Sunday, June 15, 2014

Ισχυρό χτύπημα σε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίας ηρωίνης, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η πρόσφατη σύλληψη πολυμελούς και διεθνούς δικτύου που εισήγαγε στη χώρα ηρωίνη αξίας περί των 40 εκ. Δολαρίων αποτελεί την μεγαλύτερη κατάσχεση αυτού του ναρκωτικού στην Ελλάδα και τεράστια επιτυχία των Αρχών. 

Μάλιστα πηγές των ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ποσότητα αυτή δεν ήταν νοθευμένη, γεγονός που στην ουσία 8πλασιάζει ενδεχομένως την "λιανική" της αξία στα 320 εκ.Δολάρια.










Σημεία και Υποθέσεις



- Η άνεση με την οποία οι Έλληνες φερόμενοι λαθρέμποροι κινούνταν και το γεγονός ότι διατηρούσαν τα ναρκωτικά στο ίδιο τους το σπίτι, δείχνει ότι θεωρούσαν ότι είναι "άτρωτοι", ακόμα και ότι είχαν υψηλή προστασία και βεβαίως είχαν πράξει ανάλογες εισαγωγές και κατά το παρελθόν. Η ίδια η ποσότητα "δείχνει" και την εμπλοκή πολλών περισσοτέρων στην όλη υπόθεση.





-Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, το φορτίο των ναρκωτικών θα διοχετευόταν στο Βέλγιο, για αναδιανομή και ήταν συσκευασμένη σε τεμάχια των 1-2 κιλών, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα δινόταν σε μεσαίους "dealers", ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την μεγάλη δικτύωση αυτού του κυκλώματος πανευρωπαικά. Οι Τούρκοι συλληφθέντες στην Αθήνα, διέθεταν και Βελγικά διαβατήρια ενώ εκεί είχαν ιδρύσει και εταιρεία-βιτρίνα.  





- Η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ εισέρχεται σε νέο επίπεδο; Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση Αμερικανών δημοσιογράφων που παρακολουθούν την υπόθεση αυτή 




- Το Τουρκικό οργανωμένο έγκλημα (Μπαμπάδες) φαίνεται ότι διαθέτει ριζωμένες επαφές πλέον στην Ελλάδα






- Το RIMSE είχε εγκαίρως ειδοποιήσει κατά τα τέλη του 2013, ότι αλλάζει ο "παραδοσιακός" Βαλκανικός διάδρομος των ναρκωτικών, με υποβάθμιση των ποσοτήτων που θα διαπερνούν την Τουρκίας και έπειτα προς την Ευρώπη, μέσω Βαλκανίων. 


Σχετικές παραπομπές και επιπλέον ανάλυση 

http://www.rimse.gr/2013/12/the-hidden-geopolitics-case-of-afghan.html

http://www.rimse.gr/2013/11/the-changing-dynamics-of-afghan-heroin.html




Ανεβαίνει η σημασία του Ινδικού Ωκεανού και της Ανατολικής Αφρικής, ενώ ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνονται στα χέρια Ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή για να επωφεληθούν οικονομικά και ως εκ τούτου δημιουργούνται νέοι δίαυλοι στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη. Η επερχόμενη έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι η κύρια παράμετρος όλων των εξελίξεων σε αυτό το τομέα, λόγω της διαφαινόμενης επικράτησης των Ταλιμπάν. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επόμενα έτη θα μειωθούν οι ποσότητες ηρωίνης που θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη και θα αυξηθούν οι τιμές. 








- Υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ λαθρεμπορίου ηρωίνης από τη Τουρκίας και δουλεμπορίου ανθρώπων εδώ και έτη-είναι ουσιαστικά τα ίδια κυκλώματα σε ότι αφορά Αφγανούς ιδιαίτερα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κομμάτι συμπληρωματικής έρευνας εκ μέρους των Αρχών. 





- Ο "εμφύλιος πόλεμος" στις Τουρκικές αρχές ασφαλείας συνεχίζεται αμείωτος. Είναι γνωστό ότι οι "Γκιουλενιστές" αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας συνεργάζονται στενά με τις Αρχές των ΗΠΑ για να "χτυπάνε" οποιοδήποτε συμφέρον διαπλέκεται με το κυβερνών ΑΚΠ. 





- Προσέτι διαφαίνεται έλλειψη εμπιστοσύνης των Αρχών των ΗΠΑ προς την ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο ζήτημα καθότι αυτή ήταν η καθ’ύλην και κατά νόμο αρμόδια για επιχείρηση στη «στεριά» και όχι οι Αρχές του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ. 




- Για μια ακόμη φορά φαίνεται ο καίριος ρόλος της χώρας σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα. Παρόλα αυτά η ποσότητα που κατασχέθηκε δεν ξεπερνά το 1.2% της ετήσιας κατανάλωσης στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι το πλήγμα στα κυκλώματα ναρκωτικών ήταν σημαντικό αλλά όχι καίριο.





