Monday, March 16, 2015

Σε συναγερμό η Ιταλία, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ιταλία λόγω ορισμένων ενδείξεων για είτε προετοιμασία τρομοκρατικού εγχειρήματος με βάση αυτή τη χώρα, είτε εκδήλωση επίθεσης μέσα σε αυτήν. 





Εδώ και περίπου τρεις μήνες, τόσο διεθνή όσο και Ιταλικά ΜΜΕ και δεξαμενές σκέψεις προειδοποιούν για επικείμενες προετοιμασίες του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ) καθώς και μεμονωμένων πυρήνων Τζιχαντιστών με στόχο τουριστικά κέντρα της χώρας, αλλά και το Βατικανό. 


Για αυτό το λόγο έχει υπάρξει κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων που μεταξύ των άλλων έχουν αναλάβει περιπολίες , φρούρηση αλλά και έλεγχο περαστικών με συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, σε συγκεκριμένους χώρους που εικάζεται ότι υπάρχει πρόβλημα, όπως λόγου χάρη το Καθεδρικό ναό του Μιλάνου και αλλού.



Το παρόν διάστημα, "διέρρευσε" έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας που αναγνωρίζει πέντε πυρήνες τζιχαντιστών που προέρχονται από το Βαλκάνια και δρουν σε Ιταλικό έδαφος. Οι ομάδες αυτές δρουν σε: Μιλάνο, Ρώμη, Λούκα, Σιένα, Γένοβα και αποτελούνται από υπηκόους της Βοσνίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Κοσόβου.


Ο σκοπός τους είναι η στρατολόγηση εθελοντών για την αποστολή ένταξης στο Ι.Κ. καθώς και η χρηματοδότηση των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή. 


Έτεροι πυρήνες Αλβανών και Βοσνίων δρουν στο Μπέργκαμο και στη Κρεμόνα, που αποτελούσαν από το 2010 τόπους συνάντησης εξτρεμιστών Ιμάμηδων από τα Βαλκάνια και ευρεία στρατολόγηση στις τάξεις του "κινήματος" τους, δεκάδων Μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ιταλία, αρκετοί εκ των οποίων έχουν και διαβατήρια Ε.Ε.


Οι πλέον γνωστοί Ιμάμηδες είναι ο Bilal Bosnić, βασικός ηγήτορας των Σαλαφιστών στη Βοσνία και μέλος του Ι.Κ. Ο ίδιος στρατολόγησε τουλάχιστον 50 άτομα από την Ιταλία που στάλθηκαν στη Συρία και τουλάχιστον άλλα 150 από τη Βοσνία. Ελάμβανε μεγάλη χρηματοδότηση από ιδιώτες στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Βρίσκεται τώρα υπό δικαστική επιτήρηση στο Σεράγεβο.


Ένας άλλος Ιμάμης είναι ο Shefqet Krasniqi, ο πνευματικό ηγέτης του μεγάλου Τεμένους της Πρίστινα στο Κόσοβο. Το 2013 βρισκόταν στο Τζαμί Ελ Χιλάλ της πόλης Γκροσέτο στη Τσοκάνη και εν τω μεταξύ συντόνιζε τις επαφές των εξτρεμιστών μεταξύ Ιταλίας-Δυτικών Βαλκανίων καθ'οδόν προς τη Συρία. 


Μεταξύ 1985-2011 διέμενε στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 συνελήφθη ως υποκινητής της τρομοκρατίας στο Κόσοβο μαζί με ακόμα 40 άτομα της ομάδας του και αναμένει πλέον τη δίκη του. 


Λόγω της όσμωσης Βαλκανίων και Ιταλών Μουσουλμάνων σε σχέση με το Ι.Κ. έχουν αρχίσει οι απελάσεις υποστηρικτών της τρομοκρατίας όπως και οι μαζικές παρακολουθήσεις πλέον των άλλων μέτρων. 

Ταυτοχρόνως οι Ιταλοί ως ένα βαθμό εκμεταλλεύονται τη κατάσταση και επιχειρούν να αναπτύξουν δεόντως τις σχέσεις τους στο τομέα ασφάλειας-πληροφοριών με τις Δυτικό-Βαλκανικές χώρες και μάλιστα σε επίπεδο αυστηρά διμερές και όχι συλλογικά Ευρωπαικό, συμπεριλαμβανομένων και της δημιουργίας κοινών "ομάδων κρούσεως-Task Forces"με αυτά τα κράτη. 



Ταυτόχρονα η Ρώμη πρωτοστατεί τόσο στην διαμόρφωση κλίματος για την επέμβαση στη Λιβύη όσο και στην ενεργότερη αντί-τρομοκρατική συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. 



Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η επιπρόσθετη απειλή εκ της Μεσογείου και της Λιβύης ειδικότερα περιπλέκει τα πράγματα καθόσον είναι φύσει αδύνατον να ελεγχθούν ασφαλώς όλες οι κοινότητες εξτρεμιστών στη χώρα και να υπάρξει και οποιαδήποτε συνεννόηση με τις αρχές της ούτως ή άλλως διαλυμένης Λιβύης. 


Αυτό καθιστά την Ιταλική αντιτρομοκρατική εκστρατεία αδήριτη ανάγκη και για απροσδιόριστο διάστημα.








Σ.Σ: 

Βλέπε και "Το Ισλαμικό κράτος στη Μεσόγειο:Σενάρια δράσεως" 

- http://www.rimse.gr/2015/02/blog-post_22.html -