Wednesday, March 20, 2019

Η Κύπρος στο μεταίχμιο των εξελίξεων

Τη τελευταία 20ετία, η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε ένα εξαιρετικό άθλο και μια σειρά επιτυχιών παρ'όλες τις δραματικές εξελίξεις που συνέπεσαν ταυτόχρονα όπως τη οικονομική κρίση, την εξόχως επικίνδυνη τραπεζική κρίση, και βεβαίως την εντεινόμενη Τουρκική επιθετικότητα αλλά και την αποσταθεροποίηση που επέφερε η λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη".





Η γενναία απόρριψη του σχεδίου Ανάν , η ένταξη ακολούθως στην Ε.Ε., η ανεύρεση ενεργειακών πόρων, η σύμπηξη νέων διεθνών συμμαχιών και η δημιουργία ενός νέου γεωστρατηγικού άξονα στην περιοχή από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ, αποτελούν σημαντικότατες εξελίξεις. Επιπλέον σε οικονομικό επίπεδο η Κύπρος διέφυγε την τελμάτωση, ανοίχθηκε σε νέες αγορές και προσέλκυσε μεγάλες επενδύσεις.



Παρόλα αυτά σοβαρότατοι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες από διεθνείς παράγοντες με αντανάκλαση και στην Ελλάδα και στη Κύπρο σχετικά με μια νέα συμφωνία-συνθήκη που θα επιφέρει την άρση του καθεστώτος των εγγυήσεων, την αποχώρηση και των Ελληνικών στρατευμάτων αλλά και μια τύποις ενοποίηση του νησιού. Αυτό απλούστατα θα σημαίνει την υποχώρηση της αμυντικής ισχύος της Κύπρου, την ενδυνάμωση του Τουρκικού παράγοντα, την μετέπειτα άσκηση πίεσης από τη Τουρκία και σε άλλα "μέτωπα" και εις βάρος της Ελλάδος (βλ. Θράκη, Δωδεκάνησα-γκρίζες ζώνες).



Ουσιαστικά επιχειρείται με διάφορες μεθοδεύσεις μια επαναφορά του σχεδίου Ανάν, και η δημιουργία μιας νέα κρατικής οντότητας που θα καταστρέφει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θα εξοβελίζει την Ελλάδα ουσιαστικά από την Ανατολική Μεσόγειο την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί ο ρόλος της για να προστατεύσει ακριβώς τη Κύπρο εν μέσω σημαντικότατων ενεργειακών εξελίξεων.



  
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού, "Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, όπως δεν είχε τολμήσει να εμποδίσει τη γεώτρηση της γαλλικής Total στον στόχο “Καλυψώ”. Παρόλα αυτά, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο μπραντεφέρ.«Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια –με τις δύο τετραμερείς– και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».

Κοτζιάς: Θολές κουβέντες και στο βάθος συνεκμετάλλευση

Πολύ θολές κουβέντες όλα τα παραπάνω. Αν τις “ξύσεις” το μόνο νόημα που βγάζουν είναι κάποιου είδους συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Κι αυτό, επειδή κανείς δεν αμφισβήτησε τα όποια δικαιώματα παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, τα λόγια του αφορούν ελληνικά δικαιώματα που η Άγκυρα αμφισβητεί".




Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, σε πρόσφατη παρέμβασή του αναφέρει ότι "1. Σήμερα η Ελλάδα, επιπολαίως και ανεξήγητα, παρεμβάλλεται υπέρ της Τουρκίας στον διάλογο για τα ενεργειακά ζητήματα στη περιοχή και αυτό γίνεται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας καθιστώντας μας άμεσα και μέρος του προβλήματος.



2. Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων που τόσο διακαώς επιδιώκει να επιβάλλει η Τουρκία συνδέοντας τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη, επιτυγχάνεται με την γελοία διαμεσολάβησή μας υπέρ του να καθίσει στο τραπέζι διευθέτησης των ενεργειακών θεμάτων στη περιοχή χωρίς να κάνει πίσω σε καμία από τις διεκδικήσεις της.

3. Και φυσικά τον κίνδυνο που επαπειλείται από την εξωφρενική αυτή συμπεριφορά θα τον επωμισθεί η κάθε νέα κυβέρνηση που δεν θα έχει διάθεση να υποχωρήσει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. Και οπωσδήποτε οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ανοήτως απελευθερωμένες και κατά συνέπεια αφελώς υποκινούμενες επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας."

