Monday, January 27, 2020

Αλγερία: Υπέρ του Σάρατζ και της Τουρκίας

Ο αρχηγός του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» θα πάει στη Λιβύη να πολεμήσει τον Χαφτάρ


Μόλις ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν ανακοίνωσε τη θέση του υπέρ της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η ‘μουσουλμανική αδελφότητα της Αλγερίας’, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της στη θέση αυτή, υπέρ των ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τον Σάρατζ και της Τουρκίας.






Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της Αλγερίας, «Κίνημα της Ειρήνης» με επικεφαλής τον Αμπντέλ Ραζάκ Μακρί, επαίνεσε την αποτελεσματικότητα του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμανε την ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στον τουρκικό άξονα, που θα έχει «τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων», εκτιμώντας, επίσης, θετικά την επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αλγερία. 



Η θέση του Μακρί δηλώνει την πίστη και την υπακοή στον Ερντογάν και την προσμονή απόδοσης ενός ρόλου σε αυτόν στην περιοχή, υποστηρίζοντας την τουρκική παρέμβαση σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι στην πρωτεύουσα της Αλγερίας έγινε διάσκεψη των γειτονικών στη Λιβύη χωρών, αμέσως μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου στις δηλώσεις η Αλγερία είχε αναφέρει την απόρριψη της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία έστειλε τους μισθοφόρους της στην Τρίπολη, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την ξαφνική αλλαγή στάσης, όπως σημειώνεται.  



Αξίζει να σημειωθεί -γράφει το κείμενο- ότι αυτή η αλλαγή στάσης συμπίπτει με τη διεξαγωγή διάσκεψης ομάδων πολιτικών του Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η ρήξη και να μειωθούν οι απώλειες που έπληξαν την Αδελφότητα στην περιοχή της Αιγύπτου και του Σουδάν.



Ο αρχηγός του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πιστός στην Τουρκία, Αχμέτ αλ Σιχαμπί, υποσχέθηκε στους επικεφαλής της λιβυκής πόλης Μισράτα, τους οποίους αποκάλεσε «αδελφούς Τουρκμένους», ότι θα έρθει για να διώξει την αδικία από αυτούς, αφού νικήσουν ολοκληρωτικά τον συριακό στρατό του Μπαράρ αλ Άσαντ. «Οι δυνάμεις μας, αφού ολοκληρώσουν την άρση της αδικίας του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους Σύριους, θα έρθουν να διώξουν την αδικία από τους αδελφούς μας Τουρκμένους», είπε αναφερόμενος στην πόλη Μισράτα. 



Ο ηγέτης του φιλοτουρκικού ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’, παραδέχθηκε ότι έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, λέγοντας: Οι μαχητές μας θα πάνε σε οποιοδήποτε μέρος, όπου υπάρχει τζιχάντ και θα θυσιάσουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας για χάρη του Οθωμανικού Χαλιφάτου», γράφει η Libya Akhbar.