Sunday, February 9, 2014

Η Αφγανική ηρωίνη και ο "ασφαλής λιμένας" του Ντουμπάι, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Τη σημερινή περίοδο το Αφγανιστάν αποτελεί τη βάση παραγωγής του 90% του οπίου στο κόσμο και του 80% της ηρωίνης. 


Δεκάδες δισεκατομμύρια Δολάρια "ξεπλένονται" ετησίως με την αρωγή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος κυρίως μέσω του Ντουμπάι.






Επί έτη και συγκεκριμένα ύστερα από το 2002 η βιομηχανία ξεπλύματος διεξαγόταν δίχως προβλήματα από τις εποπτικές αρχές. 


Αίφνης όμως στα τέλη του 2013 η ρυθμιστική αρχή του Ντουμπάι (Dubai International Financial Centre) αποφάσισε να διεξάγει έρευνα εναντίον της Deutsche Bank με βαρύτατες κατηγορίες.  



Παραλλήλως μια υψηλής πολιτικής συνεννόηση επί του θέματος δημιουργείται μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, η καθεμία από τις οποίες για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους επιθυμεί τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν μετά την έξοδο της διεθνούς δύναμης. 



Αυτή η σταθεροποίηση μπορεί να υπάρξει εάν τα κεφάλαια της ηρωίνης που διέφυγαν από τη χώρα επιστρέψουν σε αυτή, τουλάχιστον εν μέρει.

Ο επικεφαλής αντί-ναρκωτικών υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Viktor Ivanov επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2013 και συμμετείχε σε κλειστές συσκέψεις με αντίστοιχους Αμερικανούς αξιωματούχους όπου και συμφώνησαν σε κοινή γραμμή. Ταυτοχρόνως η Deutsche Bank, προσέλαβε το διεθνούς φήμης δικηγορικό γραφείο Clifford Chance, προετοιμαζόμενη για σκληρό δικαστικό αγώνα.




Η Αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, με τη σειρά της "χτύπησε" δείχνοντας τους πιθανούς συνεργούς σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος από ναρκωτικά στην ιστορία. 

Ανάμεσα τους είναι η εταιρεία εμπορίας χρυσού του Ντουμπάι ονόματι "Munir Kaloti -Kaloti Group". Επιπροσθέτως οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ανακοινώνουν τη δημιουργία κοινού συντονιστικού οργανώνουν με την ονομασία "U.S.-Russia Counternarcotics Working Group" με κύριο στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που ξεπλένουν ναρκωδολάρια στην περιοχή. 





Με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση από το τέλος του 2012 σημειώθηκε "έκρηξη" ξεπλύματος με τη βοήθεια εταιρειών που εμπορεύονται χρυσό και πολύτιμους λίθους κυρίως στο Ντουμπάι αλλά και στο Πακιστάν. 


Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ χρησιμοποιείτε ως κύριος κόμβος μεταφοράς στη κυριολεξία τόνων χρυσού και χρημάτων τα οποία στη συνέχεια έβρισκαν το τρόπο να διοχετευτούν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω του Ντουμπάι. Πολλά επενδύονταν στην αγορά ακινήτων της περιοχής, συντελώντας στην άνοδο των τιμών, ενώ μικρότερα ποσό κατέληγαν στη Τουρκία, αλλά και στη Κατεχόμενη Κύπρο. 






Η εμπλοκή της Deutsche Bank, έχει και επιπλέον πτυχές, καθώς στα κεντρικά της γραφεία στη Φρανκφούρτη και σε διεύθυνση εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνδέθηκε με συνεργασία με τον Γάλλο λαθρέμπορο κοκαίνης Yannick Dacheville, οποίος κατοικοεδρεύει στο Ντουμπάι. Ο ίδιος διατηρούσε ένα ευρύτατο διεθνές δίκτυο ξεπλύματος χρήματος από το Μαρόκο και το Ισραήλ, μέχρι τη Καλιφόρνια, Φλόριντα, Παναμά, Γαλλία και την Ιταλία. 





Σε αδρές γραμμές υπολογίζεται ότι από το 2002 έως τη σήμερον περισσότερο από 400 Δις. Δολάρια έχουν ξεπλυθεί από λαθρεμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν τα οποία αναζητούνται προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας και την αποτροπή ενός νέου γύρου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, άμα την έξοδο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που υπολογίζεται να λάβει χώρα τους επόμενους 12-18 μήνες. 



Είναι προφανές ότι λόγω του μεγέθους της υπόθεσης, οι ενδιάμεσοι κρίκοι της αλυσίδας που ερευνάται, αφορούν πιθανώς τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς οικονομικού συστήματος και αποτελούν την υποκρυπτόμενη και καθόλα ισχυρή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων που ενώ μελετάται ελλιπώς, παίζει ουσιαστικό ρόλο σε γεωπολιτικές ισορροπίες τόσο των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και μικρότερων κρατών.