Sunday, February 3, 2013

Χαρτογράφηση Μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, του Ανδρέα Μπανούτσου


Στην Ελλάδα πέρα από την αναγνωρισμένη από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923)  Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης (120.000 άτομα περίπου) και τους Έλληνες Μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων ( Κως, Ρόδος), την τελευταία δεκαπενταετία λόγω της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών από χώρες της Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία, Σομαλία και Αίγυπτο), της Μέσης Ανατολής ( Συρία, Ιορδανία, Λίβανος, Ιράκ, Ιράν) και Νότιας Ασίας ( Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές)  διαβιούν στη χώρα μας Μουσουλμάνοι οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι παράνομοι. 





Η μετανάστευση Μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν Αιγύπτιοι Ισλαμιστές μετανάστευσαν (όχι σε μεγάλους αριθμούς) στην Ελλάδα για να αποφύγουν τις διώξεις του Νασερικού καθεστώτος. Κατά τη δεκαετία του 1970 μετανάστευσαν στην Ελλάδα και Παλαιστίνοι πρόσφυγες ως αποτέλεσμα των πολεμικών συγκρούσεων με το Ισραήλ. Επίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετανάστευσαν στη χώρα μας και οι πρώτοι Πακιστανοί μετανάστες( 5.000-10.000 περίπου) ως αποτέλεσμα ειδικής συμφωνίας του ταξίαρχου της χούντας Νικολάου Μακαρέζου με τη κυβέρνηση του Πακιστάν. Δεδομένου ότι η συμφωνία εκείνη προέβλεπε την εκχώρηση ελληνικής υπηκοότητας στους Πακιστανούς μετανάστες, εκτιμάται ότι σήμερα μαζί με τους Πακιστανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς διαβιούν στη χώρα μας περίπου 15.000-30.000 Πακιστανοί με ελληνική υπηκοότητα και περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας.



Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στην Αττική οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στην περιοχή του Κεραμεικού της Αθήνας. Η εσωτερική αυτή μετανάστευση κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως αποτέλεσμα της πολιτικής «μεταδημότευσης» που υιοθέτησε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Καψή. Σήμερα εκτιμάται ότι κατοικούν στην Αττική περίπου 4.000 Έλληνες Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.



Σύμφωνα με την έκθεση του Pew Forum on Religion and Public Life ( Σεπτέμβριος 2010) εκτιμάται ότι το σύνολο των Μουσουλμάνων που διαβιούν στην χώρα μας ανέρχεται στους 527.000( συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης) ήτοι το 4.7% του συνολικού πληθυσμού. Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος εκτιμά ότι το σύνολο των Μουσουλμάνων της Ελλάδος προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο( εκ των οποίων οι 700.000 κατοικούν στην Αττική). Η εκτίμηση αυτή όμως είναι μάλλον υπερβολική. Ωστόσο λόγω έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και της συνεχούς εισροής λαθρομεταναστών από Μουσουλμανικές χώρες είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των Μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων( 90 % περίπου) που διαβιούν στη χώρα μας είναι Σουνίτες και υπάρχει και μια μειοψηφία Σιιτών προερχόμενοι από το Ιράν, τον Λίβανο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 



Ανάμεσα στους Σουνίτες που κατοικούν στην Ελλάδα υπάρχουν και ριζοσπάστες-εξτρεμιστές Ισλαμιστές οι οποίοι είναι οπαδοί Ισλαμιστικών οργανώσεων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Πακιστανική Jamaat e-Islami, ενώ υπάρχουν και οπαδοί της Σουνιτικής σέκτας των Σαλαφιστών-Ουαχαμπιτών οι οποίοι ιστορικά αποτέλεσαν και τη μήτρα από την οποία γεννήθηκαν η Αλ-Κάιντα και άλλες Σουνιτικές Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι Σιίτες οι οποίοι θεωρούνται πιο μετριοπαθείς θρησκευτικά, δυνητικά μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι λόγω της δράσης της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα και πυρήνων της Λιβανέζικης Σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χετζμπολάχ.( Κόμμα του Αλλάχ)









Σημαντικότερες Μουσουλμανικές κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα





Πακιστανική κοινότητα

        Οι Πακιστανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδος-Πακιστάν Σαγιέντ Τζαμίλ  ανέρχονται στους 80.000 περίπου. Οι Πακιστανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία (80% περίπου) είναι Σουνίτες ενώ υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός Σιιτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα (10) διαφορετικές οργανώσεις Πακιστανών Μουσουλμάνων. Οι Πακιστανοί λειτουργούν περίπου 40 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα. Η πλειοψηφία τους θεωρείται μετριοπαθής, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και υποστηρικτές του Πακιστανικού Ισλαμικού κόμματος Jamaat e-Islami το οποίο επιδιώκει την επιβολή της Σαρία και την εγκαθίδρυση Ισλαμικού κράτους. Ο ίδιος ο Σαγιέντ Τζαμίλ θεωρείται μετριοπαθής και αντιπροσωπεύει  την οργάνωση των Σουφιτών( μετριοπαθής σέκτα) Minhaj ul-Quran. Ο Σαγιέντ Τζαμίλ είναι μάλιστα πολύ πιθανό να στελεχώσει τη μία εκ των δύο θέσεων που ανήκουν σε εκπροσώπους Μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ιερού Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» όπως προβλέπει ο Ν.3512/2006. Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι στελέχη της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που ανήκουν στη μυστική υπηρεσία του Πακιστάν ISI  «δραστηριοποιούνται» μέσα στα πλαίσια της Πακιστανικής κοινότητας.






