Thursday, February 21, 2013

Εντείνεται η συνεργασία Τουρκικού και Σκοπιανού Λόμπι, του Ιωάννη Μιχαλέτου


Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις προερχόμενες από τη συνεργασία του Τουρκικού και Σκοπιανού Λόμπι στις ΗΠΑ.





Από το 2006 και εντεύθεν υπάρχει στενή συνεργασία το λόμπι των Σκοπιανών στις ΗΠΑ με το αντίστοιχο Τουρκικό και έως τις μέρες μας, η διαπλοκή αυτή συνεχίζεται και εντείνεται μάλιστα με ποικίλους τρόπους.





Καταρχάς πρέπει να ειπωθεί ότι η στρατηγική αυτή της σύνδεσης αυτών των δύο "λόμπι" έγκειται στο νυν κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ και του Γκρουέφσκι, ύστερα από "προτροπή" Αμερικανικών κύκλων και συγκεκριμένα της πτέρυγας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει "Υιοθετήσει" τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. 

Ο κύριος μηχανισμός των Σκοπιανών στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην οργάνωση "United Macedonian Diaspora (UMD)" η οποία χρηματοδοτείται από την αντίστοιχη Τουρκική με την επωνυμία "Turkish Coalition of America (TAC)", η οποία μάλιστα πληρώνει τα πάγια της λειτουργίας της και επιπλέον την "φιλοξενεί" στα γραφεία της στην Ουάσινγκτον. 

Οι Τούρκοι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, διότι πέρα της χρηματοδοτήσεως, μεταφέρουν και τη τεχνογνωσία τους αλλά και τις διασυνδέσεις τους στο Αμερικανικό Κογκρέσσο, όπως και στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο. Μάλιστα συντέλεσαν τα μάλα και στη διασύνδεση του Γκρούεφσκι με τη Βασιλική οικογένεια του Κατάρ, όπου φημολογείται ότι έλαβαν και επιπλέον χρηματοδότηση από εκεί, με αντάλλαγμα την προώθηση "Ισλαμικών ζητημάτων" στα Σκόπια. 

Το αποτέλεσμα είναι η μεγέθυνση του αριθμού των Αμερικανών Γερουσιαστών που πρόσκεινται φιλικά προς τις Σκοπιανές θέσεις, όπως και το άνοιγμα περιφερειακών γραφείων του Λόμπι σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ. 

Οι κύριες διασυνδέσεις του UMD, βρίσκονται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και από το 2008 και εντεύθεν έχουν ορισμένες δυσκολίες στο να διεισδύσουν στα ανώτερα κλιμάκια του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, ενώ εκτιμάται ότι θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και με το νέο Υπουργό Κέρρυ. Παρόλα αυτά, λόγω ακριβώς της συνεχούς Τουρκικής στήρηξης, έχουν καταφέρει αρκετές "επιτυχίες, όπως λόγου χάρη να φέρουν στα Σκόπια αντιπροσωπεία αξιωματούχων και συμβούλων Γερουσιαστών το καλοκαίρι του 2012, οι οποίοι αρχικά μετέβησαν στην Άκυρα και με παρέμβαση των Τούρκων άμα την επιστροφή επισκέφθηκαν και τα Σκόπια.

 Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκική TAC είναι η τρίτη στις ΗΠΑ σε επιχορήγηση επισκέψεων εργασίας μελών του Κογκρέσσου για το 2012 μετά το Ισραηλινό λόμπι (American Israel Education Foundation (AIEF) και το Ινστιτούτο Άσπεν. Οι Τούρκοι ξόδεψαν περί τις 550.000 Δολάρια για αυτό το σκοπό χωρίς να προσμετρηθούν αρκετά υψηλότερα ποσά σε "έμμεσα έξοδα" και οργάνωσαν συνολικά 85 επισκέψεις. 

Ταυτόχρονα συνεχείς είναι οι επισκέψεις επιχειρηματιών επιχορηγούμενες από το Τουρκικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια που προτείνουν μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία έχουν περισσότερο σκοπό να εντυπωσιάσουν, παρά να επιτευχθουν. Λόγου χάρη ένας ουρανοξύστης 30 ορόφων μαζί με διπλανό εμπορικό κέντρο στα προάστια των Σκοπίων , όπως και υποσχέσεις για μαζικές οικοδομικές επενδύσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και έργα υποδομής σε σιδηρόδρομους και ενέργεια. 


Ο Πρόεδρος του UMD Metodija A. Koloski, είναι εγγεγραμμένος επισήμως στις ΗΠΑ από το 2008 ως "Αντιπρόσωπος-πράκτορας Τουρκικών συμφερόντων" μέσω της εταιρείας συμβούλων DLA Piper που αναλαμβάνει κονδύλια για την προώθηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Διατηρεί στενές επαφές με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Candice Miller ενώ σχετίζεται επισήμως και με ένα άλλο Τουρκικό λόμπι την Turkish Coalition USA PAC. 

Τέλος είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι αυτός ο οργανισμός που στην ουσία είναι παράρτημα Τουρκικών οργανώσεων, διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αντιπρόσωπος είναι η Ελληνίδα υπήκοος Ευγενία Νατσουλίδου , η οποία προγενέστερα είχε διαχειριστεί την ΜΚΟ "Εκπαιδευτική και πολιτιστική κίνηση Έδεσας". Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας ασχολείται από το 1991 ανεπισήμως και από το 2006 "ενεργά" με τους σκοπούς της οργάνωσης με κύρια χρηματοδότηση από Σκοπιανούς του Τορόντο του Καναδά.