Από την άλλη πλευρά "διαρροές"στα Ελληνικά ΜΜΕ, εμφανίζουν το συγκεκριμένο κύκλωμα να διακινεί  3-5 τόνους ανά αποστολή σε περιοδικά διαστήματα ανά έτος. Εάν αυτό ισχύει, τότε πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των ναρκωτικών όχι μόνο σε Ευρωπαικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία έτη. 











- Το κύκλωμα είναι ένα τυπικό σχήμα διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.


Διέθετε εταιρείες-βιτρίνες σε Βέλγιο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία τουλάχιστον.

Εισήγαγε φορτηγό από την Ιταλία με ειδικές κρύπτες για την μεταφορά ηρωίνης και προφανώς διαθέτει και εκεί συνεργάτες

Οι φερόμενοι ως δράστες καλούσαν τηλέφωνα σε Ιράν και Τουρκία

Τα φορτία έκαναν ενδιάμεσες στάσεις στην Κωνσταντινούπολη ενώ εικάζεται ότι μικρότερες ποσότητες εισέρχονταν στην Ε.Ε μέσω Βουλγαρίας-Σκοπίων-Σερβίας, ενώ κατέληγαν πέρα από το Βέλγιο και σε Ολλανδία και Γερμανία.

Οι Τούρκοι συντονιστές δρούσαν στο Βέλγιο και επισκέπτονταν την Ελλάδα για διευκόλυνση επιχειρήσεων




- Ο φερόμενος δράστης ως ναυλωτής ή ως εφοπλιστής διατηρούσε εταιρεία στο Ντουμπάι το κατεξοχήν κέντρο ξεπλύματος χρήματος και επαφών σε σχέση με το διεθνές λαθρεμπόριο ηρωίνης (βλ. σχετικά: http://www.rimse.gr/2014/02/blog-post.html). Στη συγκεκριμένη χώρα το τελευταίο έτος επικρατεί αναβρασμός στα διεθνή κυκλώματα λαθρεμπόρων ηρωίνης λόγω αυξανόμενης "προσοχής" εκ μέρους των Αρχών και μιας  Ρώσο-Αμερικανικής συνεργασίας, που έχει προς το παρόν παγώσει λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. 





- Οι αρχηγοί του κυκλώματος φαίνεται να είναι Τούρκοι με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν ένα φαινομενικά "μικρό παίχτη" στην Αθήνα για την διοργάνωση τόσο μεγάλων μεταφορών, τη στιγμή που είχαν ήδη έναν έτερο διάδρομο συνεργατών από τα Νότια Βαλκάνια και βορειότερα. Το γεγονός αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι "παίχτες" στην Αθήνα με άμεση εμπλοκή. Επιπλέον σε τέτοιου είδους διεθνείς "δραστηριότητες" εάν δεν μεσολαβούν "στεγανά" από ανεξάρτητους και διαμεσολαβητές και "brokers", τότε υφίστανται στενές διαπροσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, τουλάχιστον μεταξύ των συντονιστών. 





- Αναφορές των Ελληνικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέλη του κυκλώματος επιθυμούσαν να ξεπλύνουν περί τα 30 εκ.Δολάρια αγοράζοντας ξενοδοχείο στην παραλιακή Αθήνα ενώ παραλλήλως τα ναρκωτικά στο Βέλγιο θα πήγαιναν μέσω εμπορικών πλοίων από τον Πειραιά στην Αμβέρσα. 




Οι δύο αυτές πληροφορίες δεν  υποδεικνύουν ένα σύνηθες "Modus opperandi" των κυκλωμάτων ηρωίνης που χρησιμοποιούν τον λεγόμενο "Βαλκανικό δρόμο", εκτός εάν υπήρχε μακροπρόθεσμο σχέδιο της λεγόμενης Τουρκικής μαφίας να εισχωρήσει βαθιά στην Ελλάδα και να δημιουργήσει ισχυρότατη περιφερειακή βάση εδώ-σε συνάρτηση με συνεχείς επενδύσεις από αυτή τη χώρα σε όλη τη λεγόμενη παραλιακή ζώνη των Αθηνών, καθώς και σε κομβικής σημασίας νήσους ανά την επικράτεια. 



Σε επίπεδο μάλιστα Τουρκικών συμφερόντων πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και η νέα ακτοπλοική & κοντέινερ γραμμή , Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, όπως και σχεδιασμοί για ανάλογες κινήσεις με τον λιμένα του Βόλου, καθώς και η ολοένα και συχνότερη σύνδεση δια θαλάσσης και αέρος με την Τουρκία, καθώς και οι αγορές αποθηκών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων από Τούρκους υπηκόους, συχνά με Ευρωπαικές υπηκοότητες.