Sunday, April 21, 2019

Καθημερινοί βανδαλισμοί σε εκκλησίες στην Ευρώπη, του Raymond Ibrahim

Σε αμέτρητες εκκλησίες σε όλη την δυτική Ευρώπη λαμβάνουν χώρα βανδαλισμοί, εμπρησμοί αλλά και αφοδεύσεις. Στη Γαλλία, δύο εκκλησίες δέχονται επίθεση καθημερινά κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με το PI-News, έναν γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, 1.063 επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες και σύμβολα (σταυρούς, εικόνες, αγάλματα) σημειώθηκαν στη Γαλλία το 2018. 






Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2017), που καταγράφηκαν 878 επιθέσεις – πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο.



Μεταξύ ορισμένων από τις πρόσφατες καταστροφές στη Γαλλία, τα ακόλουθα έλαβαν χώρα μόλις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο:

– Βάνδαλοι λεηλάτησαν την εκκλησία της Notre-Dame des Enfants στην Νιμ και χρησιμοποίησαν ανθρώπινα περιττώματα για να σχεδιάσουν έναν σταυρό, ενώ η Θεία Λειτουργία βρέθηκε στα σκουπίδια.



– Η εκκλησία του Saint-Nicolas στην πόλη Houilles δέχτηκε τρεις επιθέσεις μέσα στον Φεβρουάριο· ένα άγαλμα της Παναγίας του 19ου αιώνα, θεωρούμενο ως «ανεπανόρθωτο», είχε γίνει «θρύψαλα», δήλωσε ένας κληρικός· και ένας κρεμαστός σταυρός βρισκόταν στο πάτωμα.


– Βάνδαλοι βεβήλωσαν και κατέστρεψαν σταυρούς και αγάλματα στον καθεδρικό ναό του Saint-Alain στο Lavaur της Γαλλίας και τοποθέτησαν τα χέρια ενός αγάλματος σταυρωμένου Χριστού με κοροϊδευτικό τρόπο. Επιπλέον, έκαψαν και ένα ράσο.


– Εμπρηστές έκαψαν την Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι λίγο μετά το μεσημέρι, την Κυριακή 17 Μαρτίου.


Παρόμοιες αναφορές γίνονται και στην Γερμανία. Τέσσερις εκκλησίες δέχτηκαν βανδαλισμό ή/ και τους έβαλαν φωτιά μόνο το Μάρτιο. «Σε αυτή τη χώρα,» εξηγεί το PI-News, ένας γερμανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, «υπάρχει ένας υποβόσκων πόλεμος ενάντια σε οτιδήποτε συμβολίζει τον Χριστιανισμό: επιθέσεις σε σταυρούς στις κορυφές βουνών, σε ιερά αγάλματα στην άκρη του δρόμου, σε εκκλησίες … και πρόσφατα επίσης σε νεκροταφεία.»



Ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επιθέσεις σε εκκλησίες στην Ευρώπη; Η ίδια γερμανική αναφορά δίνει ένα στοιχείο: «Σπασμένοι σταυροί, διαλυμένες Αγίες Τράπεζες, καμένες Βίβλοι, κολυμβήθρες αναποδογυρισμένες, και πόρτες εκκλησιών γεμάτες με Ισλαμικές φράσεις όπως ‘Allahu Akbar’.»



Μία άλλη γερμανική πηγή από τις 11 Νοεμβρίου 2017 αναφέρει ότι μόνο στις Άλπεις και τη Βαυαρία, δέχτηκαν επίθεση περίπου 200 εκκλησίες και κάηκαν πολλοί σταυροί: «Η αστυνομία αντιμετωπίζει επί του παρόντος βανδαλισμούς εκκλησιών ξανά και ξανά. Οι δράστες είναι συχνά νέοι αναρχικοί με ιστορικό μετανάστευσης.» Αλλού περιγράφονται ως «νέοι Ισλαμιστές.»



Μερικές φορές, δυστυχώς, σε περιοχές της Ευρώπης με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, φαίνεται να υπάρχει παράλληλα αύξηση των επιθέσεων σε εκκλησίες και χριστιανικά σύμβολα. Πριν από τα Χριστούγεννα του 2016, στη περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, όπου κατοικούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι, περίπου 50 δημόσια χριστιανικά αγάλματα (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιησού) αποκεφαλίστηκαν και σταυροί καταστράφηκαν.


Το 2016, μετά την άφιξη στη Γερμανία ενός ακόμη εκατομμυρίου μουσουλμάνων μεταναστών, μια τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι στην πόλη Dülmen «δεν περνάει μια μέρα χωρίς επιθέσεις σε αγάλματα σε μία πόλη με λιγότερους από 50.000 ανθρώπους, και την γύρω περιοχή.»



Στη Γαλλία φαίνεται επίσης ότι όπου ο αριθμός των μουσουλμάνων μεταναστών αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι επιθέσεις στις εκκλησίες. Μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2017 αποκάλυψε ότι οι «ισλαμιστικές εξτρεμιστικές επιθέσεις σε βάρος χριστιανών» στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 38%, πηγαίνοντας από 273 επιθέσεις το 2015 σε 376 το 2016· η πλειοψηφία αυτών συνέβη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και «πολλές από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας.»



Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2014, ένας μουσουλμάνος διέπραξε «σημαντικές πράξεις βανδαλισμού» μέσα σε μια ιστορική καθολική εκκλησία στο Τονόν-λε-Μπαιν. Σύμφωνα με μια αναφορά «αναποδογύρισε και έσπασε δύο βωμούς, τα μανουάλια και τα αναλόγια, κατέστρεψε αγάλματα, έριξε ένα αρτοφόριο, κατέστρεψε έναν τεράστιο χάλκινο σταυρό, έσπασε τη πόρτα του σκευοφυλακίου και έσπασε και μερικά παράθυρα από βιτρό.» Επίσης «ποδοπάτησε» την Θεία Κοινωνία.




Κάθε φορά που γίνεται επίθεση σε εκκλησία , οι αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιπλέκουν τα πράγματα σε ότι αφορά την ταυτότητα των βανδάλων. Σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις, όταν διαρρέει η ταυτότητα μουσουλμάνων (ή «μεταναστών»), οι βάνδαλοι παρουσιάζονται τότε να υποφέρουν από θέματα ψυχικής υγείας. Μία πρόσφατη είδηση από το PI-News λέει:


«Σχεδόν κανείς δεν γράφει ούτε μιλάει για τις αυξανόμενες επιθέσεις προς τα χριστιανικά σύμβολα. Επικρατεί σιωπή τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία σχετικά με το σκάνδαλο των καταστροφών και την προέλευση των δραστών που όμως κάτι δείχνει… Ούτε μια λέξη, ούτε καν ο παραμικρός υπαινιγμός που θα μπορούσε ούτως ή άλλως να οδηγήσει σε υποψία προς τους μετανάστες… Δεν είναι οι δράστες που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν, αλλά αυτοί που τολμούν να συσχετίσουν την βεβήλωση των χριστιανικών συμβόλων με τους μετανάστες. Κατηγορούνται για απέχθεια, ρητορική μίσους και ρατσισμό».