Tuesday, April 28, 2015

Προφίλ Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου


Η περίπτωση του Ιμάμη  Abid Podbicanin




Ο Ιμάμης, βρίσκεται την παρούσα περίοδο σε δικαστική έρευνα ως βασικός συντονιστής στη Βοσνία και στο Σάντζακ (Ράσκα) της Σερβίας των στελεχών του "Ισλαμικού Κράτους". 


Του έχει ασκηθεί δίωξη από τις εισαγγελικές Αρχές της Σερβίας, αλλά καταζητείται και διαφεύγει. Κατά πληροφορίες, πρόσφατα σκοτώθηκε στα πεδία μαχών της Συρίας, ενώ είναι πιθανό ότι κρύβεται στο Κοσσυφοπέδιο.


Συγκατηγορούμενοι του είναι οι: Tefik Mujovic, Sead Plojovic,  και Izudin Crnovršanin, (από το Novi Pazar), και Ferat Kasumovic, (από το Βελιγράδι). Ο πρώτος ομοίως καταζητείται και πιστεύεται ότι είναι στη Βοσνία. Το δίκτυο στρατολόγησης και χρηματοδότησης για τις ανάγκες του "Τζιχαντισμού" των ανωτέρω, εκτεινόταν σε Σερβία, Βοσνία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία και Λουξεμβούργο. 




Ο Podbicanin γεννήθηκε το 1979 και το 2011 διέμενε στη Σαουδική Αραβία όπου "σπούδασε" θεολογία στη Μεδίνα. Μεταξύ 2012-2013 επανειλημμένως ταξίδεψε από το Σεράγεβο στη Κωνσταντινούπολη. 


Είναι γνωστός και με την επωνυμία "Abu Safiya" και είναι Ιμάμης στο τζαμί "Furqan"  του Νόβι Παζάρ ενώ εμφανιζόταν τακτικά και στο τζαμί "Sunnetskom" του Σεράγεβο της Βοσνίας . Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εξτρεμισμός του είχε γίνει γνωστός τόσο στις Σερβικές αλλά όσο και στις διεθνείς αρχές από το 2010 τουλάχιστον, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε μαζί με την ομάδα του να οργανώσουν μαζικές αποστολές τζιχαντιστών και να δρουν μέχρι πρόσφατα σχεδόν ανενόχλητοι μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής. 



Είχε συνδεθεί με τον "Mevludin Jasarevic" που το 2011 επιτέθηκε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Σεράγεβο. Επιπλέον από το 2012 και εντεύθεν σε συνεργασία με τον Βόσνιο παλαίμαχο "Μουτζαχεντίν" ,Aiman Awad, οργάνωσαν με συστηματικό τρόπο την αποστολή εθελοντών και υλικού προς τη Συρία,καταρχάς προς την οργάνωση Αλ Νούσρα και εν συνεχεία προς το Ισλαμικό Κράτος. Παραλλήλως πολεμούσαν εκεί και σε περιπτώσεις με συνεργαζόμενα τάγματα Τσετσένων και λοιπών Καυκάσιων. 



Το Μάρτιο του 2013 ο Podbicanin ταξίδεψε στο Κάιρο της Αιγύπτου με τον Βόσνιο εξτρεμιστή Muhidin Halilovic, για να συναντήσουν στελέχη που στήριζαν την Αλ Νούσρα, που τότε λόγω της επικράτησης του Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δρούσε  δημοσίως στη χώρα αυτή. 


Ταυτοχρόνως ο Halilovic, ήταν ο βασικός άξονας μεταφοράς μηνυμάτων προς τους εξτρεμιστές Βόσνιους που εδρεύουν στη Βιέννη.


Μαζί με τους προαναφερθέντες, η κάτωθι ομάδα δημιουργήθηκε και ήταν οι: Muaz Sabic (από τη Ζένιτσα), Bajro Ikanović, Enver Lilić, Senad Hasanovic, Armen Dželko, Muhammad  Džerahović, Visoko Bećir Hodzic , Mevludin Cicvara Vitez , Jasmin Keserović (από το Zavidović) , Elvedin Memić (από το Σεράγεβο) , Mirza Mahmutović (από το Σρεμπρένιτσα), Fikret Hadzic (από το Kaknja), Kenan Bijedić (από το Livno) , Nermin Spahic (από το Kaknja) και Aldin Salih (από το Σεράγεβο).


Οι αναφερόμενοι, έστελναν άτομα μέσω Τουρκίας που έμπαιναν στη Συρία δια του περάσματος Bab el - Hawa και εκπαιδεύονταν στην πόλη Αζάζ, ενώ πρώτα συγκεντρώνονταν στη Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στην Αντιόχεια. 

Περιττό να αναφερθεί ότι οι Τουρκικές αρχές γνώριζαν πλήρως το ποιόν τους και τη δράση τους.