Saturday, October 3, 2015

Τακτικές κίνησεις των Ρώσων στη Συρία, του Ιωάννη Μιχαλέτου



Τακτικές κινήσεις των Ρώσων στη Συρία

&

ειδικό επίμετρο για την μετανάστευση




Σε καθαρά τακτικό στρατιωτικό επίπεδο τα παρακάτω σημεία μπορούν επιγραμματικά να αποτελέσουν τους στόχους των Ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία







- Εκκαθάριση της περιοχής του Ιντλίμπ που προς το παρόν ελέγχεται από δυνάμεις της Αλ Νούσρα (που υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το Κατάρ και τη Τουρκία),με πιθανολογούμενη έναρξη  επιχειρήσεων κατά τις 10 Οκτωβρίου.




- Το ανωτέρω θα επιτευχθεί με στοχευμένες αεροπορικές  επιδρομές, βολές πυροβολικού και εν συνεχεία ελιγμούς πεζικού και ειδικών δυνάμεων αποτελούμενες από Σύριους , Ιρανούς , παραστρατιωτικές δυνάμεις Σιιτών από το Ιράκ και τη Χεζμπολλάχ. Το διάστημα που θα απαιτηθεί για τον πλήρη έλεγχο αυτής της επαρχίας εκτιμάται σε 3 εβδομάδες.





- Κατά συνέπεια στελέχη της Αλ Νούσρα και μικρότερων τρομοκρατικών ομάδων δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στη Τουρκία. Αυξάνεται ο κίνδυνος αρκετοί εξ'αυτών στη συνέχεια να προσπαθήσουν να μεταβούν ως"πρόσφυγες"στην Ευρώπη




- Παραλλήλως με τα παραπάνω θα σφυροκοπείται η Ράκκα,που αποτελεί την "πρωτεύουσα"του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) προκειμένου να αποσυντονίζεται η αλυσίδα διοίκησης των Τζιχαντιστών και να πλήττονται οι αξιωματούχοι του. Στην πόλη αυτή υπάρχουν επίσης μεγάλα αποθέματα όπλων αλλά και χρυσού και συνεπώς οι απώλειες θα είναι και σε υλικό επίπεδο σημαντικές.




- Σε τρίτη και επίσης παράλληλη φάση και σε εξόχως συμβολικό επίπεδο, οι Ρώσοι θα συνδράμουν τις Ε.Δ.των Σύρων σε επιχειρήσεις στην Παλμύρα με σκοπό να ανακαταλάβουν τη περιοχή. Εκτιμάται ότι αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.




- Στη Νότια Συρία και στην περιοχή της Ντέραα, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν και στις κοινότητες των Δρούζων, υφίσταται άτυπη συμφωνία με Ισραηλινούς και Αμερικανούς οπότε αυτή  η περιοχή δεν θα δοκιμαστεί από βομβαρδισμούς και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εν ευθέτω χρόνω.








ΕΠΙΣΗΣ



- Οι Ρωσικές κινήσεις έχουν την πλήρη συμφωνία με την Αμερικανική Προεδρία και είναι πολύ καλά συντονισμένες μεταξύ των δύο κρατών. Σημείο προσοχής: Αυτό δεν σημαίνει ότι λοιπά κέντρα αποφάσεων στις ΗΠΑ συμφωνούν, αντιθέτως υπάρχει έντονη διαπάλη.




- Οι Συριακές δυνάμεις βρίσκονται εδώ και 6 εβδομάδες σε νέες στρατολογήσεις οπλιτών και εντατικής  εκγύμνασης τους που θα αποφέρει περίπου 10.000 νέους στρατιώτες μέσα στον Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου. Αυτοί θα αναλάβουν την φρούρηση των οδικών αξόνων από και προς τη Δαμασκό αλλά και στις ακτές της Μεσογείου, απελευθερώνοντας παλαιότερες και πλέον έμπειρες Σειρές που θα αναλάβουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τόσο στο Ιντλίμπ όσο και στη Παλμύρα-Κεντρική Συρία,με σκοπό όχι μόνο την εξουδετέρωση των Τζιχαντιστών αλλά και την πλήρη αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας σε αυτές τις περιοχές. 





- Το μείζων ερώτημα είναι τι θα γίνει με το Ιράκ και ειδικότερα με τη Μοσούλη καθότι δεν υπάρχει ούτε συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ούτε και πλάνο συγκροτημένο εκ μέρους της Βαγδάτης.Η στάση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ εξακολουθεί να είναι επαμφοτερίζουσα.