Μπανγκλαντεσιανή κοινότητα

     Οι Μπανγκλαντεσιανοί ( πρώην ανατολικό Πακιστάν) που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους Ζαινούλ Αμπεντίν αριθμούν περίπου 25.000 άτομα και είναι κατά κύριο λόγο Σουνίτες. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές λειτουργούν περίπου 30 άτυπα τζαμιά στην Αθήνα. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι αν και εδώ υπάρχουν υποστηρικτές του ριζοσπαστικού Ισλαμικού κόμματος Jamaat e-Islami που δραστηριοποιείται στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν. O επικεφαλής του Islamic Forum Αμπούλ Μπασάρ, οργάνωσης με διασυνδέσεις με τη Jamaat e- Islami, ήταν μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ( Νοέμβριος 2010) με το ψηφοδέλτιο της ακροαριστερής οργάνωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ.






Αφγανική κοινότητα

    Οι Αφγανοί που κατοικούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Μοχαμάντι Γιονούς είναι περίπου 15.000 άτομα, το 60% των οποίων ζει στην Αττική. Σε αντίθεση με τη «θρησκευτική δημογραφία» στο ίδιο το Αφγανιστάν, η μεγάλη πλειοψηφία(70% περίπου) των Αφγανών που ζουν στην Ελλάδα είναι Σιίτες οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας των διωγμών των Ταλιμπάν( Σέκτα Σουνιτών). Ωστόσο ανάμεσα στους Σουνίτες υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.








Αιγυπτιακή κοινότητα 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Αιγυπτιακής κοινότητας Ελλάδος Μοχάμεντ Ζαφ Ζαφ οι Αιγύπτιοι που κατοικούν στη χώρα μας ανέρχονται στους 70.000. Ωστόσο το νούμερο αυτό πρέπει να θεωρείται  υπερεκτιμημένο και ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι περίπου 40.000 άτομα. Το 90% των Αιγυπτίων είναι Μουσουλμάνοι και το 10% Χριστιανοί Κόπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος ( οργάνωση που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί το σύνολο των Μουσουλμάνων που κατοικεί στην Ελλάδα) Ναίμ Ελ Γαντούρ είναι Αιγύπτιος και έχει σχέσεις με την Ισλαμιστική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την Τουρκική Ισλαμιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με την επωνυμία IHH. Ο Ελ Γαντούρ είναι επίσης εκ των επικρατέστερων να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Τεμένους Αθηνών ως εκπρόσωπος αντιπροσωπευτικού σωματείου Μουσουλμάνων της Αττικής.








Συριακή κοινότητα 

Η Συριακή κοινότητα στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 25.000 άτομα, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νάντερ Χαλμπούνι. Στην πλειοψηφία τους οι Σύριοι που ζουν στην Ελλάδα είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα του Συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ που είναι Αλαουίτες ( Σιιτική σέκτα). Οι Σύριοι μαζί με τους Αιγυπτίους και τους Ιορδανούς «τρέχουν» το Ελληνο-Αραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο με έδρα το Μοσχάτο, μέσα στο οποίο λειτουργεί και άτυπο τζαμί το οποίο έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται μέχρι 3.000 άτομα. Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει στενές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς είναι μέλος της Federation of Islamic Organizations of Europe (FIOE) η οποία είναι η οργάνωση ομπρέλα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη με έδρα της Βρυξέλλες.








Ιρανική κοινότητα

Η Ιρανική κοινότητα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα στη πλειοψηφία τους Σιίτες, ενώ υπάρχουν και Χριστιανοί και οπαδοί του Ζωροαστρισμού. Ιδιαίτερα «δραστήρια» είναι η Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα όπου προσπαθεί να εμφανισθεί ως προστάτιδα των Σιιτών που κατοικούν στην Ελλάδα ( όχι μόνο των Ιρανών, αλλά και των Λιβανέζων, Αφγανών και Πακιστανών).
Επίσης σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας  
( 09ATHENS1643-19, November 2009) που διέρρευσε στο WikiLeaks ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης διατύπωσε την άποψη ότι μέλη του  Επαναστατικού Αγώνα (η ηγεσία του, όχι ο επιχειρησιακός του βραχίονας) είχε επαφές με την Ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενώ παράλληλα ταξίδευαν συχνά σε χώρες όπως το Ιράν και ο Λίβανος. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είχαν σχέσεις και με τη Χαμάς. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η Ιρανική Saderat Bank, η οποία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της Λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Χετζμπολάχ.