Wednesday, December 2, 2015

Το "Ισλαμικό Κράτος" στην Ελλάδα, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόσκληση, αυτή της αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" (Ι.Κ.) εν μέσω μίας μη-ευνοϊκής συγκυρίας, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, της πίεσης από κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αποβολή της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, παραλλήλως με ένα άνευ προηγουμένου ρεύμα μετεγκατάστασης πληθυσμού από τη Συρία προς την Ευρώπη.


Τον Ιανουάριο του 2015, οι Βελγικές αρχές πληροφοριών ειδοποίησαν τις Ελληνικές περί της πιθανής παρουσίας του Αμπντέλχαμιντ Αμπαούντ στην Αθήνα. Ένας τηλεφωνικός αριθμός σχετιζόμενος με τον ίδιο βρέθηκε να εκπέμπει από το κέντρο της Αθήνας. Η Ελληνική Αστυνομία εφόρμησε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι και εντόπισε μια ομάδα Αλγερινών χωρίς ίχνος του Αμπαούντ. Εξαιτίας σοβαρών επιχειρησιακών λαθών εκ μέρους των Βελγικών αρχών εκτιμάται ότι χάθηκε ευκαιρία σύλληψης του ή εξεύρεσης περισσοτέρων στοιχείων για τη δράση του. 


Οι Βέλγοι "αμέλησαν" να συντονίσουν τις  ενέργειες του με τις Ελληνικές αρχές εκείνη την περίοδο. Εν συνεχεία και έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 23 Νοεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι βάση στοιχείων γενετικού υλικού ο Αμπαούντ όντως βρισκόταν στην Αθήνα κατά διαστήματα, τόσο στο Παγκράτι όσο και σε διαμέρισμα στα Σεπόλια. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα παρέδωσε στο Βέλγιο ένα ύποπτο συνεργάτη του , τον Αλγερινό υπήκοο Ομάρ Νταμάς στη κατοχή του οποίου βρισκόταν στις αρχές του 2015 το επίμαχο τηλέφωνο.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας ο Αμάντ αλ Μοχαμάντ και ο Αλ Μαχμόντ, πέρασαν από την Ελλάδα υποδυόμενοι τους πρόσφυγες στις αρχές Οκτωβρίου όπου και ελήφθησαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Σε προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα στις αρχές του 2014, ο Γάλλος τζιχαντιστής υπήκοος Ιμπραχίμ Μπουντίνα ανακρίθηκε από τις Ελληνικές αρχές στη Βόρειο Ελλάδα και εν συνεχεία συνελήφθη στη Νότιο Γαλλία,ενώ βρισκόταν σε φάση προετοιμασίας βομβιστικής επίθεσης. 


Πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες -μετανάστες έχουν εισέλθει και μάλλον όλοι εξέλθει, δίχως να καταγραφούν το 2015, ενώ τα προηγούμενα έτη ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Ο αριθμός των Τζιχαντιστών με Ευρωπαϊκά διαβατήρια που χρησιμοποίησαν την Ελληνική  επικράτεια για να μεταβούν στη Τουρκία και εν συνεχεία στη Συρία, ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά καιρούς σε 1.500 άτομα μεταξύ 2012-2015. 


Στις 24 Νοεμβρίου οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στη Γαλλία που εξακολουθεί να διαφεύγει, Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, χρησιμοποίησε την ακτοπλοϊκή γραμμή από το Μπάρι τον Αύγουστο αυτού του έτους και μετέπειτα εισήλθε στη χώρα μέσω Πατρών και συνολικά έμεινε πέντε ημέρες προτού εξέλθει με τον ίδιο τρόπο. Οι Γαλλικές αρχές εκτιμούν μάλιστα ότι οι περισσότεροι που ενέχονται στις επιθέσεις έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής η Αθήνα το αρνείται. Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το Ι.Κ. που μάλιστα αναφέρει τη χώρα σε τεύχος του περιοδικού του "Νταμπικ", ως έδαφος λογιστικής υποστήριξης. Η γειτνίαση της χώρας με τη Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, η ύπαρξη εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων και περασμάτων με πολύ σημαντική θαλάσσια κίνηση, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εγκληματικών δικτύων που ασχολούνται με τη πλαστογραφία εγγράφων , αποτελούν σημαντικά κίνητρα. Επιπλέον υφίστανται ήδη πυρήνες ριζοσπαστικοποίησης Ισλαμικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα στην Αθήνα, παραλλήλως με τη τεράστια αύξηση του αριθμού των εισερχομένων στη χώρα που δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ασφαλείας. Σε όλα αυτά μπορούν να προστεθούν η ευκολία εξεύρεσης φορητού οπλισμού, η διάχυση του συστήματος Χαβάλα, η παρουσία πολυπλόκαμων δικτύων λαθροδιακίνησης μεταναστών και η όσμωση Ελληνικών και Βαλκανικών οργανωμένων συνδικάτων του εγκλήματος. Στις 22 Νοεμβρίου η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, αποκάλυψε ότι Αμερικανός υπήκοος διάλεξε την Ελλάδα για να συναντήσει 3 Λιβανέζους προκειμένου να πουλήσει οπλισμό για το Ι.Κ. που θα έφθανε εδώ προτού μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή.
Το Σεπτέμβριο του 2014, Σύριος υπήκοος συνελήφθη στο Βέλγιο έχοντας στη κατοχή του Πλαστό Γαλλικό διαβατήριο που είχε προμηθευτεί στην Αθήνα όπως και άδεια παραμονής. Τη ίδια χρονιά ένας Αυστριακός και ένας Τσετσένος (Ρώσος υπήκοος), συνελήφθησαν ενώ επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, έχοντας πριν ενταχθεί στις τάξεις του Ι.Κ. 
Υπάρχουν 2 περιπτώσεις Σύρων μεταναστών που ενώ ζούσαν στην Ελλάδα μετέβησαν για να πολεμήσουν στη Συρία όπως και 2 Ελληνό-Σύριων. Κατά καιρούς έγκριτα δημοσιεύματα αναφέρουν την ύπαρξη εξτρεμιστικών πυρήνων,Ιμάμηδων και ομάδων όπως και προσπάθειες αντιμετώπισης τους από τις αρχές. Η "προσέλευση" κάθε ημέρα περί των 5.000 ατόμων στα Ελληνικά σύνορα, περιορίζει τους πόρους και τις δυνατότητες αντίδρασης των Ελληνικών αρχών σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα. Η Ελλάδα όντως κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τη ζώνη Σένγκεν και χρειάζεται να τεθεί το λεγόμενο "προσφυγικό" στη βάση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και λιγότερο υπό το πρίσμα του"ανθρωπισμού". 


Αυτό σημαίνει και αλλαγή τεχνοκρατικών κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων, όπως και ανάδειξη στρατηγικής επί του θέματος η οποία θα διακρίνεται από ρεαλισμό και όχι από σκοπιμότητες εκμετάλλευσης τυχόν λαικού αισθήματος για κομματικούς λόγους. 


Αυτό άλλωστε έχει ημερομηνία λήξης, όταν η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καθολική κατακραυγή των καθοδηγητών της, που θα απολέσουν ακόμα και το σκληρό πυρήνα υποστηρικτών λόγω ακριβώς της σύγκρουσης μεταξύ πραγματικότητας και της (διαστρεβλωμένης) φαντασίας.