Σ.Σ. Τα ανωτέρω προέρχονται από ανάλυση και φιλτράρισμα πληροφοριών από διεθνή ΜΜΕ, έγκυρους αναλυτές των Μεσανατολικών δρώμενων, πρακτικά πρόσφατων συνεδριάσεων διεθνών φορέων επί του θέματος και πληροφόρηση ανταποκριτών τύπου που εργάζονται στο Λίβανο και την Ιορδανία. 















Ειδικότερα για την Ελλάδα-ειδικό επίμετρο για την μετανάστευση





- Σε όλες τις λεγόμενες "πιάτσες"των διακινητών-δουλεμπόρων στη Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα, Αλεξάνδρεια, Βηρυτό και αλλαχού η Ελλάδα θεωρείται πλέον "ξέφραγο αμπέλι".Υπάρχει τεράστια προπαγάνδα προκειμένου να πειστούν όχι μόνο οι Σύροι πρόσφυγες αλλά και πλήθη διαφόρων εθνικοτήτων να μετακινηθούν πάραυτα στην Ε.Ε.μέσω Ελλάδος. 



Εάν δεν υπάρξουν αντίμετρα η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί "ροή" τουλάχιστον 4.000 ατόμων ημερησίως από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές του 2016 που θα έρχονται και -μαζικά-με παλαιά εμπορικά πλοία από τα Δυτικά, Νότιο-Δυτικά και Νότια. Ταυτοχρόνως θα αυξηθεί η "πίεση" στον Έβρο, αλλά και οι ροές με μεγαλύτερα σκάφη (τουριστικά, ιστιοφόρα, ψαράδικα) από τις Τουρκικές ακτές στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ολική εκτιμώμενη "προσέλευση" 400.000 ατόμων μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. 







Αρκεί να αναφερθεί ως ουσιαστικά λεπτομέρεια, ότι στο κέντρο των Αθηνών (πεδίο του Άρεως, Πλατεία Βικτωρίας,κ.α.) ακόμα και μικρές Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπει στο "παιχνίδι"τις διακίνησης μεταναστών και αναρτούν στις βιτρίνες τους αφίσες και μπροσούρες σε διάφορες γλώσσες που ζητούν χρήματα για να κανονίσουν μεταφορές παράνομες στα σύνορα. 



Μεγάλες ομάδες διακινητών κατά κανόνα Πακιστανών, Σύρων και Κούρδων σε καθημερινή αλλά και ολονύκτια βάση στρατολογούν μετανάστες και εισπράττουν μεγάλα ποσά, άνω των 1.000.000 Ευρώ ημερησίως για να διακινήσουν τους ανθρώπους αυτούς εκτός Ελλάδος, αλλά και για λοιπές διευκολύνσεις κατά την παραμονή τους. 




Όλα τα ανωτέρω μπορούν να διαπιστωθούν με απλή επιτόπια έρευνα και συζήτηση και τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις Αστυνομικές αρχές που περιπολούν. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να χαθεί πλήρως η έννομη τάξη στην Αθήνα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κινηθούν οι διαδικασίες αποβολής της Ελλάδος από τη συνθήκη του Σένγκεν, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000 Έλληνες που εργάζονται στην Ε.Ε. κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες για την παραμονή τους σε χώρες όπως η Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία,κτλ. Βεβαίως το θέμα είναι περίπλοκο, αλλά είναι δεδομένο ότι επιβαρύνεται η συμμετοχή της Ελλάδος στη συνθήκη ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης εργαζομένων στη Ένωση.




Απορίας άξιο είναι πως Σύροι (ή κατά δήλωση τους) καταφέρνουν και επιβιβάζονται όχι μόνο σε εσωτερικές πτήσεις αερογραμμών στην Ελλάδα (κυρίως Αθήνα-Θεσσαλονίκη), αλλά υπάρχουν αναφορές από ταξιδιώτες και για επιβίβαση Σύρων και σε αεροδιαδρομές από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Εάν αυτό αληθεύει πρόκειται για "δραματική"εξέλιξη που δείχνει την κατάλυση του κράτους στη χώρα. 





Είναι αδιανόητο να υφίσταται τέτοια ένδεια ελέγχου εισερχομένων και εξερχομένων στη χώρα (βλέπε παραπάνω αναφορά για ξέφραγο αμπέλι).Προφανώς και δεν είναι ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι ακολουθεί διαταγές είτε επίσημες (αμφίβολο) είτε άρρητες. Σε κάθε περίπτωση λόγω των εξελίξεων αυτών , της πρωτοφανούς κατάστασης, των φημολογιών που διασπείρονται ένθεν κακείθεν και της δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση τόσο των αρχών ασφαλείας της χώρας σε ύψιστο βαθμό, όσο και των ανωτάτων εισαγγελικών αρχών προκειμένου να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας και της τήρησης των νόμων που καθιστούν οποιαδήποτε Πολιτεία, "Κράτος Δικαίου".