Saturday, April 26, 2014

Νεώτερα στοιχεία περί των Τζιχαντιστών της Συρίας, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού μελέτης της ριζοσπαστικοποίησης, σχετικά με την προέλευση των "Τζιχαντιστών" που δρουν στη Συρία και προέρχονται από Ευρωπαικές χώρες και Δυτικές χώρες γενικότερα. 





Καταρχάς υπολογίζεται ότι το 10% του συνολικού αριθμού "Δυτικών" αλλοδαπών που δρουν στη Συρία ως Τζιχαντιστές προέρχεται από τα Βαλκάνια και ειδικότερα από την Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Σερβία και Βουλγαρία. Από τη Μεγάλη Βρετανία προέρχεται το 18% που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ από τη Γαλλία το 12%, τη Γερμανία το 11%, τη Σουηδία το 10%, το Βέλγιο το 9% και την Ολλανδία το 6.5%. Από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά μαζί ένα έτερο 5.5%, ενώ ένα περίπου 20% δεν έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί η προέλευση του.





Περαιτέρω, νέα στοιχεία προερχόμενα από λίαν αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές στη Βηρυτό, αποκαλύπτουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση ISIS (Islamic State of Iraq and the Levant) που δρα ταυτοχρόνως στη Συρία και στο Ιράκ, έχει δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης παίδων ως τρομοκράτες στη Βόρεια Συρία , πλησίον των συνόρων με τη Τουρκία όπου την παρούσα περίοδο εκπαιδεύονται 50 αγόρια ηλικίας 7 έως 13 ετών στη χρήση όπλων και εκρηκτικών. 



Η προπαίδευση διαρκεί 25 ημέρες και εάν έχει "επιτυχία" υπό την έννοια ότι αποδώσει η στρατιωτική εξάσκηση θα στρατολογηθούν μετέπειτα εκατοντάδες άλλα παιδιά. Ο κύριος λόγος αυτής της εξέλιξης είναι οι μεγάλες απώλειες των Τζιχαντιστών που τους στερεί τη δυνατότητα να πυκνώνουν τις τάξεις μαχητών τους, καταφεύγοντας σε αυτά τα μέτρα στρατολόγησης. 

Επιπλέον η ISIS  βρίσκεται το παρόν διάστημα σε συνεννόηση για την εισαγωγή νέων Υεμένων από την Αλ Κάιντα  και ταυτόχρονα με συνεχείς αιματηρές επιθέσεις προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει και το γειτονικό Ιράκ. 

Η εξάπλωση της στη Τουρκία είναι ευρείας μορφής ενώ στις 20 Μαρτίου τρεις Αλβανοί υπήκοοι (Benjamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri) σκότωσαν Τούρκο αστυνομικό και έναν αξιωματικό της στρατοχωροφυλακής σε επίθεση τους στη πόλη Νίγδη της Τουρκίας και ταυτοχρόνως προετοιμάζουν τη συνένωση πυρήνων Ισλαμιστών στο Λίβανο για την προετοιμασία βομβιστικών επιθέσεων και εκεί. Η παρουσία τους στη Κωνσταντινούπολη επίσης είναι εκτεταμένη.


Τέλος αυτόκλητοι εξτρεμιστές ιμάμηδες στο χωριό Μεσέζ, πλησίον των Τιράνων στην Αλβανία, επιχειρούν την εκ νέου στρατολόγηση Τζιχαντιστών όχι μόνο από αυτή τη χώρα αλλά και Αλβανούς από τα γειτονικά Σκόπια. Οι ιμάμηδες και το τέμενος "νέο δαχτυλίδι" πρόσκεινται σε μια έτερη τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη Συρία την Αλ Νούσρα και η οποία χρηματοδοτείται από το Κατάρ.  






Επίμετρο για την Ελλάδα και προτάσεις



- Πρόσκληση διεθνών αξιωματούχων με ευθύνη το Συριακό σε άτυπη σύσκεψη-φόρουμ υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.




- Διάσκεψη των Ορθοδόξων εκκλησιών (Στην Ελλάδα ή στη Κύπρο) δια των αντιπροσώπων τους με συμμετοχή και των Ρωμαιοκαθολικών για την αντιμετώπιση των διωγμών των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, αλλά και το Ιράκ, Λίβανο, Αίγυπτο, Νιγηρία, Σουδάν και Λιβύη





- Συντονισμός σε ανώτατο πολιτικό και επιχειρησιακό-κρατικό επίπεδο των ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ-ΠΡΟΠΟ με αντίστοιχες δομές στις Βαλκανικές χώρες για την αντιμετώπιση των θεμάτων στρατολόγησης Τζιχαντιστών και της (βέβαιης) επιστροφής τους και διαμονής τους στα Βαλκάνια





- Γενικότερη ενεργοποίηση της Ελληνικής διπλωματίας σε σχέση με τα Μεσανατολικά ζητήματα υπό το ρόλο του "Τίμιου διαμεσολαβητή" 





- Αποστολή διακομματικής κοινοβουλευτικής αποστολής στο Λίβανο και την Ιορδανία για διαβουλεύσεις και ενημέρωση με τα εκεί κοινοβούλια σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και εν συνεχεία ενημέρωση του Ελληνικού κοινοβουλίου και των αρμόδιων επιτροπών τους επί των πορισμάτων της αποστολής





- Σύγκληση άτυπου φόρουμ των διπλωματικών αντιπροσωπειών κρατών της Μέσης Ανατολής στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ για ενημέρωση των Ελληνικών αρχών και την ανταλλαγή απόψεων




- Επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Συρίας - εναλλακτικώς μεγέθυνση του ρόλου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λίβανο και των σχέσεων Ελλάδος-Λιβάνου ώστε να προστατεύονται τα Ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και η δυνατότητα των Αθηνών να έχουν αυτόφωτη ενημέρωση επί των πεπραγμένων εκεί. 




- 'Εμφαση στις ναυτικές περιπολίες Νοτίου και Δυτικά της Κρήτης ενάντια στο λαθρεμπόριο οπλισμού -αλλά και του λαθρομεταναστευτικού κύματος και της επακόλουθης πιθανής μεταφοράς Τζιχαντιστών (Η σύνδεση Λιβύης-Συρίας στα ανωτέρω είναι ιδιαίτερα ενεργή)