Thursday, March 21, 2019

Η αποσταθεροποίηση της Αλγερίας, του Νίκου Κονδυνόπουλου

Η αποσταθεροποίηση της Αλγερίας - Νέα εισροή προσφύγων και απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, ο 82χρονος Abdelaziz Bouteflika, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 20 χρόνια, δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει και πέμπτη θητεία. 


Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω κλιμακούμενων διαμαρτυριών που παρέλυσαν τη χώρα για αρκετές ημέρες. 
Έτσι, η τελευταία επανάσταση στον αραβικό κόσμο πέτυχε. 
Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει;
Η Αραβική Άνοιξη συνεχίστηκε εκεί όπου ήταν λιγότερο αναμενόμενο. 
Η Αλγερία έχει το ίδιο εκρηκτικό κοκτέιλ με την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία.
Ένα νέο, ταχέως αναπτυσσόμενο αστικός πληθυσμός που στερείται θέσεων εργασίας και ευκαιριών. 
Διαφθορά και φτώχεια εν μέσω πλούτου και πολυτέλειας. Ανησυχητικές σχέσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων (στην περίπτωση της Αλγερίας, μεταξύ των αράβων και των κατοίκων Kabyle, μιας εθνοτικής ομάδας της Βερβερίας) 
Και ένας αμετάβλητος εξουσιαστικός ηγέτης που κυβερνάει με την ίδια αμετάβλητη παλέτα ιδεών όπως κάθε άλλη δικτατορία.
Ωστόσο, αν κρίνουμε πόσο ήρεμα η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει την αναταραχή σε σχέση με την Τυνησία και τη Λιβύη, , πολλοί εμπειρογνώμονες είχαν την εντύπωση ότι ο Bouteflika θα μπορούσε απλώς να αποσυρθεί μεταφέροντας την Προεδρία σε οποιονδήποτε θέλει με πρώτον επιλαχόντα τον πρωθυπουργό Ahmed Ouyahia, ο οποίος έχει τον άτυπο τίτλο του «διαδόχου».Ωστόσο κάτι πήγε στραβά.
Δεν είναι σαφές γιατί, στις 10 Φεβρουαρίου, o Bouteflika ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2019. 
Το 2013, ο Bouteflika υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Ένα χρόνο αργότερα επανεκλέχθηκε εν μέσω χιλιάδων κατηγοριών για εκλογική απάτη και σταμάτησε να εμφανίζεται δημόσια. 
Μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν o Bouteflika απεύθυνε δημόσια δήλωση στο έθνος όπου ανακοίνωσε ότι είχε αλλάξει γνώμη και δεν ήθελε πια να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
«Δεν θα υπάρξει μια πέμπτη εντολή και δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι για μένα», είπε. 
«Δεδομένης της κατάστασης της υγείας μου και της ηλικίας μου, το τελευταίο καθήκον μου προς τον αλγερινό λαό συνέβαλε πάντα στη δημιουργία μιας νέας Δημοκρατίας».
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Ahmed Ouyahia, παραιτήθηκε. 
Μία ομάδα τεχνοκρατών ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Noureddine Bedoui.
Φυσικά, οι προεδρικές εκλογές έχουν αναβληθεί επ 'αόριστον. 
Το πότε θα πραγματοποιηθούν θα καταστεί σαφές μετά την εθνική διάσκεψη που έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη νέου συντάγματος. 
Οι προεδρικές εκλογές και η ψηφοφορία επί αυτής πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.
Έτσι, επί του παρόντος υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα.


Ένας πρόεδρος ο οποίος είτε παραιτήθηκε είτε όχι, μια αναδυόμενη κυβέρνηση και ένας λαός εμπνευσμένος από αυτό που φαίνεται να είναι μια νίκη. 
Υπάρχει επίσης ένας έντονος παρασκηνιακός αγώνας στα ανώτατα επίπεδα κυβέρνησης, για τα οποία λίγα είναι γνωστά, αλλά που παρεμποδίστηκε από την παρουσία του αδιαμφισβήτητου αρχηγού της χώρας, Bouteflika.Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεστε γι 'αυτόν, ο σημερινός αρχηγός της Αλγερίας έφερε στην πραγματικότητα σταθερότητα στη χώρα. 
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, η λεγόμενη «Μαύρη Δεκαετία» - ένας εμφύλιος πόλεμος που υποκινήθηκε από Ισλαμιστές το 1991 - έληξε. 
Αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1999, ο Bouteflika εξασφάλισε αμνηστία για τους μαχητές και το κύμα τρομοκρατίας υποχώρησε σταδιακά. MORE : http://bankingnews.gr/index.php?id=415175