίντς, υπάρχουν αρκετοί πυρήνες υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και διαχειρίζονται την ακραία οργάνωση Jemaat Furqan. Στην Αλβανία στην περιοχή Ντρενόβε κοντά στη Κορυτσά υπάρχουν έτεροι πυρήνες που κατά καιρούς εξασκούνται και στη χρήση φορητού οπλισμού σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. 

Στα Σκόπια στο Αλβανικό πολιτικό σχηματισμό DUI έχουν αρχίσει να υφίστανται μικρό-ομάδες υποστηρικτών του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν εκλογικά οφέλη βλέποντας τον διογκούμενο θρησκευτικό ριζοσπαστισμό μερίδας Αλβανών στην περιοχή. 


Στη Ρουμανία, στο Δέλτα του Δούναβη και στη Δοβρούτσα έχουν αρχίσει να οργανώνονται φιλό-Τζιχαντιστικοί κύκλοι ντόπιων Μουσουλμάνων που τα προηγούμενα έτη είχαν προσχωρήσει στη διεθνή  Ισλαμική οργάνωση  Tablighi Jamaat . Παραλλήλως βρίσκονται σε συνεργασία με τους ριζοσπαστικοποιημένους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι έχουν στείλει αρκετούς εκατοντάδες Τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, αλλά και συμμετείχαν στα περσινά επεισόδια στην πλατεία Μέινταν του Κιέβου με δεκάδες νεκρούς όπου και κατέρρευσε η τότε κυβέρνηση με αποτέλεσμα το τωρινό πόλεμο σε αυτή τη χώρα. 



Τα παραπάνω στοιχεία είναι συμπληρωματικά ως προς το ευρύτερο "Τζιχαντιστικό" φαινόμενο στα Βαλκάνια το οποίο εμπεριέχει με δεκάδες περισσότερο γνωστές και επικίνδυνες καταστάσεις αυτής της φύσεως.

 Σε γενικές γραμμές η περιοχή δέχεται τις επιδράσεις των πολέμων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Τζιχαντιστές είναι δεδομένο ότι μπορούν να παίξουν ρόλους ποικίλων αποχρώσεων, ως αντικείμενο, είτε εκμετάλλευσης είτε συνδιαλλαγής, με ισχυρά κρατικά συμφέροντα,λόγου χάρη της Τουρκίας. 












ΕΛΛΑΔΑ



Δίκτυα και οργανώσεις με ενδιαφέρον






- Μουσουλμανική Αδελφότητα 



Διαθέτει μια ευμεγέθη εξάπλωση και κυρίως κοινωνική-οικονομική ευρωστία, όπως και εξάπλωση σε πολιτικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους.


Η δράση της έγινε εμφανής αππο το 2005 και εντεύθεν όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το "Hellenic-Arabic center for culture and civilization", Ηροδότου Αττικού 6,

Το κέντρο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το "Europe Trust" το οποίο είναι ελεγχόμενο από την οργάνωση ομπρέλα της Μ.Α. ονόματι "Federation of Islamic Organization in Europe (FIOE)" και επιδοτείται κατά βάση από Σαουδαραβικούς κύκλους.


Παρομοίως ως άνω το 2008 ιδρύθηκε στο Μοσχάτο-Αττικής από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου "Arab-Hellenic Center for Culture and Civilization” (AHCCC), ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με επένδυση 3,4 εκ. Δολλαρίων που δόθηκε από Σαουδάραβα επιχειρηματία. 


Κατά εγκαίνια παρευρέθησαν ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, από αρκετούς Ιμάμηδες διαφόρων Μουσουλμανικών κρατών καθώς και αποστολές εκπροσώπων Μουσουλμανικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Το κέντρο έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ και λειτουργεί και ως χώρος προσευχής και θρησκευτικής λατρείας, άρα ως εκ τούτου η Αθήνα διαθέτει Τέμενος  εδώ και περίπου 5 έτη.


