Thursday, February 9, 2017

Σοβαρότατη ανησυχία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Σε πρόσφατο άρθρο στο παρών ιστοχώρο με τίτλο  "Ουκρανία: Ωρολογιακή βόμβα για την Ευρωπαική ασφάλεια," (http://www.rimse.gr/2017/01/blog-post_8.html), είχε επισημανθεί η εξαιρετικά ευαίσθητη φάση στην οποία βρίσκεται αυτή η χώρα σε συνδυασμό με την ευρύτερη Ευρωπαική ασφάλεια.





Έκτοτε σε πλήρη επίρρωση των όσων γράφτηκαν, βρισκόμαστε μάρτυρες σε μια νέα κλίμακα αποσταθεροποίησης λόγω των πρωτοβουλιών ακραίων κύκλων του Κιέβου που προχώρησαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη δολοφονία ενός τοπικού ηγέτη των Ρωσόφωνων αυτονομιστών ονόματι "Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Τολστόι", που είχε το πολεμικό παρατσούκλι "Γκίβι".


Από την άλλη πλευρά οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε συνεχείς και ευρείας κλίμακας πολεμικές ασκήσεις κυρίως των αεροπορικών μέσων,ενώ έχουν ενισχυθεί οι ταξιαρχίες εκείνες που εντοπίζονται πλησίον των συνόρων με την Ουκρανία αλλά και στην περιοχή της Κριμαίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή. Ταυτοχρόνως ο "Σερκέι Καπλίν" αναπληρωτής υπουργός στον κυβερνητικό συνασπισμό του Petro Poroshenko, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, κάλεσε τον ουκρανικό λαό να προετοιμαστεί για ένα παρατεταμένο πόλεμο.



Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο έχουμε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία, με κύριο μέλημα την προστασία των Ελληνικών αρχέγονων κοινοτήτων στην περιοχή που κινδυνεύουν από τις δράσεις των ακραίων εθνικιστών. Ήδη η πλειονότητα των Εβραικής καταγωγής Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει ή ετοιμάζονται να διαφύγουν, κυρίως προς το Ισραήλ. Πριν από μερικούς μήνες, το Νοέμβριο του 2016 το Ευρωπαικό κοινοβούλιο συζήτησε το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία που πέρα από τους Ρωσόφωνους, περιλαμβάνει Έλληνες, Εβραίους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Ούγγρους, Πολωνούς, Αρμένιους και αρκετούς άλλους λαούς.



Διαπιστώθηκε σοβαρή ανησυχία για τις αλλαγές που προετοιμάζει η κεντρική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μονοεθνικού και συγκεντρωτικού εκπαιδευτικού συστήματος με κύριο άξονα τον περιορισμό των γλωσσικών ελευθεριών. Επιπλέον αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατυπώνουν κατηγορίες για παραβιάσεις συνθηκών που διέπονται από τις διεθνείς συνθήκες του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας.




Δυστυχώς όμως, όπως περιγράφηκε και στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, είναι τέτοια η εσωτερική κατάσταση στη Ουκρανία που έχουν εκκινηθεί διαδικασίες αποσταθεροποίησης μη ελέγξιμες από την ίδια τη κυβέρνηση εκεί ενώ οι ακραίοι κύκλου παίρνουν  τα ηνία απειλώντας σε συνεχή βάση τις ζωές πολιτικών, αλλά και δικαστικών και δημοσιογράφων. Η πρόσφατη παραίτηση του από διοικητή της Οδησσού του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Σαακασβίλι είναι ενδεικτική της κατάστασης, όπου ο ίδιος κατηγόρησε ευθέως διεφθαρμένους κύκλους εντός του κράτους πως τινάζουν στον αέρα τη χώρα και πως η διαφθορά έχει ξεφύγει από το έλεγχο.  Νωπές εξάλλου είναι και οι αποκαλύψεις από τα λεγόμενα "πάναμα λικς" για τα δις. κεφάλαια που προέρχονται από διεφθαρμένες δοσοληψίες όλης σχεδόν της πολιτικό-οικονομικής ελίτ της Ουκρανίας.




Υπό αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει όντως η Ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία να βρεθεί στο μέσο ενός νέου πολέμου, ενώ η ίδια η Ελλάδα, σε άθροισμα των φυγόκεντρων τάσεων που έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Βοσνία, το Κόσοβο και τη ΠΓΔΜ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική καθότι το διεθνές σύστημα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο στρατηγικού μετασχηματισμού και είθισται οι "αδύναμοι κρίκοι" του να πληρώνουν το τίμημα.