Monday, September 3, 2018

Η λήξη της "Αραβικής Άνοιξης" φέρνει Καυκάσια εμπλοκή της ΕΕ ; Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανικής ηγεσίας στις χώρες του Καυκάσου μόνο τυχαία δεν ήταν. Η ουσιαστική λήξη της Αραβικής Άνοιξης και της αποτυχίας του σχεδίου ενός διευρυμένου αγωγού "Ναμπούκο" που θα έφερνε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Κατάρ μέσω Συρίας-Τουρκίας-Βαλκανίων, φέρνει στην επιφάνεια το εναλλακτικό σχέδιο. 




Αυτό της διεύρυνσης του Νοτίου διαδρόμου με αέριο της Κασπίας. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα σχεδιαζόμενα  σχέδια μεταφοράς μελλοντικά αερίου από τη λεκάνη Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδος προς τη Κεντρική Ευρώπη. Ταυτοχρόνως αυξάνεται ο ρόλος της Άγκυρας ως προς τα Κεντροευρωπαικά σχέδια και εις βάρος της χώρας.



Ο συνδυασμός Τουρκίας, Αζερμπαιτζάν αλλά και των υπολοίπων "Σταν" αποτελεί έναν από τους πάγιους Τουρκικούς στόχους τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε γεωοικονομικό επίπεδο. Ένα από τα βασικά στελέχη της Γερμανικής πολιτικής τάξης ο σημερινός επίτροπος προυπολογισμού και πρώην ενέργειας της ΕΕ, "Γκίντερ Έτινγκερ", προετοιμάζεται να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στην Αζέρικη εταιρεία ΣΟΚΑΡ. Ο ίδιος διαθέτει ιστορία σε σχέση με αυτήν την εταιρεία αφού όπως έχει καταγραφεί από την εφημερίδα "sueddeutsche zeitung", είχε παίξει ρόλο άτυπου λομπίστα τα προηγούνενα χρόνια και το παράρτημα του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Φρανκφούρτη είχε δεχθεί χρηματοδότηση από την Αζέρικη εταιρεία. 



Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Επίτροπος χαρακτηρίζει το Αζερμπαιτζάν "στρατηγικό σύμμαχο της ΕΕ" (https://www.azernews.az/nation/132863.html). Ταυτοχρόνως οι  ΜΚΟ "Διεθνής Διαφάνεια",  "Corporate Europe Observatory" και "Οξφάμ" από το 2017 παρεμβαίνουν δημόσια και σε δημόσια επιστολή το 2017 τον καταγγέλλουν ως ρατσιστή,σεξιστή και ομοφοβικό (https://www.theguardian.com/world/2017/jan/06/eu-commissioner-unfit-for-role-after-racist-sexist-and-homophobic-remarks-say-ngos) σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποτρέψουν την περαιτέρω ανέλιξη του όπως και τις στοχεύσεις του. Ταυτοχρόνως ο Έτινγκερ αποτελεί κόκκινο πανί για μεγάλο μέρος της Ιταλικής πολιτικής τάξης για θέματα οικονομίας και της νέας πλεύσης που πλέον ακολουθεί η Ρώμη έναντι της Ε.Ε. 



Ταυτοχρόνως ΜΜΕ με "Αγγλοσαξωνική χροιά" όπως το "Γιούρο άκτιβ" και το "Πολιτικο" κατά καιρούς χτυπούν τον Έτινγκερ για πλειάδα θεμάτων που σχετίζονται με τις πολυσχιδείς γραφειοκρατικές, υποτιθέμενες λομπίστικες δραστηριότητες αλλά και τη σχέση του με το Αζερμπαιτζάν. Ταυτόχρονα το ίδιο το Αζερμπαιτζάν και η Οικογένεια Αλίγιεβ, έχουν υπάρξει πρωτοσέλιδα για υποθέσεις δωροδοκιών και υποτιθέμενων παράνομων δραστηριοτήτων σε αρκετά Ευρωπαικά κράτη με ποιο γνωστό αυτό της Μάλτας σε μια υπόθεση στην οποία ενεπλάκη και μια δολοφονημένη δημοσιογράφος.




Σε περίπτωση που επιδιωχθεί "άνοιγμα" του Νοτίου Διαδρόμου διαμέσου Τουρκίας με κάλυψη ΕΕ αλλά και Κεντροευρωπαικών κρατών, είναι ακόλουθο να υπάρξουν αντισυσπειρώσεις που θα συντελέσουν σε ανάφλεξη της περιοχής. Μια "Καυκάσια Άνοιξη" ; Στην οποία οι μεγάλοι παίχτες λόγω δυναμικότητας και εγγύτητας δεν είναι ούτε η Γερμανία αλλά ούτε και οι ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία. Ουσιαστικά  η πρόσφατη ανακοίνωση της επίλυσης του νομικού καθεστώτος της Κασπίας από τα παράκτια κράτη (Ρωσία, Αζερμπαιτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν),μπορεί να είναι η απαρχή μιας σειράς γεωπολιτικών εξελίξεων με την εμπλοκή Έτινγκερ-Γερμανίας,ως τη θρυαλλίδα αυτών. 


Εν κατακλείδι και σε ότι αφορά θέματα που άπτονται διεθνούς ασφάλειας και στον αντικείμενο της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αυτή πιθανότατα να απασχολήσει εντονότερα στο εγγύς μέλλον στην περιοχή του Καυκάσου-Κασπίας.