Thursday, January 30, 2020

Κοσσυφοπέδιο: 403 Αλβανοί πολέμησαν στο πλευρό του ISIS, 242 επέστρεψαν

Συνολικά 403 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου εντάχθηκαν στην τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού κράτους (ISIS) πολεμώντας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ για την επικράτησή του από το 2012 έως 2018.






Αυτό αναφέρει έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου που φέρει τον τίτλο «Η ευθύνη του Κοσσυφοπεδίου σε επαναπατριζόμενους από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ».
Σύμφωνα με την έκθεση 242 Κοσοβάροι επέστρεψαν από τις ζώνες του πολέμου τον περασμένο Απρίλιο, 110 εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.


Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τους αναγκαίους θεσμικούς μηχανισμούς για τον συντονισμό και τη διαχείριση της επανένταξης των επαναπατριζόμενων, υπάρχει έλλειψη συνεκτικής πολιτικής και υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το συντονισμό και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία.



Όπως σημειώνεται, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το κοσοβάρικο Κέντρο Μελετών με την υποστήριξη του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου.

Σκοπός την έκθεσης, , που δημοσιεύθηκε σήμερα, είναι να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση και άλλοι ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στο θέμα του επαναπατρισμού των Κοσοβάρων από τις ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ και τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίχθηκε η επανένταξή τους στην κοινωνία.

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο