Thursday, September 25, 2014

Το Ισλαμικό Κράτος αλλάζει την γεωπολιτική σκακιέρα, του Ανδρέα Μπανούτσου

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για το rizopoulospost.com και αναδημοσιεύεται από το RIMSE.

Οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο απείλησαν τη Ρωσία ότι το χαλιφάτο τους σύντομα θα περιλαμβάνει στα εδάφη του τη Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας και τον Καύκασο. Φυσικά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η πρόθεση αυτή του Ισλαμικού κράτους μπορεί να συνοδευτεί και από τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την απειλή του. Προς το παρόν φαίνεται πως το IS έχει ως άμεσο στόχο να εκτοπίσει τη Ρωσική και Κινεζική επιρροή από τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα από τη Συρία και το Ιράκ, επιδιώκοντας παράλληλα να πλήξει τον λεγόμενο Σιιτικό άξονα Τεχεράνης-Βαγδάτης-Δαμασκού-Βηρυτού περιορίζοντας έτσι και τη περιφερειακή γεωπολιτική ισχύ του Ιράν (βασικού προμηθευτή της Κίνας σε πετρέλαιο).


 Είναι κοινό μυστικό ακόμα και για τα Δυτικά ΜΜΕ (Reuters, Der Spiegel) ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να ενισχύσει την άνοδο του ISIS (ήδη από τον Ιούνιο του 2014 μετονομαζόμενου σε Ισλαμικό Κράτος) από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιο πόλεμος στη Συρία το 2011. Τα προαναφερόμενα μάλιστα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Η.Π.Α. από το 2012 εκπαίδευαν σε μυστικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία τους μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» προκειμένου να πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Σύμφωνα με αναφορές των ίδιων ΜΜΕ τη προσπάθεια των Η.Π.Α ενίσχυσαν στη πορεία Βρετανοί και Γάλλοι εκπαιδευτές. Οι μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» εκπαιδευόμενοι από τους Δυτικούς ύστερα από τις ήττες που υπέστησαν από το καθεστώς Άσαντ το 2013 δεν άργησαν να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS (πρώην Αλ Κάιντα στο Ιράκ-AQI) και να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους στο Βόρειο Ιράκ στις αρχές του 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς ηγέτες του IS είναι ο Ταρχάν Μπατιρασβίλι, ένας Τσετσένος Τζιχαντιστής, ενώ στις τάξεις του πολεμούν και πολλοί Ουιγούροι (Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι που κατοικούν στη Βορειοδυτική Κίνα) που επιδιώκουν την απόσχιση της επαρχίας Σιντζιάνγκ από τη Κίνα. Βέβαια το σημαντικό δεν είναι το αν υπάρχουν Τσετσένοι και Ουιγούροι στις τάξεις των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό που έχει αξία είναι να κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του IS και των υποστηρικτών του. Είναι φανερό κατά την εκτίμηση του γράφοντος ότι το Ισλαμικό Κράτος με τη χρηματοδότηση του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη μυστική υποστήριξη της Δύσης αποσκοπεί στην ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Στο σημείο αυτό κάποιος θα αναρωτηθεί πως γίνεται αφού το IS εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Δυτικών να θέλουν οι Δυτικοί να το βομβαρδίσουν; Η απάντηση σίγουρα δεν είναι απλή. Ένας λόγος μπορεί να είναι η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης, μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η επιθυμία των Δυτικών συμμάχων να ανατρέψουν τον Ρωσόφιλο Άσαντ στη Συρία με πρόσχημα την επίθεση κατά του IS στα Συριακά εδάφη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γεωπολιτικό παιχνίδι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και ρευστό αν και τα στρατόπεδα των αντιπάλων είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Οι Η.Π.Α και ο Δυτικός κόσμος από τη μια πλευρά και η Ρωσία και η Κίνα από την άλλη. Επειδή στον 21ο αιώνα λόγω της ύπαρξης των πυρηνικών οπλοστασίων είναι μάλλον απίθανο να δούμε μια απευθείας πολεμική αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μάλλον ήδη ξεκινήσει με τη μορφή proxy war, δηλαδή πολέμου δια αντιπροσώπων. Το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι αποτελεί τον «αντιπρόσωπο» των Δυτικών δυνάμεων στη προσπάθεια τους να ελέγξουν την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα Μέση Ανατολή, αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα τους αντιπάλους (Ρωσία-Κίνα) και τους συμμάχους τους (Συρία-Ιράν).

Πηγές

http://www.reuters.com/article/2013/03/10/us-syria-crisis-rebels-usa-idUSBRE9290FI20130310

 http://www.reuters.com/article/2014/09/22/us-china-xinjiang-idUSKCN0HH10J20140922