Thursday, December 19, 2019

Η Φινλανδία θα επαναπατρίσει παιδιά τζιχαντιστών

Η Φινλανδία θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει παιδιά που γεννήθηκαν από Φινλανδέζες οι οποίες ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) "το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.






Η Φινλανδία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που καλούνται να αποφασίσουν αν θα επαναπατρίσουν τα παιδιά αυτά που βρίσκονται παγιδευμένα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Χολ της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους.




Περισσότερα από 30 παιδιά, που γεννήθηκαν από 11 Φινλανδέζες βρίσκονται στο αλ Χολ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, και το μέλλον των γυναικών διχάζει την κυβέρνηση συνασπισμού των πέντε κομμάτων στην Φινλανδία, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα.




Το Κεντρώο Κόμμα, ένας από τους εταίρους των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν, δηλώνει αντίθετο να επιτραπεί στις συζύγους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επιστρέψουν στη χώρα, ωστόσο στηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών τους.




Το Κεντρώο Κόμμα ανησυχεί για την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, που αναφέρει πως ο επαναπατρισμός κρατούμενων τζιχαντιστών του ΙΚ θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.



Η Μάριν δήλωσε πως σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης εντός του συνασπισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε η κάθε υπόθεση να εξετάζεται μεμονωμένα.




"Ο στόχος των ενεργειών των αρχών είναι η προστασία σε κάθε περίπτωση των συμφερόντων του παιδιού", είπε η πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ορισμένων μητέρων μαζί με τα παιδιά τους.

"Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να βοηθήσουμε ενηλίκους που πήγαν αυτοβούλως στην περιοχή", σημείωσε.

Ο επαναπατρισμός παιδιών χωρίς τις μητέρες τους είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι συροκουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν την περιοχή που περιλαμβάνει το αλ Χολ, εναντιώνονται στο διαχωρισμό παιδιών από τις μητέρες τους.

Η κυβέρνηση της Μάριν θα δεχθεί ερωτήσεις επί του θέματος αύριο σε συνεδρίαση της Βουλής.




Την περασμένη εβδομάδα, η 32χρονη νέα υπουργός Οικονομικών Κάρτι Κουλμούνι δέχθηκε κριτική καθώς ανήρτησε μια άτυπη δημοσκόπηση με το ερώτημα αν η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στις Φινλανδέζες μητέρες με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος να επιστρέψουν από τη Συρία ή να επιτρέψει μόνο στα παιδιά τους.



Η Κουλμούνι ζητούσε από τους ακόλουθους της στο Instagram να ψηφίσουν μεταξύ των επιλογών "παιδιά μόνο" ή "παιδιά και μητέρες" από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ.

"Σοβαρά Φινλανδία; Αυτό είναι φρικτό, αν αληθεύει", σχολίασε την Πέμπτη ο Άντριου Στρόχλεϊν, ο διευθυντής ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ένα κράτος πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του σε όλες τις περιπτώσεις, να μην θέτει αποφάσεις ζωής και θανάτου για αυτούς τους πολίτες σε δημοψηφίσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι θα έρθει μετά; Δημόσιοι απαγχονισμοί με βάση τον ήχο των ζητωκραυγών στο γήπεδο;", είπε ο Στρόχλεϊν.



Μετά τις επικρίσεις η 32χρονη υπουργός διέγραψε την ανάρτησή της και ζήτησε συγγνώμη. "Ο στόχος μου να υπάρξει μια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα περίπλοκο θέμα, απέτυχε. Ζητώ συγγνώμη για τη δημοσκόπηση", είπε την Παρασκευή η Κουλμούνι.