Monday, June 15, 2020

Κοινό σχέδιο από Τουρκία, Κατάρ και Μουσουλμανική Αδελφότητα για στρατολόγηση ανταρτών στην Υεμένη, του Πέτρου Κρανιά

Πρώτα η Συρία, ύστερα η Λιβύη και πριν τελειώσει η χρονιά... η Υεμένη. Όπως αναφέρει το Arab Weekly επικαλούμενο πηγές του, ο παραιτηθείς υπουργός μεταφορών της Υεμένης, Saleh al-Jabwani, όχι απλά δεν έμεινε χωρίς δουλειά, αλλά ξεκίνησε κάτι πιο επικερδές από τον υπουργικό θώκο. Άνοιξε στρατόπεδο στρατολόγησης ανταρτών στην πόλη Ataq, την πρωτεύουσα της επαρχίας Shabwa, στην Υεμένη και μάλιστα, ακολουθώντας ένα τουρκικό σχέδιο, που χρηματοδοτείται από το Κατάρ.





Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Jabwani, με τη συνεργασία του κυβερνήτη της Shabwa, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Mohamed bin Adiyu, και μετά την επιστροφή του από μια μυστική επίσκεψη στη Ντόχα, όπου εξασφάλισε τεράστια κεφάλαια, έχει μεταμορφώσει το σχολείο "Al-Awa'il", που βρίσκεται κοντά στην έδρα του Εθνικού Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων στο Ataq, σε στρατόπεδο στρατολόγησης νέων μαχητών.




Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Jabwani έχει προσλάβει περισσότερα από 600 άτομα μέχρι στιγμής πληρώνοντάς τα με τον μήνα ή με μεροκάματο και αγοράζοντας όπλα για αυτούς από τη μαύρη αγορά της Shabwa και της Marib.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο πρώην υπουργός αγόρασε δεκάδες τετράτροχα από το Al-Mahrah και το Hadramaut και πλήρωσε περισσότερα από την πραγματική τους αξία για αυτόν τον τύπο οχήματος. Ο αραβικός συνασπισμός απαγόρευσε πρόσφατα την εξαγωγή αυτού του τύπου οχήματος στην Υεμένη, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολιτοφυλακές Χούδι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ως υπουργός μεταφορών, ο Jabwani ήταν γνωστός για τη στάση του εναντίον του αραβικού συνασπισμού και ανέλαβε να υπογράψει διμερή συμφωνία μεταξύ του υπουργείου του και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αργότερα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Υεμένης. 




Οι πηγές ανέφεραν στο Arab Weekly ότι ο πρώην υπουργός συμμετείχε σε ένα τουρκικό σχέδιο με χρηματοδότηση από το Κατάρ για τη δημιουργία αντι-αραβικών συμμαχικών πολιτοφυλακών, μαζί με μια παρόμοια δραστηριότητα που διεξάγει ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Hamoud Saeed al-Mikhlafi, ο οποίος ίδρυσε παρόμοια στρατόπεδα στην επαρχία Taiz και στρατολογεί μαχητές και ενθαρρύνει τους Υεμενίτες που εμπλέκονται στην μάχη εναντίον των Χούδι στη Saada, να καταφύγουν στα στρατόπεδά του.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει συντονισμός και μεταξύ του Jabwani και του Mikhlafi αφενός, και του υπουργού Εσωτερικών Ahmad al-Maysari από την άλλη. Ο ρόλος του Maysari συνίσταται στην πρόσληψη "αποφοίτων" των στρατοπέδων Jabwani και Mikhlafi και στην εγγραφή τους στις δυνάμεις ασφαλείας που ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών ή στη δημιουργία νέων μονάδων και ταξιαρχιών μόνο για αυτούς.



Το Arab Weekly είχε ήδη αποκαλύψει σε μια σειρά αναφορών τη συμμετοχή του Κατάρ και του υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ρεύματος στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, στις εργασίες διάλυσης των μετώπων της Saada και στη δημιουργία ενόπλων πολιτοφυλακών εχθρικών προς τον αραβικό συνασπισμό.

Η ατζέντα της Ντόχα στην Υεμένη είναι να μπερδέψει τον αραβικό συνασπισμό και να δημιουργήσει τα κατάλληλα περιβάλλοντα πολιτικής και ασφάλειας για έναν υποτιθέμενο τουρκικό ρόλο στην Υεμένη (κάτι για το οποίο έχουν αρχίσει να φωνάζουν τα μέσα ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας).





Ολοένα και περισσότερες αναφορές βγαίνουν αποκαλύπτοντας ενέργειες που αναλαμβάνονται από πολιτικούς, στρατιωτικούς και φυλετικούς ηγέτες της Υεμένης που είναι συνδεδεμένοι με το Κατάρ για να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και αντιπαλότητες μεταξύ των συνιστωσών του στρατοπέδου αντι-Χούδι, να "σκοτώσουν" τη συμφωνία του Ριάντ και να χρηματοδοτήσουν τις αντιπαραθέσεις στο Άμπυαν που είναι άμεσα υπό την εποπτεία του Maysari, ο οποίος είχε δημιουργήσει αίθουσα επιχειρήσεων στο Κυβερνείο της Al-Mahra μόνο για το σκοπό αυτό.

Πολιτικές πηγές της Υεμένης αποκάλυψαν στο Arab Weekly ότι ο Maysari είχε επικοινωνήσει με μερικούς στρατιωτικούς ηγέτες της νόμιμης κυβέρνησης και προσπάθησε να τους δελεάσει με χρήματα από το Κατάρ, ίδια στρατηγική με του Mikhlafi στα μέτωπα της Saada.

Η Ντόχα στοιχηματίζει ότι ο Jabwani θα παίξει παρόμοιο ρόλο στην επαρχία Shabwa. Εν τω μεταξύ, η Shabwa είδε πρόσφατα μια φυλετική εξέγερση ενάντια στις πρακτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εκεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Shabwa είχαν τραυματίσει ορισμένα μέλη των φυλών Shabwa και απήγαγαν κάποια άλλα, κάτι που προκάλεσε ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ των φυλών και των δυνάμεων που συνδέονται με το κόμμα Islah στη Shabwa.

Οι πηγές του Arab Weekly επιβεβαίωσαν την άμεση συμμετοχή του πρώην υπουργού μεταφορών στην κλιμάκωση των εντάσεων στη Shabwa, και ότι αγόραζε την πίστη των τοπικών αρχηγών και φυλών και πυροδότησε πολιτικές και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με κονδύλια του Κατάρ.

Ο Υεμενίτης δημοσιογράφος Yasser Al-Yafie είπε ότι οι προσπάθειες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για κλιμάκωση της έντασης στη Shabwa και σε ορισμένες περιοχές του Abyan επιβεβαιώνουν ότι είχε υποστεί μεγάλη ήττα επειδή δεν σημείωσε πρόοδο προς την πόλη Zίντζιμπαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Abyan. Είπε στο The Arab Weekly ότι σημάδια αποτυχίας ήταν η "δολοφονία του διοικητή των δυνάμεων της ζώνης ασφαλείας στο Mudiyah,  και η απαγωγή από την πολιτοφυλακή, ταξιδιωτών με βάση ποιοι ήταν, αλλά και η επίθεση σε χωριά της Shabwa".

Τόνισε ότι η Αδελφότητα υφίσταται επί του παρόντος μεγάλες αποτυχίες, ειδικά στη Shabwa. Έστρεψε το βλέμμα της στο Aden, και σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ένοπλη εξέγερση ακριβώς στην καρδιά της περιοχής ελέγχου της, στην επαρχία Shabwa.