Wednesday, November 6, 2013

Οι δολοφονίες στην Αθήνα, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Τα παρακάτω στοιχεία αποτελούν εικασίες του γράφοντος βάση των όσων έχουν δημοσιευτεί, περιγραφές μαρτύρων, βίντεο, διαρροές της Αστυνομίας.

Αποτελούν μια προσπάθεια υπόθεσης βάση των όσων στοιχείων είναι δυνατόν να γίνουν γνωστά με τον όσο δυνατόν εγκυρότερο τρόπο. 



Οι δολοφονίες στην Αθήνα την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013 διακρίνονται από τα εξής:


- Ο δολοφόνος ήταν πεπειραμένος (Είχε σκοτώσει και στο παρελθόν)

- Ψύχραιμος, κυνικός, ευκίνητος, ταχύτατος και γνώστης του όπλου που έφερε. Φέρει όλα τα γνωρίσματα ενός "επαγγελματία δολοφόνου", δίχως όμως να μπορεί να χαρακτηριστεί ως "σπεσιαλίστας". 

- Το όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική πράξη 

- Η τεχνική της δολοφονίας (και με το ίδιο τύπο όπλου) παραπέμπει στο πιο κοινό τρόπο "επαγγελματικής εκτέλεσης" που χρησιμοποιείτε κατά κόρον στα Δυτικά Βαλκάνια (Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ) σε ότι αφορά "στόχους" που δεν φυλάσσονται ή φυλάσσονται πλημμελώς. 

- Η όλη επιχείρηση πλαισιώνεται από ομάδα παρακολούθησης, υποστήριξης και διαφυγής που κυμαίνεται από 2 έως και 10 άτομα.

- Η ταχύτητα με την οποία έδρασαν οι δράστες (Περί τα 5,5-6,5 δευτερόλεπτα) είναι και αυτή χαρακτηριστική και ιδιαιτέρως γρήγορη, δεδομένου ότι ο δράστης ήταν ένας και οι "στόχοι" 4 ενώ ρίφθηκαν συνολικά 12 σφαίρες.  

ΕΠΙΣΗΣ

- Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δολοφονούνται απλά μέλη και φαινομενικά τυχαία επιλεγμένα μέλη ενός πολιτικού κόμματος

- Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται αυτός ο τρόπος - μεθοδολογία δολοφονίας (Αδρανοποίηση των στόχων εν κινήσει (ο δράστης βάδιζε γοργά προς το μέρος τους και αυτοί δεν ήταν ακίνητοι στόχοι) από απόσταση 15 μέτρων, εν συνεχεία "Double Tap" και τέλος χαριστική βολή.

- Είναι η πρώτη φορά που δίνεται χαριστική βολή σε θύματα τρομοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα - εάν και δεν χρειάζεται γιατί καθυστερεί αδίκως τον δράστη, εκτός και εάν είναι "προγραμματισμένος" να το πράξει ύστερα από προηγούμενη εμπειρία που αφορούσε "συμβόλαια θανάτου" - αυτόματη αντίδραση-ρεφλέξ.

- Ενδέχεται ο "εκτελεστής" να έχει εκπαιδευτεί αμέσως ή εμμέσως από Δυτικόβαλκάνιους ή να προέρχεται από εκεί. 

- Σε γενικές γραμμές πρόκειται για "αναβάθμιση" του "αντάρτικου πόλεων" και είναι επίσης πιθανό οι δολοφονίες να αποτελούν ένα δοκιμαστικό πρελούδιο πριν την έναρξη περισσότερων "επιχειρήσεων". Η καθυστέρηση αποστολής μιας προκηρύξεως επιπλέον αυξάνει το κίνδυνο αναμονής και δεύτερου χτυπήματος.
Σημεία Προσοχής



- Σε σχέση με δολοφονίες στο παρελθόν όπως του Γκιόλια, Σάββα και των 5 στην Αγία Νάπα της Κύπρου, οι τωρινές διακρίνονται από μια σαφέστατη αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των δραστών, που έχουν να κάνουν ακόμα και με την οικονομία πυρός που έδειξαν ενώ πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι είναι 2 (και μόνο ο ένας είναι ο εκτελεστής). Στις περιπτώσεις Γκιόλια-Σάββα, είχαμε ένα θύμα εναντίον 3-5 δραστών, ενώ στη Κύπρο ο δράστης ήταν ένας, αλλά είχε το πλεονέκτημα του "εγκλωβισμού" των θυμάτων σε ένα αυτοκίνητο. Βεβαίως στην περίπτωση της Κύπρου ο δράστης συνελήφθη λόγω "ερασιτεχνικών  λαθών" επιμελητειακής φύσεως. 

- Στα τωρινά γεγονότα όμως διακρίνεται μια διαφορετική εικόνα και ως εκ τούτου το σενάριο ακόμα και "εισαγωγής" του εκτελεστή (είτε είναι Έλληνας είτε όχι) από το εξωτερικό δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθότι ένα δεινός εκτελεστής θα έπρεπε να είχε δράσει και άλλες φορές στον Ελλαδικό χώρο με τον ίδιο τρόπο-πράγμα που δεν είχε συμβεί έως τώρα. Η ηλικία του 30-35 ετών με σωματοδομή ιδανική για "εκτελεστή" (170 Εκ +, αδύνατος- αλλά γυμνασμένος και νευρώδης σε συνδυασμό με την δεινότητα του να χειρίζεται τουλάχιστον το συγκεκριμένο τύπο όπλου), θα τον είχε κάνει "γνωστό" στους κύκλους του Ελλαδικού οργανωμένου εγκλήματος εδώ και έτη, γεγονός που όμως θα τον απέτρεπε από το να ενταχθεί ως "εκτελεστής" σε μια τρομοκρατική οργάνωση για προφανείς λόγους. 

- Επιπλέον ακόμα και με μία στοιχειώδη έρευνα οι δράστες θα παρατηρούσαν τις 10-12 κάμερες κλειστού κυκλώματος στην περιοχή και ακριβώς στο σημείο των δολοφονιών και ως εκ τούτου είναι δύσκολο ένα σχετικά γνωστός "ντόπιος" εκτελεστής να αναλάβει το ρίσκο να εκτελέσει την "αποστολή"του τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο, ακόμα και εάν ήταν μεταμφιεσμένος.

- Σε ότι αφορά τους τακτικούς ή στρατηγικούς στόχους μια τέτοιας δολοφονικής επίθεσης είναι εξαιρετικά πρόωρο να αναλυθούν ούτε καν υπό το πρίσμα των εικασιών.