Sunday, July 26, 2020

Στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία ενέκρινε η Αλβανία



Λίγες ώρες πριν ο Ερντογάν εισέλθει στην Αγιά Σοφιά η Βουλή στην Αλβανία, ενέκρινε νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. 





Το θέμα μάλιστα στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη προβολή από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζει εκτενώς η Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο, η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για την αγορά προϊόντων 100% κατασκευασμένων στην Τουρκία και υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, η βουλευτής Έλωνα Γκεμπρέα, ανέφερε ότι το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε 26 στρατιωτικές συμφωνίες και πρωτόκολλα με την Τουρκία από το 1998.

«Ο στρατηγικός εταίρος της χώρας μας, η Τουρκία, υποστήριξε σταθερά την Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιμελητείας, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα άμυνας και εθνικής ασφάλειας».

«Ευχαριστούμε την τουρκική πλευρά που δεν μας άφησε μόνους μας σε δύσκολες καταστάσεις, ακόμα και όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα μας.

»Ελπίζω ότι αυτή η υποστήριξη όχι μόνο θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ανταπόκρισή μας στις πολιτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η Αλβανία παρότι στα δύσκολα προσβλέπει στην Ελλάδα, όπως για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν παύει με κάθε ευκαιρία να δείχνει ότι αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας στα Βαλκάνια.