Thursday, April 17, 2014

Η Συριακή "Τζιχάντ" και τα Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η προώθηση "Τζιχαντιστών" στο πεδίο μάχης της Συρίας, εάν και μειωμένη τους τελευταίους τρεις μήνες, εξακολουθεί να υφίσταται, λόγω ενός καλό δομημένο μηχανισμού στρατολόγησης, προπαγάνδας και εν συνεχεία προώθησης μέσω της Τουρκίας στη Συρία.






Καταρχάς, στη Σερβία ο αριθμός των ενεργοποιημένων Ισλαμιστών ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα τα οποία λαμβάνουν ενεργά μέρος στις παραπάνω δραστηριότητες εκ των οποίων τα 200 δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου και τα υπόλοιπα στο Σαντζάκ, μια περιοχή όπου η παρουσία τόσο των Σαουδαραβικών κύκλων όσο και της Τουρκίας είναι έντονη τη τελευταία δεκαετία. Επιπλέον υφίστανται πυρήνες στο Νόβι Σάντ, την Λοζνίτσα, Σενίτσα, Τούτιν και Σουμαντίγια. 



Η όσμωση και η συνεργασία των Ισλαμιστών στη Σερβία με αυτούς στη Βοσνία, είναι έντονη και διαπλεκόμενη όχι μόνο στο θρησκευτικό-πολιτικό πεδίο αλλά και σε αυτό των δραστηριοτήτων που άπτονται της οργανωμένης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων με τις οποίες τροφοδοτούν τις υπόλοιπες ενέργειες τους. 


Ο Νουσρέτ Ιμάνοβιτς της Βοσνίας, κεντρική φιγούρα σκληροπυρηνικού ηγέτη της Βοσνίας διαπλέκεται με τον επίσης Βόσνιο Σαφέτ Κουντούζιοβιτς που κατοικοεδρεύει στη Βιέννη, μια πόλη που είναι κατ'ουσία το επίκεντρο όλων των διοργανωτών των Ισλαμιστικών δικτύων στα Δυτικά Βαλκάνια. 



Πρόσφατα η Σερβική Αστυνομία συνέλαβε μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φουρκάν η οποία απέστειλε δεκάδες μαχητές στη Συρία και ταυτοχρόνως ερευνάται η σχέση της με το λαθρεμπόριο ηρωίνης προς τις χώρες της Ε.Ε. μέσω Δυτικών Βαλκανίων και Αυστρίας.  Προσέτι, έχει ενταθεί η διαδικτυακή προπαγάνδα των Βαλκανικών εξτρεμιστικών ιστοσελίδων όπως το “Put vjernika”, “Balkanski emirat”, “Essune”, “Vijesti ummeta”, “Poziv u raj”τα οποία έχουν μια πολυποίκιλη εξάπλωση μέσω των μελών και υποστηρικτών τους σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων  την Αυστρία αλλά και τη Γερμανία. 



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαχειριστές των ιστοσελίδων αυτών έχουν άμεση σχέση με την επίσημη Ισλαμική κοινότητα της Βοσνίας,η οποία είναι υπό την επιρροή της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας" και παρ'όλες τις σφοδρές αντιμαχίες μεταξύ Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας (Γουαχαμπιστών-Αδελφών Μουσουλμάνων) στη Βοσνία επικρατεί προς το παρόν αγαστή συνεργασία, εάν και αυτό δεν εκτιμάται ότι θα διαρκέσει επί μακρόν. 



Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στέλνονται Βαλκάνιοι Ισλαμιστές (νεαρές γυναίκες) για τη λεγόμενη - και παντελώς εκτός πνεύματος του Ισλάμ- "σεξουαλική Τζιχάντ" στη Συρία. Οι 15χρονές Σαμρέ Κεσίνοβιτς και Σαμπινέ Σελίμοβιτς, Βοσνιακής καταγωγής αλλά διαμένοντες στη Βιέννη έφυγαν προς τη Συρία αφότου στρατολογήθηκαν για αυτό το λόγο. Εξ'αυτού αποκαλύφθηκε και ο "διάδρομος" μαχητών από τη Συρία Βαλκανικής καταγωγής που είναι Βιέννη-Κωνσταντινούπολη-Άδανα-Συρία.



Παρ'όλη την ουσιαστική ήττα των αντάρτικών δυνάμεων στη Συρία, η γενικότερη εκτίμηση με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι η στρατολόγηση των Βαλκάνιων Ισλαμιστών θα συνεχιστεί καθόσον υπάρχει ουσιαστική δέσμευση της Τουρκίας για τη συνέχιση του πολέμου και προβολή στην πρώτη σελίδα της ατζέντας της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επί του θέματος αυτού, με ταυτόχρονη στέρεη υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία η οποία στην ουσία χρηματοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του αντάρτικού με περισσότερα από 120 Εκατομμύρια Δολάρια ημερησίως για τις πληρωμές των ανταρτών, την ενδιαίτηση, τον εξοπλισμό, τις μεταφορές, την περίθαλψη, δωροδοκίες αξιωματούχων σε δεκάδες κράτη, έξοδα προπαγάνδας και στρατολόγησης και άλλα. Περίπου άλλα 60 Εκατομμύρια Δολάρια ημερησίως για τους ίδιους σκοπούς πληρώνονται από τα κράτη του Κόλπου και μεγάλο αριθμό ανά τον πλανήτη Ισλαμιστικών οργανώσεων και δικτύων. Τα παραπάνω ποσά είναι ενδεικτικά και λίαν μετριοπαθή. 




Είναι πλέον του βέβαιου, ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης θα έχει σαφέστατες επιδράσεις σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων δημόσιας τάξης και ναυτιλίας έχουν ήδη εκφράσει φόβους για έλευση τρομοκρατών στην Ελλάδα μεταξύ των άλλων, εν είδη λαθρομεταναστών. Ο Ελλαδικός χώρος ήδη έχει γίνει άξονας για μεταφορές τράνσιτ Τζιχαντιστών με πρόσφατες αστυνομικές επιτυχίες για την σύλληψη ή την ταυτοποίησή τους. 



Επιπροσθέτως η διαρκώς εντεινόμενη κλιμάκωση των Τζιχαντιστών εις βάρος του Ιράκ , αλλά και η εύθραυστη κατάσταση στο Λίβανο δεν προμηνύουν καλές εξελίξεις για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με σαφέστατη αντανάκλαση και στο ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον,ενώ η Τουρκία βαδίζει μετά πάσης βεβαιότητας σε μια ζώνη υψηλού κινδύνου γα την εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της από τους Τζιχαντιστές οι οποίοι θα πλήξουν τη χώρα αυτή άπαξ και διαφανεί η αμετάκλητη ήττα τους στο πεδίο των μαχών. 



Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που στέλνονται αφειδώς φανατικοί Ισλαμιστές στη Συρία & το Ιράκ είναι για να "ξεφορτωθεί" η Σαουδική Αραβία τα πλέον ριζοσπαστικά στοιχεία που απειλούν τον Οίκο των Σαούντ και ταυτοχρόνως να ικανοποιήσει τους πάγιους γεωπολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς της. Από τη στιγμή που αυτή η σταθερά δεν θα υφίσταται και τουλάχιστον 30.000 Τζιχαντιστές θα είναι "εν κινήσει" και εκτός Συρίας, η Τουρκία θα επωμιστεί το βάρος και τις συνέπειες, ενώ είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προετοιμαστεί καταλλήλως για την αποφυγή οποιασδήποτε δυσάρεστης εξέλιξης.