Monday, May 14, 2018

Θερμό καλοκαίρι σε εισροές μεταναστών και μηδαμινή αντίδραση Ε.Ε. του Ιωάννη Μιχαλέτου


Την παρούσα περίοδο τουλάχιστον 350 άτομα εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια δια θαλάσσης αλλά και μέσω Έβρου. 






Οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο Ελλήνων Υπουργών όσο και αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και διεθνών ΜΜΕ, μιλούν για ιδιαίτερα "θερμό" καλοκαίρι,με πιθανολογούμενες ροές ίσως 1.000 ατόμων ημερησίως. 



Ταυτοχρόνως υπάρχουν σοβαρότατες εισροές Αφγανών, Σύρων και Ιρακινών (κυρίως Κούρδων) που  εισέρχονται στη Τουρκία και κατά τα φαινόμενα προωθούνται στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά έχουμε τη τακτική της Άγκυρας για ένα είδος υβριδικού πολέμου εις βάρος της Αθήνας αλλά και εναντίον της Ε.Ε. Από την άλλη τη συνέχιση της αστάθειας και των πολέμων στη Μέση Ανατολή -Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής αλλά και στο ΑφΠακ. Συνολικά και εάν λάβουμε υπόψη ότι οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων κρατούν "κλειστά" στα σύνορα τους σε σχέση με την Ελλάδα, τότε αναμένονται ιδιαίτερες προκλήσεις το προσεχές Θέρος.



Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας.Κονδύλια της ΕΕ έχουν προυπολογιστεί έως και το τέλος του 2018. Έπειτα...το χάος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τουλάχιστον 1,5 δις. Ευρώ ανά έτος προκειμένου να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τη κατάσταση. Η στάση των υπολοίπων μελών της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα είναι απελπιστικά ολίγη και λίαν ιδιοτελής. Χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία αρνούνται να λάβουν μετανάστες από την Ελλάδα αλλά και ταυτοχρόνως δεν επιδιώκουν την εκταμίευση περισσοτέρων ποσών προς την Αθήνα.


Είναι φανερό ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι εξόχως σημαντικός για όλη την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ε.Ε. Τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όσο και στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας (βλ. Τζιχαντιστές). Η Ελληνική Αστυνομία ή το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ είναι πολλές βαθμίδες περισσότερο "πολύτιμες" για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαικής ηπείρου από ότι οι αντίστοιχες Αρχές των χωρών που προαναφέρθηκαν. Όμως στο πρόσφατο διεθνές Φόρουμ στο Σούνιο, παρουσία κρατών του Βίζεγκράντ και της Ν.Α. Ευρώπης το ζήτημα αυτό δεν τέθηκε από Ελληνικής πλευράς. 


Είναι εντελώς απαράδεκτό, η Ελλάδα να επωμίζεται υπό τόσο δύσκολες γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ άλλα κράτη αρνούνται τη στοιχειώδη αλληλεγγύη και έμπρακτα. Λογικά θα έπρεπε η Ε.Ε. να προστρέξει άμεσα στο θέμα και να δοθούν επαρκή ποσά για τον εξοπλισμό και τις δραστηριότητες των Ελληνικών Αρχών , ποσά τα οποία κάλλιστα μπορούν να "κοπούν" από επιδοτήσεις σε άλλα κράτη. 



Άλλωστε τη σημερινή εποχή χώρες όπως η Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία αλλά και η Ουγγαρία έχουν κάνει οικονομικά άλματα και οι πρωτεύουσες αυτών των κρατών έχουν ήδη ξεπεράσει την Ελληνική μητρόπολη σε οικονομική ανάπτυξη και βιοτικό επίπεδο. Το ζήτημα της άμεσης μεταφοράς πόρων είναι επιτακτικό και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του Ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά και σύσσωμου του Κοινοβουλίου της χώρας λόγω της ταχύτατης εξέλιξης και της βαρύτητας του ζητήματος.



Εάν σε όλα τα παραπάνω  προσθέσουμε και την χλιαρή έως ανύπαρκτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. ως προς την Τουρκική επιθετικότητα εις βάρος Ελλάδος/Κύπρου, τότε προκύπτει το ερώτημα. Με τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς ; Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τόνοι σύγχρονου σχετικά οπλισμού σε Ευρωπαικές χώρες και σε μακρά αποθήκευση, που θα μπορούσε να δοθεί σε συμφέρουσες τιμές και όρους στην Ελλάδα προκειμένου να ανασχεθεί έστω και προσωρινά η Τουρκική πρόκληση. Όμως αντί αυτού υπάρχει "λόμπινγκ" προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει σε τιμές αγοράς πανάκριβα οπλικά συστήματα. 



Εν κατακλείδι χρειάζεται εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση στο Αιγαίο τόσο λόγω του μεταναστευτικού όσο και λόγω Τουρκικών πιέσεων. Σε αυτή τη κατεύθυνση οφείλει το Ελληνικό κράτος να εξηγήσει σαφέστατα γιατί χρειάζεται άμεση και στέρεη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες. 



Άλλωστε τα εκατομμύρια των υποψήφιων μεταναστών προς τα εκεί και τα πέριξ κατευθύνονται και όχι για να διαμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα...