Monday, August 31, 2020

Αφρική: Τα αποικιακά σχέδια του Ερντογάν στις βόρειες χώρες της ηπείρου και στο Κέρας

 Υπό την κάλυψη των επιχορηγήσεων, της ανθρωπιστικής βοήθειας και των κοινών επενδύσεων, το τουρκικό καθεστώς με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεισδύει σε ορισμένες αφρικανικές χώρες για να λεηλατήσει τον πλούτο τους και να αναβιώσει κακόβουλες πολιτικές φιλοδοξίες στην ήπειρο, γράφει ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Αμπού Ντάμπι. 




Από τη Λιβύη στη Σομαλία, μέσω της Μαυριτανίας, η Τουρκία, η οποία αγκαλιάζει την τρομοκρατία και υποστηρίζει τον εξτρεμισμό στην περιοχή, στοχεύει στην αποκατάσταση της προβληματικής οικονομίας της, προσεγγίζοντας αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η τουρκική επέκταση στην Αφρική θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Αφρική.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, την πρόθεση της χώρας του να επεκτείνει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες και τις περιφερειακές οργανώσεις. Η Τουρκία ξεκίνησε πραγματικά βήματα για να διεισδύσει σε πολλές χώρες της ηπείρου, για να καταλάβει τους φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό, διαμάντια και άλλα ορυκτά). Στη Βόρεια Αφρική και στο Κέρας της Αφρικής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά με το σχέδιο κατάσχεσης του πλούτου αυτών των χωρών υπογράφοντας άδικες συμφωνίες υπέρ της καταρρέουσας οικονομίας του, εις βάρος των οικονομιών αρκετών αφρικανικών χωρών όπως η Λιβύη, η Σομαλία και το Σουδάν.


Η Τουρκία χρησιμοποιεί την τουρκική εταιρεία «Sadat International Defense Consulting», η οποία ιδρύθηκε από τον συνταξιούχο στρατιωτικό Ταξίαρχο Adnan Tanri Verdi το 2012, ως οικονομική πύλη για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Ενώ η εταιρεία «Sadat» εξαντλείται σε χώρες όπως η Λιβύη, για παράδειγμα, ορισμένες χώρες έχουν εμποδίσει τα σχέδια του Ερντογάν, όπως η Τυνησία, ενώ η νέα αποικιακή μηχανή συνεχίζει να σκάβει σε χώρες όπως η Σομαλία και το Σουδάν. Αυτό συνέπεσε με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος (τη λίρα), την κλιμάκωση του εμπορικού ελλείμματος σε πρωτοφανή επίπεδα, το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ιστορικά επίπεδα και την απότομη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Το συνολικό τουρκικό-αφρικανικό εμπόριο ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια στιγμή που ο κρυμμένος λογαριασμός για τουρκικές λεηλασίες είναι 200 ​​δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.










Λιβύη



Η Τουρκία στηρίχθηκε στην παρουσία της σε μια άκυρη συμφωνία με την αντισυνταγματική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η Άγκυρα αποκάλυψε γρήγορα τα σχέδιά της για λεηλασία του πλούτου της Λιβύης, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμάζ να ανακοινώνει τον περασμένο Ιανουάριο ότι η χώρα του είχε εντοπίσει 7 περιοχές για απόκτηση αδειών εξερεύνησης πετρελαίου στη Λιβύη και η διαδικασία εξερεύνησης θα βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Η προσέγγιση του Ερντογάν είναι σύμφωνη με αυτό που ανέφερε η Hurriyet, ότι το τουρκικό στρατιωτικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη οφείλεται στην ανάγκη της Άγκυρας για καύσιμα. Τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής αρχής το 2019 δείχνουν ότι το ενεργειακό έλλειμμα στην Τουρκία ανήλθε σε περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που πιστεύει ότι η Άγκυρα μπορεί να παρασχεθεί εάν ελέγχει έμμεσα την τρέχουσα και αναμενόμενη βιομηχανία πετρελαίου για τη Λιβύη.









Σομαλία



Εν μέσω των συγκρούσεων που υφίσταται η Σομαλία ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών οργανώσεων και του εμφύλιου πολέμου, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την εσωτερική κατάσταση της αφρικανικής χώρας που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, για να ληστέψει τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Ερντογάν αποκάλυψε τις προθέσεις του σχετικά με το πετρέλαιο της Σομαλίας κατά την επιστροφή του τον Ιανουάριο του 2020 στο αεροπλάνο του στην Τουρκία μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για την κρίση της Λιβύης, καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Σομαλίας υπέβαλε αίτημα στη χώρα του ζητώντας από τη χώρα του να ερευνήσει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοικτά της. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ανέφερε ότι η εξερεύνηση πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας θα δημιουργήσει μεγάλη απόδοση στην οικονομία της χώρας του. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έσπευσε επίσης να λάβει έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο για συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας. Πράγματι, η τουρκική κυβέρνηση κινήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις προοπτικές εξόρυξης στη Σομαλία, δημιουργώντας έναν μηχανισμό που επιτρέπει τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις τουρκικές εταιρείες να διερευνήσουν τις ενεργειακές ευκαιρίες στη χώρα, η οποία έχει στρατηγική τοποθεσία στο Κέρας της Αφρικής.







