Thursday, February 20, 2020

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου συγκροτούν μέτωπο κατά της Τουρκίας, Του Κώστα Ράπτη


Ολοένα και περισσότερες ψηφίδες προστίθενται στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Τουρκία, μετά τον πολλαπλασιασμό των μετώπων που ανοίγει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.





Μυστική περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με αντικείμενο τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησε πρόσφατα, σύμφωνα με το περιοδικό The Arab Weekly, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμελ.

Στόχος του Κάμελ, ο οποίος έχει υπάρξει διευθυντής του γραφείου του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφάταχ ελ Σίσι και από το 2018 διευθύνει τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες, ήταν η συγκρότηση ενός αντιτουρκικού μετώπου στο πεδίο των πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Κάμελ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες ως τις "πιο επικίνδυνες για τον αραβικό κόσμο από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία” και να έχει παρουσιάσει στους συνομιλητές του ευαίσθητες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη και την Συρία, καθώς και για την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ και το Κέρας της Αφρικής.

Ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών φέρεται επίσης να συζήτησε τα ευρύτερα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας για την περιοχή, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει την δημιουργία περισσότερων πυρήνων άντλησης πληροφοριών και άσκησης επιρροής για να ενισχύσει τη θέση της σε επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Τουλάχιστον ένας από τους στόχους της περιοδείας Κάμελ φέρεται να επιτεύχθηκε: η απόσπαση συμφωνίας από τους συνομιλητές του για τη συγκρότηση "κοινού θαλάμου επιχειρήσεων” υψηλού επιπέδου από τις (μη κατονομαζόμενες) χώρες που ενδιαφέρονται να καταπολεμήσουν τα τουρκικά σχέδια.






Ασυγκίνητο το ΝΑΤΟ


Η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για τις προθέσεις της να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ίντλιμπ της βορειοδυτικής ζητώντας μάλιστα από τη συμμαχία να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή, αναφέρει το The Independent Turkish.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι ατλαντικοί σύμμαχοι δεν έχουν καμία πρόθεση να στηρίξουν την Άγκυρα σε ένα τέτοιο σχέδιο και δεν πρόκειται να επικαλεστούν το Άρθρο 5 του Ατλαντικού Χάρτη με αφορμή τις τουρκικές απώλειες στην Ίντλιμπ.

Η αντιπολίτευση ζητά απεμπλοκή
Στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, την απεμπλοκή από το συριακό μέτωπο ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας την σκοπιμότητα των επιχειρήσεων στην Ίντλιμπ, από τις οποίες ήδη η γειτονική χώρα μετρά 14 νεκρούς και 45 τραυματίες.

Ήδη το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το Καλό Κόμμα (IP) της Μεράλ Άκσενερ έχουν ζητήσει να ενημερώσει την Εθνοσυνέλευση ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα αιτήματα.

Την ώρα που οι εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν κάνουν λόγο για "προέλαση στη Δαμασκό”, οι εκπρόσωποι του υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα στη συμφωνία του Σότσι για τον διαχωρισμό των μετριοπαθών ανταρτών από τους τζιχαντιστές ήταν μη ρεαλιστικές και ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες αντιφάσκουν προς την διακηρυγμένη πολιτική της αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζητούν έναρξη διαλόγου με τη Δαμασκό, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ειδικότερα ζητά να συμπεριληφθούν στον διάλογο και οι Κούρδοι της Συρίας.