Monday, September 23, 2013

Η Σομαλική Ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Al-Shabaab και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα, του Ανδρέα Μπανούτσου



Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Σομαλικής Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Al-Shabaab σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι της Κένυα με τραγικό απολογισμό σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις άνω των 60 νεκρών, το RIMSE θα εξετάσει τη πιθανή απειλή που συνιστά η δραστηριότητα αυτής της τρομοκρατικής ομάδας στην Ελλάδα λόγω της ύπαρξης της Σομαλικής Μουσουλμανικής κοινότητας μεταναστών ( η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι παράνομοι) που διαβιεί στο κέντρο της Αθήνας ( το RIMSE εκτιμάει τον αριθμό τους στα 3000 άτομα περίπου).



Η τρομοκρατική οργάνωση Harakat Shabaab al-Mujahidin πιο γνωστή ως Al-Shabaab (στα Αραβικά «Η Νεολαία») επισήμως συγχωνεύτηκε με την διαβόητη Al-Qaeda τον Φεβρουάριο του 2012. Πέρα από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Ναϊρόμπι της Κένυα και τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Σομαλίας, η Al-Shabaab είχε αναλάβει και την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπάλα της Ουγκάντα τον Ιούλιο του 2010 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 70 άτομα. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση απέκτησε την φήμη μιας πραγματικά αδίστακτης οργάνωσης όταν το 2011 μπλόκαρε την ανθρωπιστική Δυτική βοήθεια στους κατοίκους της Σομαλίας που υπέφεραν και πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας του λιμού.
Ποια η σχέση όμως της Al-Shabaab με την Ευρώπη και την Ελλάδα εν προκειμένω; Μια πρώτη απάντηση είναι ότι η Al-Shabaab έχει στρατολογήσει δεκάδες Ισλαμιστές που διαβιούν στην Ευρώπη. Κατά τα τελευταία 6 χρόνια έχει στρατολογήσει πάνω από 1000 Σομαλούς μετανάστες που διαβιούν σε Ευρωπαϊκές χώρες και 200-300 Ισλαμιστές που δεν είναι Σομαλοί. Οι Δυτικές κυβερνήσεις ήταν αργές στην αντίδρασή τους προς την Al-Shabaab και μόνο πρόσφατα την αναγνώρισαν ως τρομοκρατική οργάνωση, με αποτέλεσμα να μπορέσει η οργάνωση να αποκτήσει σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις στην Ευρώπη και να εκμεταλλευτεί τα αντι-Δυτικά και αντι-Αιθιοπικά αισθήματα των Σομαλών της διασποράς στον απόηχο της στρατιωτικής εισβολής της Αιθιοπίας στη Σομαλία το 2006. Η ιδεολογία της Al-Shabaab πρεσβεύει τη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του Ισλάμ και των «απίστων». Για αυτό το λόγο προσπαθεί να «μιλήσει» στους Σομαλούς της διασποράς για την Ούμα (την παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων πιστών) προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσει για τα Ισλαμικά ιδεώδη και να μπορέσει να τους στρατολογήσει ευκολότερα. Με τη συστηματική χρήση των social media (κυρίως το twitter και τα ψηφιακά βίντεο) η οργάνωση παρουσιάζει τον εαυτό της ως μία αποτελεσματική και ενωτική δύναμη που στόχο έχει την υιοθέτηση του Λόγου του Αλλάχ, την εφαρμογή της Σαρία και την καταπολέμηση των εχθρών του Ισλάμ. Η Al-Shabaab έχει μια εξελιγμένη και διαφοροποιημένη επικοινωνιακή στρατηγική που στοχεύει στον επηρεασμό τον Μουσουλμάνων που κατοικούν στη Δύση, έτσι ώστε να μπορέσει να τους στρατολογήσει για τους σκοπούς της.
Στην Ελλάδα όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου διαβιούν Σομαλοί μετανάστες οι περισσότεροι εκ των οποίων φυσικά χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως transit προκειμένου να μεταναστεύσουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότεροι Σομαλοί μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του RIMSE η εδώ κοινότητα των Σομαλών μεταναστών επιδίδεται σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και ένα μέρος των κερδών από αυτή την παράνομη δραστηριότητα πιθανολογείται ότι διοχετεύεται ως οικονομική ενίσχυση στην Al-Shabaab. Πέραν τούτου οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας θα πρέπει να ερευνήσουν αν υπάρχουν πυρήνες ατόμων που πρόσκεινται στην Al-Shabaab προκειμένου να μην κατηγορηθεί κάποια στιγμή η χώρα μας ως πεδίο στρατολόγησης Σομαλών Ισλαμιστών τρομοκρατών. Από την πρότερη δράση της Al-Shabaab οι πιθανότητες να δράσουν πυρήνες της εντός του Ελληνικού εδάφους πραγματοποιώντας μια τρομοκρατική επίθεση είναι ελάχιστες. Ο κίνδυνος είναι αυτός που περιγράψαμε πιο πάνω: να στιγματιστεί η Ελλάδα ως πεδίο στρατολόγησης Σομαλών Ισλαμιστών τρομοκρατών.

Πηγές

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/09/2013_519633