Saturday, June 27, 2020

Τουρκικό Ισλάμ και Μουσουλμανική Αδελφότητα εξαπλώνονται μέσω τζαμιών, του Πέτρου Κράνια

Ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα: Τουρκικό Ισλάμ και Μουσουλμανική Αδελφότητα εξαπλώνονται μέσω τζαμιών


Thursday, June 25, 2020

Αλβανία: Τουρκία & ναρκωτικά τα μεγάλα εμπόδια για την ευρωπαϊκή πορεία

Η καλλιέργεια της κάνναβης και οι στενές σχέσεις με την Τουρκία είναι δύο από τα κύρια προβλήματα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, γράφει ο Μόμχιλ Ιντζόβ από τις Βρυξέλλες για τη βουλγαρική “ClubZ”. 

Αυτό κατέστη σαφές σε συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 24 Μαρτίου, το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη “Βόρεια Μακεδονία”.



Monday, June 22, 2020

Το Ευρωκοινοβούλιο «μπλοκάρει» διαπραγματεύσεις με Αλβανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια μη συνηθισμένη γι αυτό πρακτική, δεδομένου ότι σε ανάλογα ζητήματα είναι πιο διαλλακτικό και φιλελεύθερο απ’ τα εκτελεστικά όργανα της Ένωσης και απ’ τις κυβερνήσεις των κρατών, φαίνεται να αναβάλει επ’ αόριστον την έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία.


Sunday, June 21, 2020

Τι φέρνει πιο κοντά Τουρκία και Ιράν, Του Κώστα Ράπτη

Η επίσκεψη του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε ξένος υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία μετά την πανδημία. Και τα όσα ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους καταδεικνύουν μια προσέγγιση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με την Τουρκία σε πολλά πεδία.


Friday, June 19, 2020

Τουρκία: το νέο αδίστακτο κράτος, του Eric Denece


Τις τελευταίες δεκαετίες, η Τουρκία, μια χώρα με πλούσια ιστορική κληρονομιά, γνώρισε αξιοσημείωτη οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη, η οποία σήμερα την καθιστά μια κατάσταση 82 εκατομμυρίων κατοίκων και μια πραγματική βιομηχανική και χρηματοοικονομική δύναμη, στο σταυροδρόμι της «Η Ευρώπη και η Ανατολή. Επιπλέον, από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Άγκυρα μπόρεσε να επανασυνδεθεί με τους λαούς της Κεντρικής Ασίας με τους οποίους η Τουρκία μοιράζεται ένα κοινό πολιτιστικό ταμείο και έχει αναπτύξει εκεί την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική της επιρροή. 



Monday, June 15, 2020

Κοινό σχέδιο από Τουρκία, Κατάρ και Μουσουλμανική Αδελφότητα για στρατολόγηση ανταρτών στην Υεμένη, του Πέτρου Κρανιά

Πρώτα η Συρία, ύστερα η Λιβύη και πριν τελειώσει η χρονιά... η Υεμένη. Όπως αναφέρει το Arab Weekly επικαλούμενο πηγές του, ο παραιτηθείς υπουργός μεταφορών της Υεμένης, Saleh al-Jabwani, όχι απλά δεν έμεινε χωρίς δουλειά, αλλά ξεκίνησε κάτι πιο επικερδές από τον υπουργικό θώκο. Άνοιξε στρατόπεδο στρατολόγησης ανταρτών στην πόλη Ataq, την πρωτεύουσα της επαρχίας Shabwa, στην Υεμένη και μάλιστα, ακολουθώντας ένα τουρκικό σχέδιο, που χρηματοδοτείται από το Κατάρ.


Thursday, June 11, 2020

Τουρκία: "Πολιτοφυλακή" δημιουργεί ο Ερντογάν

Η Τουρκία χορήγησε σήμερα ευρύτερες εξουσίες σε μια δύναμη νυχτερινών φρουρών της γειτονιάς που χρονολογείται από την Οθωμανική εποχή, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί για πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων, καθώς προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση συμμετέχει στο έργο των δυνάμεων ασφαλείας.


Saturday, June 6, 2020

The UAE’s Growing Role in Central Asia: Geopolitical Inroads to Challenge Turkey and Iran


International Institute for Middle East and Balkan Studies (IFIMES)[1]  from Ljubljana, Slovenia, regularly analyses developments in the Middle East and the Balkans. Kristian Alexander, an advisor at Gulf State Analytics and Giorgio Cafiero, geopolitics analyst of the Middle East and a co-founder of the Washington-based analytical company Gulf State Analytics (GSA), prepared comprehensive analysis entitled “The UAE’s Growing Role in Central Asia: Geopolitical Inroads to Challenge Turkey and Iran”.  They are analyzing the growing influence of a wealthy GCC state such as the UAE and how this will be important in terms of geopolitical hedging in Central Asia.
                   


Monday, June 1, 2020

Ξαναγεννιέται ο ISIS, του Thomas Abi-Hanna


Καθώς οι περιφερειακοί και δυτικοί εχθροί του είναι απασχολημένοι με την πανδημία, η απότομη αύξηση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει πως η παγκόσμια τζιχαντιστική οργάνωση μπορεί να επανέλθει δριμύτερη