Τυνησία



Στην Τυνησία, ο Ερντογάν προσπάθησε να διεισδύσει στην αφρικανική χώρα μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας με στόχο την ενίσχυση της τουρκικής εμπορικής επιρροής στην τοπική αγορά, την αποδυνάμωση του κινήματος παραγωγής της Τυνησίας και την αντικατάσταση τους με τις τουρκικές βιομηχανίες, ενώ το Κοινοβούλιο ήταν στην πρώτη γραμμή για να το απορρίψει. Τον περασμένο Απρίλιο, εκπρόσωποι στο κοινοβούλιο της Τυνησίας ζήτησαν να αρνηθούν την επικύρωση δύο εμπορικών συμφωνιών που υποβλήθηκαν στο συμβούλιο, η πρώτη με το Κατάρ και η δεύτερη με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τις ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Ο Μαμπρούκ Κουρσίντ, μέλος του κοινοβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία, καλώντας τους βουλευτές να την απορρίψουν. «Η συμφωνία επιτρέπει στους Τούρκους, τους θεσμούς και τους ιδιώτες, να κατέχουν ακίνητα στην Τυνησία, η οποία προστατεύεται από ξένη ιδιοκτησία, και επιτρέπει επίσης στους Τούρκους να κατέχουν γεωργικές εκτάσεις», δήλωσε ο Κουρσιντ, σημειώνοντας ότι «η προστασία των γεωργικών γαιών σχετίζεται με την εθνική κυριαρχία». Ο βουλευτής της Τυνησίας εξήγησε ότι η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Τυνησίας και της Τουρκίας το 2016 «επιτρέπει την επένδυση για τους Τούρκους χωρίς περιορισμούς και δίνει στον Τούρκο επενδυτή τα ίδια προνόμια που απολαμβάνει ο Τυνήσιος επενδυτής, όπως το δικαίωμα να κατέχει και να δανειστεί από τοπικές τράπεζες».







Μαυριτανία


Στη Μαυριτανία, η πολιτική της Άγκυρας δεν φαίνεται διαφορετική εκεί, ακόμα κι αν τα εργαλεία εφαρμογής είναι διαφοροποιημένα, καθώς η Άγκυρα διεισδύει σε εμπορικές εταιρείες και στη συνέχεια καλύπτεται με ανθρωπιστική βοήθεια. Η Τουρκία και η Μαυριτανία υπέγραψαν δεκάδες συμφωνίες, μέσω των οποίων πέτυχε αύξηση του όγκου των ανταλλαγών κατά 6 φορές σε 10 χρόνια. Η Τουρκία βλέπει τη Μαυριτανία ως ισχυρό υποστηρικτή της παρουσίας της στην τεράστια αφρικανική αγορά, αλλά το άνοιγμα του Νουακσότ στον κόσμο έχει χάσει το τουρκικό όνειρο. Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας αποφάσισε ότι οι τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς χωρίς ειδικές παραχωρήσεις. Παράλληλα, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μαυριτανία και ήρθε να βοηθήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του έργου για την καταπολέμηση της απερήμωσης στη Μαυριτανία. Η Άγκυρα χρηματοδότησε ένα έργο αποκατάστασης περίπου 5 χιλιάδων εκταρίων στη Μαυριτανία, το Σουδάν και την Ερυθραία, με χρηματοδοτικό κονδύλιο έως 3 εκατομμύρια δολάρια, από το 2018 έως το 2021, ως πρόσχημα για την τουρκική παρουσία σε αυτήν τη χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους.






Αλγερία



Η Αλγερία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας στην Αφρική, καθώς κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου στην Τουρκία, μετά τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, οι εξαγωγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου το 97% όλων των εξαγωγών της Αλγερίας προς την Τουρκία, εξ ου και οι λόγοι για το ενδιαφέρον της Άγκυρας και της Αλγερίας να συνάψουν 7 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σε πολλούς τομείς, όπως η διπλωματία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η γεωργία, ο τουρισμός και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άνθρωποι κοντά στις τουρκο-αλγερινές υποθέσεις λένε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί με όλη τη δύναμη να περάσει τα «δηλητήρια» του και να διαδώσει τα πλοκάμια του σε αυτήν την πλούσια σε αέριο χώρα, αυτόν τον ζωτικό πόρο, αφού ο Τούρκος πρόεδρος απέτυχε να βρει εναλλακτική λύση στις αποτυχημένες εισβολές της Ανατολικής Μεσογείου με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το 2018, ο Ερντογάν ζήτησε, κατά τις συνεδριάσεις του συμβουλίου επιχειρηματιών των δύο χωρών, να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με την Αλγερία από 3,5 δισεκατομμύρια σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρώτο στάδιο και μετά 10 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ελέγξει την οικονομία της Αλγερίας μέσω 160 εταιρειών ήδη στην Αλγερία που εργάζονται στον τομέα των κατασκευών.



Al Ain


The Hellenic Information Team