Sunday, July 12, 2015

Οι εξτρεμιστές Ισλαμιστές της Καταλονίας, του Ιωάννη ΜιχαλέτουΣε συναγερμό βρίσκονται οι Ισπανικές Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αξιόπιστες πληροφορίες έχουν κινητοποιήσει τη Μαδρίτη σχετικά με την έλευση μελών του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων τρομοκρατικών ομάδων με σκοπό την πρόκληση επιθέσεων. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη Καταλονία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα της περασμένης δεκαετίας το εκεί Αμερικανικό Προξενείο σε απόρρητες αναφορές του, που εν συνεχεία διέρρευσαν μέσω των "Γούικιλικς", αναφέρει τη Βαρκελώνη ως κατεξοχήν κόμβο εξτρεμιστών Ισλαμιστών αλλά και διαφόρων μηδενιστικών και διεθνών αντιεξουσιαστικών τρομοκρατικών κύκλων, σε συνδυασμό με αρκετές διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο που τόσο οι ΗΠΑ, αλλά και η Βρετανία, Γαλλία όπως και άλλα κράτη, εκτιμάται ότι διαθέτουν σημαντικές υποδομές πληροφοριών στη συγκεκριμένη περιοχή, τόσο μέσω διπλωματικών αποστολών (λ.χ Προξενεία) όσο και μέσω ΜΚΟ και λοιπών μετωπικών οργανώσεων και καλύψεων. 


Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ύπαρξη στη Καταλονία "στρατηγείων" προώθησης λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. από την Αφρική αλλά και εκτεταμένα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, περαιτέρω εμπλουτίζουν την εικόνα σε σχέση με τη κατάσταση.


Παρόμοιες ανησυχίες των Αρχών στην Ευρώπη υπάρχουν και για το Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, και το Μιλάνο.

Εξτρεμιστικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στη Βαρκελώνη τη σήμερον ημέρα

- Ισλαμικό κίνημα Απελευθέρωσης (HUT)

Αριθμεί περίπου 100 μέλη και διαθέτει περίπου 15 "κυψέλες" που συντονίζονται με συνωμοτικό τρόπο και μυστικές συναντήσεις έχοντας συνδέσμους και σε άλλες Ισπανικές πόλεις αλλά και στο Μαρόκο. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και διαθέτουν συνδέσμους με το "Ισλαμικού Κράτος" 

Μουσουλμανική Αδελφότητα (Μ.Α.)

Επισήμως η έδρα τους στην Ισπανία είναι στη Βαλένθια, αλλά η δύναμη τους εντοπίζεται στη Βαρκελώνη με κύριο άξονα την οργάνωση "Islamic League for Dialogue and Coexistence" και τουλάχιστον 2.000 μέλη. Έχουν πολύ στενές σχέσεις με τη Χαμάς και με την αντίστοιχή  Μ.Α. της Αιγύπτου,της Συρίας αλλά και την Αλ Νούσρα. Η Μ.Α. της Ισπανίας χρηματοδοτείται αδρά από το Κατάρ.Οργάνωση δικαιοσύνης και ελεημοσύνης.

Μαροκινή εξτρεμιστική οργάνωση που ελέγχει 15 τζαμιά στη Καταλονία. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Noureddine Ziani, εκδιώχθηκε το 2013 από την Ισπανία λόγω προώθησης εξτρεμισμού. Ενδιαφέρον είναι ότι μέλη της οργάνωσης εισχωρούν σε αυτονομιστικές Καταλανικές οργανώσεις 


Jamaat Al-Tabligh


Η διεθνής αυτή οργάνωση, διαθέτει πάνω από 1.000 μέλη στη Βαρκελώνη που αποτελούνται κυρίως από Πακιστανούς. Δίνει έμφαση τα τελευταία έτη στον προσηλυτισμό και δέχεται μεγάλα ποσά από ΜΚΟ του Πακιστάν αλλά και της Σαουδικής Αραβίας,γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Μαδρίτης μέσω του αντίστοιχου ΣΔΟΕ της χώρας αυτής. 

Al Dawat


Μία ακόμα Πακιστογενής οργάνωση με περίπου 500 μέλη στη Καταλονία, με κλειστή δομή. Διαθέτουν ισχυρούς χρηματοδότες και από τη Βομβάη και την εκεί Σουνιτική κοινότητα Ινδών. 


Κίνηση Σαλαφιστών Ισπανίας


Ταχέως αναπτυσσόμενη Σαλαφιστική οργάνωση με  έμφαση στον προσηλυτισμό. Διαθέτουν αφθονία πόρων που κατευθύνεται από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Η.Α.Ε. Έχουν καταφέρει να ελέγξουν την Ισλαμική κοινότητα της Ταραγκόνας καθώς να διαθέτουν άνω των 1000 μελών στη Καταλανών, δίνοντας έμφαση στην ίδρυση βιβλιοπωλείων αλλά και στη συνεχή προπαγάνδα υπέρ πολυποίκιλων Τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία με κυριότερο το "Ισλαμικού Κράτος". Βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας γκετοποιημένης περιοχής στον αστικό ιστό της Βαρκελώνης και στη συγκρότηση της λεγόμενης "Αστυνομίας της Σαρίας". 

Πέρα των ανωτέρω, στη Καταλονία δρουν ακόμα 6 μεμονωμένες ομάδες που καθοδηγούνται από Ιμάμηδες με 30-100 μέλη η καθεμία και με εξτρεμιστική στρατηγική, ενώ υφίστανται και τουλάχιστον 20 μεμονωμένοι μικρό-πυρήνες ακραίων που συνδέονται κατά βάση μέσω  των κοινωνικών δικτύων του ίντερνετ. Το πλαίσιο εκτιμώμενης λογιστικής υποστήριξης και κάλυψης Τζιχαντιστών εν γένει είναι ανεπτυγμένο στη Καταλονία,ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξτρεμιστές εκεί διαθέτουν τακτική επικοινωνία και δια ζώσης με τους αντίστοιχους στη γειτονική Γαλλία.