Τόσο το κέντρο στη Θεσσαλονίκη όσο και αυτό του Μοσχάτου ανήκουν στο AHCCC. Την παρούσα περίοδο η Μ.Α. επεκτείνεται ως ελέχθη ανωτέρω με τη σύσταση ΜΚΟ και λοιπών σωματείων και διεκδικεί δυναμικά να ελέγξει το υπό ανέγερση Τέμενος των Αθηνών μέσω της παρουσίας φίλα προσκείμενων ατόμων προς αυτήν. Πλέον αυτού επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων της με πολιτικά κόμματα κυρίως της παρούσας αντιπολίτευσης. 


Από τα τέλη Μαΐου του 2009 και την τότε προβοκάτσια εις βάρος του Ελληνικού κράτους με το περιβόητο «σκίσιμο του Κορανίου», αποκαλύφθηκε ότι έχει εμφιλοχωρήσει η υποστήριξη των Ισλαμιστικών κέντρων και σε κλιμάκια του Ελληνικού κράτους αλλά και στα εθνικής εμβελείας ΜΜΕ.  Η μαρτυρία ενός Σύριου προαγωγού και εν τη παρούσα φάση καταδικασμένου διαρρήκτη, είχε ως συνέπεια να αποδειχθεί ότι και εσωτερικοί κύκλοι επιθυμούν την πολυδιάσπαση της συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας διαμέσου των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών. Η δε οργάνωση αυτών κατέστη δυνατή σε ταχύ χρονικό διάστηκα χάρης τη βοήθεια Ελλήνων παραπολιτικών και ακραίων παραγόντων που διατηρούσαν συνδέσμους στις κοινότητες του Μουσουλμάνων και συντόνιζαν τις κινήσεις τους όπως και την προβολή τους στα ΜΜΕ.


Το ίδιο συνέβει στο φθινόπωρο του 2010 με την ομαδική προσευχή με καθοριστικό ρόλο της τότε Μουσουλμανικής ένωσης Ελλάδος,.








- Χεζμπολλαχ


Η Λιβανέζικη Σιιτική οργάνωση και πλέον μέλος της κυβέρνησης του Λιβάνου, διαθέτει παρουσία και εν Ελλάδι, αφανή ως επί το πλείστον λόγω των διεθνών κυρώσεων και των πολλαπλών διεθνών περιπλοκών της. Το 2007 επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέγραψε την πληροφόρηση ότι στην Αθήνα δρα λαθρεμπορική ομάδα της Χεζμπολλάχ που εμπορεύεται παράνομα προϊόντα καπνού προκειμένου  να χρηματοδοτηθεί το παγκόσμιο δίκτυο της οργάνωσης. 

Κατά καιρούς Ελληνικά Μ.Μ.Ε εκτιμούν τη διασύνδεση της Χεζμπολλάχ με Αριστερίστικα δίκτυα στην Ελλάδα ακόμα και με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο "Επαναστατικός Αγώνας". Μετά το πόλεμου του Λιβάνου το 2006 η όποια παρουσία της Χεζμπολλάχ στην Αθήνα έχει καταστεί δυσδιάκριτη. Βεβαίως σχετικά πρόσφατα "κανονίστηκε" συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων Δολαρίων μεταξύ ανώτατων στελεχών της οργάνωσης με αξιωματούχο αντι-τρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας του Σουρινάμ (της Νοτίου Αμερικής) σε ξενοδοχείο των Αθηνών.Ο συγκεκριμένος Σουριναμέζος πλέον βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακές των ΗΠΑ για μαζικό διεθνές λαθρεμπόριο κοκαίνης και κατά τη διάρκεια της δίκης του αποκαλύφθηκε και η εμπλοκή του με τη Χεζμπολλάχ στην Αθήνα. 