Συνεχιζωντας προτείνει ότι θα πρέπει ¨"• Να εντάξει τις όποιες ενέργειές μας υπό την ομπρέλα των αναγκαίων δράσεων για την ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, οι οποίες γίνονται σε συνεργατικό επίπεδο με τις άλλες δυνάμεις και συμμάχους που δρουν στη περιοχή (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ).
• Να αξιοποιήσει το στρατηγικό δόγμα της ενεργειακής ασφάλειας που έχουν διακηρύξει ΕΕ και ΝΑΤΟ και να αιτηθεί πιεστικά (και με την επιδίωξη υποστήριξης και από τους άλλους συνεργάτες-συμμάχους που έχουν συμφέροντα στη περιοχή), για την δημιουργία μόνιμης διεθνούς Ναυτικής δύναμης προστασίας για την ενεργειακή ασφάλεια ή την ένταξη του έργου αυτού στα πλαίσια της αποστολής των μόνιμων διεθνών-συμμαχικών και Ευρωπαϊκών δυνάμεων που δρουν στη περιοχή.
• Σε περίπτωση που δεν υποστηριχθεί το αίτημα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να επιδιώξει την δημιουργία μόνιμης δύναμης για την ενεργειακή ασφάλεια στη περιοχή, με συμμετοχή δυνάμεων από Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ιταλία, και με την κατά περίπτωση συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη περιοχή. 
• Και σταματήστε οπωσδήποτε οιαδήποτε συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά θέματα, συνδέοντάς τα συμφέροντά μας άμεσα με το ενεργειακά ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Θα γίνουν όλα αντικείμενο ανατολίτικου παζαριού με εμάς τελικά χαμένους."




Ο καθηγητής  στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών., στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτης Ήφαιστος σχολιάζει ότι "διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο κλίμα «Ανανισμού»  σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για την Ελλάδα από την φραστική «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου, επιχειρείται η επισημοποίηση του δόγματος και με εσωτερικές διαιρέσεις στην Ελλάδα, γεγονός που αυτόματα οδηγεί σε άμεσους κινδύνους και για την θεώρηση της κατάστασης στη Κυπριακή Δημοκρατία."


Ο πρέσβης ε.τ.  και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Αλέξανδρος Μαλλιάς, επιπροσθέτως σημειώνει ότι "ότι η  θέση της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου με  όλες  τις κυβερνήσεις μετά το 1999 ήταν "πλήρης συμμόρφωση και πλήρης ένταξη". Η τελωνειακή ένωση που σήμερα  φαίνεται να αποτελεί  μονόδρομο δεν ήταν και δεν είναι η καλύτερη για μας λύση. Επιδιώξαμε η Τουρκία να αποδεχθεί το πολιτικό και νομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Ο περιορισμός του Ενωσιακού πλαισίου για την  αλλαγή στάσης της Τουρκία  απέναντι μας ήταν η καλύτερη για μας επιλογή. Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα δικών μας  επιλογών. Ομως σήμερα  η πραγματικότητα   έτσι είναι. Η προβληματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία έχει αρνητικά αποτελέσματα. "



Ταυτοχρόνως και ενώ ο προβληματισμός στην Ελλάδα εντείνεται σχετικά με τις ουσιαστικές μυστικές διπλωματικές κινήσεις για το "Κυπριακό" που έχουν διαρρεύσει ουσιαστικά από πολιτικά στελέχη του ΟΗΕ αλλά και της Γερμανικής πολιτικής τάξης (βλ.π΄ροσφατες δηλώσεις Βέμπερ και Espen Barth Eide)-υπάρχουν εξελίξεις από Τουρκικής πλευράς, λίαν αρνητικές. Έχουν μεταφερθεί στα Κατεχόμενα άρματα μάχης τύπου Leo2A4 καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα με κάννες των 52 διαμετρημάτων. O αριθμός τους πιστεύεται πως δεν περιορίζεται στα 41 άρματα, αλλά μάλλον πρέπει να είναι τουλάχιστον 82 ή και περισσότερα (κοντά στα 100). Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ155 Firtina, από τα πλέον αξιόπιστα και ικανά αυτοκινούμενα πυροβόλα σήμερα, και τα καλύτερα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Η μόνη ουσιαστική εγγύηση της Κύπρου είναι καταρχήν οι ένοπλες δυνάμεις της, και κατά δεύτερον οι Ελληνικές όπως και οι κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα όπως εκφράζεται από το τωρινό ύπατο όργανο της διεθνούς νομιμότητας του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να εφαρμόσει τις δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Τουρκικής κατοχής από το 1974 έως τις μέρες μας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα επιφέρει τρομερά δεινά στον Ελληνισμό και όχι μόνο στη Κυπριακή Δημοκρατία.