Friday, December 27, 2019

Εκλογές στα Σκόπια και η συμφωνία των Πρεσπών, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Τον Απρίλιο του 2020 θα λάβουν χώρα γενικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία με το κόμμα του Ζάεφ που υπέγραψε και στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών να απειλείται με εκλογική ήττα ενώ η "αδιάλλακτη" αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE δείχνει να έχει πολλές ελπίδες να καταλάβει την εξουσία. 





Το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει σε πρόσφατη ενημέρωση του ότι "Την αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μιτσκόσκι". 


Εν συνεχεία αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μέχρι τώρα Ελληνικής στρατηγικής. Γιατί μπορεί η Αθήνα να "στοιχηματίζει" σε μια ενδεχόμενη Ευρώ-Ατλαντική πορεία των Σκοπίων-παρ'όλη την άρνηση της Γαλλίας και άλλων κρατών-αλλά αυτό που θα προκύψει θα είναι εξόχως χειρότερο.


Καταρχάς αυτή καθεαυτή η συμφωνία των Πρεσπών δεν τηρείτε. «Καλώς ήρθατε στη Δημοκρατία της Μακεδονίας» εξακολουθούν ν’ αναφέρουν τα sms της που λαμβάνουν όσοι και όσες εισέρχονται στη γειτονική χώρα, ή προσεγγίζουν τα σύνορά της.Πρόκειται για sms που αποστέλλει αυτοματοποιημένα η «ΤelecomMK», η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα τα Σκόπια, η οποία σήμερα αποτελεί θυγατρική του διεθνούς ομίλου «Deutsche Telekom».Στα sms δίνονται πληροφορίες στους ξένους επισκέπτες για θέματα ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και τουριστικές πληροφορίες.


Ταυτοχρόνως το VMRO-DPMNE, συμπλέει με την Άγκυρα, και προσφάτως είχε υψηλού τύπου συνομιλίες με τη Τούρκο πρωθυπουργό. Η δε Τουρκία επιθυμεί διακαώς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα "Η Τουρκία ούτως ή άλλως προσφέρει εκπαίδευση σε στρατιωτικό προσωπικό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ακάρ ανέφερε ότι μέχρι τώρα περίπου 1.200 στρατιώτες από τη Βόρεια Μακεδονία έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία και αρκετοί αυτή τη στιγμή παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας".


Σημειώνουμε εδώ ότι στρατιωτικοί της γειτονικής χώρας έχουν συμμετάσχει σε αποστολές εκτός συνόρων σε συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον υφίσταται στενή συνεργασία σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων με ειδίκευση στα σαμποτάζ μεταξύ Άγκυρας-Σκοπίων αλλά βεβαίως και με την Αλβανία. 


Περαιτέρω, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, αποκάλυψε, ότι η κεντρική κυβέρνηση στα Σκόπια με την ευγενή συνδρομή της «φίλης» και «συμμάχου» Τουρκίας, έχουν σκοπό να ανασύρουν στην επιφάνεια μέσω οθωμανικών αρχείων περιουσίες που ανήκουν σε Σκοπιανούς «Μακεδόνες», με απώτερο σκοπό την νομική τους διεκδίκηση σε περιοχές της Μακεδονίας που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους.  


Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σλαβική γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.

Όπως αναφέρεται, το θέμα αφορά περίπου  2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων.



Προσέτι, σε δεκάδες κυβερνητικές ιστοσελίδες, επίσημες ανακοινώσεις, συνέδρια και κυβερνητικά κτίρια και οργανισμούς, δεν υφίσταται "Βόρεια Μακεδονία" αλλά σκέτο "Μακεδονια" με εμφαση σε ότι αφορά συνδιαλλαγές με το διεθνές κοινό. Ο δε αναπληρωτής Έλληνας ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης σε επίσημη πρόσφατη απάντηση σε επερώτηση στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι «Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί η συμφωνία και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει την Συμφωνία» 


Το χειρότερο και το μη εμφανές σε διπλωματικό επίπεδο είναι ότι οι αλυτρωτικές και επιθετικές τάσεις ενός παρελθοντικού στη θεωρία "Μακεδονισμού" υφίστανται είτε μιλάμε για πανεπιστήμια, ινστιτούτα, φορείς κυβερνητικούς, ΜΚΟ και βεβαίως πολιτικά κόμματα με πλέον προβεβλημένο ασφαλώς αυτό της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE.


Συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει να ωφεληθεί σε κάτι προτού ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα Σκόπια και πρωτού λάβει απτά γεωπολιτικά ανταλλάγματα για την ουσιαστική υποχώρησης της όπως αυτή εξελίχθηκε μετά το 2018. 


Ως εκ τούτου και προτού κατασταλάξει η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, δεν υπάρχει νόημα προς το παρόν για την Αθήνα να πλειοδοτεί στην Ευρωατλαντική (ΝΑΤΟ, ΕΕ) συμπόρευση και ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Εξυπακούεται εξάλλου ότι δεδομένης της εύθραστης και λίαν σοβαρής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της άκρατης Τουρκικής επιθετικότητας, η Αθήνα δεν πρέπει να συναινέσει σε καμία ένταξη των Βορείων γειτόνων εάν δεν υπάρχουν απτά ανταλλάγματα που να διασφαλίζουν τη χώρα από τη Τουρκική επιθετικότητα.



Επιπλέον, ακόμα και εάν οι εκλογές του 2020 στα Σκόπια δεν αποτελέσουν την αφορμή για τη κατάρρευση της συμφωνίας, υφίσταται ακόμα σοβαρός λόγος να "καθυστερήσει" η Ελλάδα οποιαδήποτε συμφωνία προσχώρησης σε διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτός ο λόγος είναι η "σύμπλευση" που παρατηρείτε μεταξύ Αλβανίας-Βουλγαρίας-Τουρκίας και οι προσπάθειες ένταξης των Σκοπίων σε αυτή τη σύμπλευση. 


Η Αθήνα πρέπει να κάνει σαφές στις δυνάμεις της Ευρώπης που είτε ανέχονται είτε συνδράμουν σε αυτές τις άτυπες συμπλεύσεις και ένας καλός τρόπος είναι μέσω των Ελληνό-Βορειομακεδονικών σχέσεων σε συνδυασμό με συνέργειες με το Βελιγράδι.


Μέχρι στιγμής και η Τουρκική επιθετικότητα σε όλα τα επίπεδα αυξήθηκε και η Βουλγαρία "απομακρύνθηκε" από τη Αθήνα και η Αλβανία τηρεί την ίδια αρνητική στάση. Συνεπώς χρειάζεται ρεαλισμός, σκληρή διαπραγμάτευση και αναβάθμιση της θέσεως της χώρας αξιοποιώντας τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και μη απεμπολώντας τα δικαιώματα που διαθέτει.