Ο ISIS στην Ελλάδα (Συνοπτικές αναφορές από Ελληνικά ΜΜΕ, Καθημερίνη, Toc.gr, To BHMA)




-Άδεια παραμονής στη χώρα μας είχε ο 24χρονος Σύρος τζιχαντιστής, που είχε συλληφθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο αεροδρόμιο Gosselies του Βελγίου. Στις αποσκευές του είχαν βρεθεί φωτογραφίες που αποδείκνυαν τη διασύνδεσή του με ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Είχε πλαστό γαλλικό διαβατήριο και τελικός προορισμός του 24χρονου ήταν η Νορβηγία. Το αεροπορικό του ταξίδι είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα, όπως και ενός ακόμη που είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα έχοντας στις αποσκευές του USB με βίντεο εκτελέσεων στη Συρία.



-Τον περασμένο Ιανουάριο οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει στις βελγικές, τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, που είχε συλληφθεί στο Παγκράτι, ως ύποπτος για σχέσεις με τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο. Σε άλλο σπίτι που έμενε είχαν βρεθεί πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και διπλώματα οδήγησης. Θεωρείται ύποπτος ότι μεσολάβησε ανάμεσα στον «ύποπτο ως εγκέφαλο» του πυρήνα, τον βέλγο τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος φέρεται ότι έφθασε στην Ελλάδα αφού πολέμησε στη Συρία, και τα μέλη του πυρήνα που ετοιμάζονταν να σκοτώσουν αστυνομικούς στο Βέλγιο.



-Το φθινόπωρο του 2014, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδόσει την πρώτη απαγόρευση Έλληνα τζιχαντιστή. Αφορούσε τον 28χρονο σήμερα άνδρα, που τον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψε στη Συρία και εισχώρησε σε στρατόπεδο τζιχαντιστών, ενώ φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.  Ο συγκεκριμένος Ελληνας τζιχαντιστής πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001. Η μητέρα του, συριακής καταγωγής προχωρούσε και εκείνη σε «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, υπερασπιζόμενη τις βαρβαρότητες του ISIS, η οποία ταξίδευσε στη Συρία λίγο καιρό αργότερα.



-Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα που έμεναν στην Ελλάδα σκοτώθηκαν στη Συρία, συμμετέχοντας στις βαρβαρότητες του  ISIS. Σε μία έκθεση ανάλυσης κινδύνου επισημαίνεται η ύπαρξη ενός «σπιτιού» στην Καλλιθέα και ο ρόλος ενός «ιμάμη-καθοδηγητή», στο οποίο προσεγγίζουν άτομα συριακής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια. 



-Άλλα επτά άτομα, συριακής καταγωγής, κάποια από τα οποία διαμένουν έως και 25 χρόνια στη χώρα μας, έχοντας πάρει ελληνική ιθαγένεια, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών. Κάποιοι από αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κυρίως μέσα από το Facebook και Twitter, να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, επιλέγοντας διάφορα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ δύο το επιχείρησαν χωρίς τελικά να ταξιδεύσουν.





-Στις 17 Ιανουαρίου 2015 η EUROPOL με κατεπείγον σήμα της έστειλε λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες 7 τζιχαντιστών, που ενδέχεται να επιχειρήσουν τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα σε ευρωπαϊκή χώρα. Στο ίδιο σήμα συμπεριλαμβανόταν και το όνομα της 26χρονης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, συντρόφου του Αμεντί Κουλιμπαλί, πρωταγωνιστή της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο.




-Επισημαίνεται ότι μόνο στην Δυτική Αττική, υπάρχουν 11 χώροι προσευχής μουσουλμάνων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός ατόμων από Συρία και Μέση Ανατολή, στις περιοχές του Περιστερίου, Ασπροπύργου και Μεγάρων, με την συσπείρωση του μουσουλμανικού στοιχείου να γίνεται ολοένα και εντονότερη. 






- Υπαρκτή επίσης είναι η περίπτωση εξτρεμιστή Ιμάμη-Πακιστανού στον Μαραθώνα


- Το σύστημα Χαβάλα επεκτείνεται διαρκώς στην Αθήνα με κομβική απόληξη την Κωνσταντινούπολη


Εν κατακλείδι το θέμα του "Τζιχαντισμού" και λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα συμπλέουν.