Tuesday, February 18, 2014

Ακραία Ισλαμιστικά μέσα ενημέρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Η προπαγάνδα όλων των τύπων (Λευκή, γκρίζα και μαύρη) αποτελεί μια από τις βασικές μεθόδους εξάπλωσης ακραίων -εξτρεμιστικών ιδεών που κατευθύνονται από Ισλαμιστικά δίκτυα στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τρόπος στρατολόγησης νέων μελών. 



Η επέκταση της χρήσης των "κοινωνικών δικτύων" έχει συντελέσει σε μια εξάπλωση της προπαγάνδας που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νεαρής ηλικίας άτομα, κυρίως Βόσνιους και Αλβανούς. 






Παράλληλα η συνεχής προβολή ακραίων απόψεων σε συνδυασμό με μια καλά οργανωμένη και "επαγγελματικού τύπου" προσέγγιση υποψηφίων για στρατολόγηση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων αλλά και τον πόλεμο στη Συρία, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει και διεθνής καθοδήγηση και κυρίως χρηματοδότηση η οποία άρχεται από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, καθόσον τα μέσα ενημέρωσης που θα εξεταστούν προπαγανδίζουν το "Γουαχαμπιτικό Ισλάμ". 




Τα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζονται βρίθουν αναφορών: Αντί-Χριστιανικών, Αντί-Σημιτικών, Αντί-Δυτικών, Αντί-Δημοκρατικών, Αντί-Σιιτικών, Αντί-Ινδικών, Αντί-Κινεζικών, Αντί-Ρωσικών κ.α σε συνδυασμό με ηρωοποίηση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, βομβιστών αυτοκτονίας και πάσης φύσεως εξτρεμιστικών ομάδων των οποίων κοινή ταύτιση είναι το "Γουχαμπιτικό Ισλάμ".





Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κυκλώματα που ενέχονται σε αυτά τα Μέσα, έχουν εμπλακεί μέσω των μελών τους σε ποικίλες τρομοκρατικές ενέργειες στη Βοσνία τα τελευταία έτη, όσο και σε προετοιμασίες που απετράπησαν τελευταία στιγμή στο Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, Αλβανία και Σερβία. 

Επίσης ενέχονται και σε στρατολόγηση, προετοιμασία και προώθηση "Τζιχαντιστών" για τον πόλεμο στη Συρία. 




Τέλος η παρακάτω λίστα είναι συνοπτική και δεν περιλαμβάνει όλα τα ΜΜΕ προς εξέταση, αλλά ορισμένα από αυτά λόγω ακροαματικότητας, προβολής και διεθνούς δικτύωσης. 










Ιστοσελίδες


- putvjernika.com (Η οδός του πιστού)

- stazomislama.com (Η οδός του Ισλάμ)

- http://www.geocities.ws/ensarije_seriata/index-2.html (Αντάρτες της Σαρίας)

- vijestiummeta.com (Νέα της Κοινότητος)

- kelimetul-haqq.org (Κοινότητα Γουχαμπιτών Σαντζάκ)









Φέις Μπουκ



- Προφίλ σελίδας "Krenaria Islame" (Ισλαμική δόξα), εμπεριέχει μαρτυρίες και λοιπά στοιχεία για Αλβανούς που πολεμούν στη Συρία για τη "Τζιχάντ" και έχει πάνω από 2,500 "followers".

- https://www.facebook.com/HoxheMazllamMazllami (Επίσημη ιστοσελίδα του "Ιμάμη" Μαζλούμι)


- https://www.facebook.com/Hoxha.dr.shefqet.krasniki (Επίσημη ιστοσελίδα του "Ιμάμη" Κρασνίκι)


- Προφίλ σελίδας του "Ιμάμη" Bekir Halimi


- Προφίλ σελίδας του "Ιμάμη" Sadullah Bajrami











Τηλεόραση



- Peace TV, στο Κόσοβο ο Αλβανός "Ιμάμης" Ζαχίρ Ναίκ, εκπέμπει 12ωρο καθημερινό πρόγραμμα στην Αλβανική γλώσσα με εξτρεμιστική ρητορική και ενθάρρυνση. Το δίκτυο του τηλεοπτικού δικτύου αυτού είναι παγκόσμιο από την Ινδία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία.  








Ράδιο


www.radio-pendimi.info

Kosovo e Lire 94.2 FM








Άλλα (Παραγωγή εξτρεμιστικού υλικού για ΜΜΕ)




studio kalaja 

Studio AudioNur

Studio Zeri Islam

Εξτρεμιστική οργάνωση Active Islamic Youth (AIO), εκδίδει εβδομαδιαίο έντυπο με τον τίτλο SAFF