Saturday, October 12, 2019

Αντιμέτωπη με την επιστροφή Τζιχαντιστών στα Δυτικά Βαλκάνια η Κομισιόν

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία DominiqueBilde, ο Επίτροπος Hahn, αποκαλύπτει ότι, είναι εν γνώσει της Κομισιόν η επιστροφή Τζιχαντιστών στα Δυτικά Βαλκάνια και ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία, με τις χώρες της περιοχής, για την αντιμετώπιση των κινδύνων.






Στην ερώτηση της, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

Δημοσίευμα της Deutsche Welle ανέφερε ότι περίπου 150 και 120 Τζιχαντιστές επέστρεψαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο ενώ πιστεύεται ότι, χιλιάδες πολίτες των δυτικών Βαλκανίων εντάχθηκαν στο Ισλαμικό κράτος.

- Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Clingendael, 200 Κοσοβάρες έλαβαν υποτροφίες για να μελετήσουν το Wahhabism στη Σαουδική Αραβία.  Ένα άρθρο που δημοσίευσε το Balkan Insight στις 29 Μαρτίου 2010, επικαλούμενος τους Sunday Times, ανέφερε ότι είχαν εγχυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στερλίνας, από τη Σαουδική Αραβία, σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στα Βαλκάνια.

-Δεδομένου ότι η Κομισιόν σχεδίαζε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούνιο του 2019 και συνέστησε την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο, πώς σχεδιάζει να προστατεύσει τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, από τους κινδύνους που θέτει το ριζοσπαστικό Ισλάμ που διεισδύει στις χώρες αυτές.

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται επίσης με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της τακτικής πολιτικής της διαλόγου, καθώς και στην τακτική παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την περιοχή.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της πρόληψης του βίαιου εξτρεμισμού, είναι μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες των Δυτικών Βαλκανίων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018. Όλοι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων ενεργά συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας των Δυτικών Βαλκανίων, με την υποστήριξη της ΕΕ.

Η κοινή δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητας των Δυτικών Βαλκανίων, με την βοήθεια της ΕΕ, προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην
προστασία των κρατών μελών της ΕΕ και των πολιτών τους. Ειδικές ανά χώρα ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης οριστικοποιούνται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη Βαλκανική περιοχή με στόχο την οικοδόμηση τοπικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, την ενίσχυση της διεθνούς αστυνομίας και τη δικαστική συνεργασία και την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της επιστροφής ξένων μαχητών και για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.»



Πηγή Zougla.gr