Monday, July 15, 2019

Διεθνής ασφάλεια και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η Ελληνική οικονομία είναι άρρηκτα και διαχρονικά συνδεδεμένη για την ανάπτυξή της και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και συνακολούθως με την εθνική ασφάλεια -με το διεθνές εμπόριο, τη διεθνή ναυτιλία και δευτερεύοντως με τον τουρισμό.





Ένα μείζον θέμα είναι η ανάπτυξη και η διαρκής εξάπλωση κυρώσεων από κράτη και διεθνείς οργανισμούς ενάντιων αλλήλων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατες επιπλοκές που προσομοιάζουν με κυκλοφορική αρρυθμία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Επιπλέον οι κυρώσεις, εμπάργκο κ.α. έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις γιατί πλήττουν τους πάντες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. 


Ως αποτέλεσμα, πλήττεται η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, παρομοίως και η ναυτιλία. Είναι ενδεικτικό ότι το Baltic Exchange Dry Index (ο σφυγμός του παγκόσμιου εμπορίου) βρίσκεται τη σημερινή εποχή περί της 1,800 μονάδες, όσο ήταν στις αρχές του 21 αιώνα. Η διαφαινόμενη σύγκρουση σε πολιτικό-εμπορικό επίπεδο ΗΠΑ-Κίνας θα αποτελέσει ενδεχομένως και το έναυσμα για διεθνή ύφεση και πτώση των εμπορικών, ναυτιλιακών και τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα.



Οι κυρώσεις και οι αντί-Κυρώσεις μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας έχουν στοιχίσει στην Ελληνική οικονομία περί τα 2,5 δις Ευρώ άμεσα και άγνωστο πόσα έμμεσα λόγω χαμένων ευκαιριών. Οι πόλεμοι & κυρώσεις στο Ιράκ,Λιβύη, Συρία τη τελευταία 15ετία έχουν στοιχίσει ανυπολόγιστες ευκαιρίες για Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που παλαιότερα μεγαλουργούσαν στην περιοχή. Εάν συμπεριλάβουμε τη κατάσταση στο Ιράν που τροφοδοτούσε τα Ελληνικά δυιλιστήρια με πολύμηνα Κρέντιτ αποπληρωμών (έμμεση επιδότηση υπέρ της Ελληνικής οικονομίας σε σχέση με ανταγωνιστές), τότε τα μεγέθη αυξάνονται. Δίχως να υπολογίζεται η εξαπλούμενη ανασφάλεια για τις Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Ινδικό Ωκεανό.




Επιπλέον, οι ευρύτερες επιπτώσεις τόσο στην Ευρωπαική όσο και στη διεθνή οικονομία λόγω των συνεχών κυρώσεων , αντανακλούν και στην Ελλάδα. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, της BOE, FED, BOJ κ.α. να ωφελεί εξ'αντανακλάσεως και την Ελλάδα, αλλά αργά η γρήγορα θα περιοριστεί και τότε θα υπάρχουν βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις εάν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου.



Εν κατακλείδι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα οφείλει να αναλύσει πως μπορεί να κινηθεί σε ένα περιβάλλον περιορισμών που θέτονται σε εμπορικό και παγκόσμιο επίπεδο και να θέσει το θέμα στα αρμόδια Ευρωπαικά όργανα, τα οποία ήδη σκέφτονται και πράττουν σοβαρά προς τη δημουργία μιας νέα στρατηγικής και διατήρησης της Ε.Ε. ως παράγονται εμπορικής σταθερότητας στο πλανήτη.



Γιατί σε τελική ανάλυση, ουδείς θα ενδιαφερθεί να "διασώσει" την Ελλάδα σε μια τυχόν επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση που θα επαναφέρει δριμύτερα το ζήτημα του Ελληνικού χρέους στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα έχει όπως είναι ευκόλως κατανοητό και λίαν αρνητικές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η πολιτική και η οικονομία είναι αλληλένδετες έννοιες στη τωρινή Ελλαδική πραγματικότητα.