Thursday, October 2, 2014

Απειλή των Τζιχαντιστών στο Κόσοβο, του Ιωάννη Μιχαλέτου


Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί την παρούσα περίοδο τον πρωταρχικό στόχο των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη, λόγω της πρόσφατης εξάρθρωσης πολύ ισχυρής ομάδας Τζιχαντιστών Αλβανών που συντόνιζαν την αποστολή "εθελοντών"στη Μέση Ανατολή, τα ισχυρότατα συμφέροντα που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία έτη εκεί με άξονα τους χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως και με την παρουσία διεθνών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων (KFOR,EULEX,UNMIK ).





Την περίοδο προ της 11ης Σεπτεμβρίου, Γάλλοι ερευνητές που συνδέονταν με τις υπηρεσίες πληροφοριών της  Γαλλίας, είχαν εντοπίσει τη μεταφορά 74 εκ.Δολαρίων μέσω ΜΚΟ, με κυριότερη αυτών την "Saudi Joint Committee for Kosovo and Chechnya" από τη Μέση Ανατολή προς το Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την οργάνωση πυρήνα τρομοκρατών στην Ευρώπη με στέρεες και μακροπρόθεσμες βάσεις. 


Ως πρόσωπο κλειδί είχε καταδειχθεί ο Σαουδάραβας τότε υπουργός εσωτερικών και Πρίγκιπας Ναίφ μπιν Αμντούλ Αζίζ (απεβίωσε το 2012), ένα από τα κύρια στηρίγματα του Οίκου των Σαούντ στη διεξαγωγή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων. 



Την ίδια περίοδο το γραφείο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, υπεύθυνο για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων και συμβάσεων, είχε καταγράψει σε αναφορές του τους παρακάτω οργανισμούς ως συγκοινωνούντα δοχεία υποστήριξης Τζιχαντιστών στο Κόσοβο με σκοπό τη περαιτέρω διείσδυση στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων: International Organization of Islamic Aid , World Association of Islamism, World Assembly of Muslim Youth (WAMY), Al Rasheed Trust, AL Haramain. 


Τα συνολικά ποσά που δόθηκαν σύμφωνα με κατά καιρούς αναφορές της UNMIK, μεταξύ 2001-2013 ανέρχονται σε 250 Εκ.Δολάρια, εκ των οποίων τα 22 εκ.εισήλθαν το 2013 και ενώ πλέον είχε καταστεί πασιφανής η δράση των Αλβανών Τζιχαντιστών στη Συρία καθώς και είχε γίνει γνωστό πλέον ότι στη Μέση Ανατολή οι εξτρεμιστές εισέρχονται και στο Ιράκ. 


Τα δύο παραπάνω στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τη δύναμη που εξασκούν τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία στην Βαλκανική αυτή επικράτεια. 



Επιπλέον, έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι ο διοικητής της KFOR, ο Ιταλός στρατηγός Σαλβατόρε Φαρίνα βρίσκεται σε εγρήγορση με το επιτελείο του και το Νατοικό στρατηγείο στη Νάπολη καθώς και τις Βρυξέλλες για την μεγιστοποίηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια σε απειλές Τζιχαντιστών για τρομοκρατικές επιθέσεις. 


Ταυτόχρονα οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει την "επαναξιολόγηση" όλων των Αλβανών εργαζομένων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή με κυριότερη αυτή του στρατοπέδου "Μποντστηλ", διότι ενυπάρχει ο φόβος να υπάρχουν Τζιχαντιστές με προσβάσεις εκεί ως απλοί εργαζόμενοι. Παρόμοιες κινήσεις έχουν λάβει και οι Γερμανοί στο  Leposavic, αλλά και οι Ιταλοί στο Decani.



Συνεχίζοντας, η γενική εισαγγελία του Κοσόβου,ερευνά ιδιαίτερα την ΜΚΟ "Kosovo Aid and Development" και τον υπεύθυνο αυτής Racid Djaroum, ο οποίος μάλιστα ταξίδευε συχνά σε άλλες Βαλκανικές χώρες μεταξύ των οποίων τη Σερβία, ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. 



Οι φόβοι που υπάρχουν είναι ότι το δίκτυο των Τζιχαντιστών είναι καλά διεσπαρμένο στις διάφορες χώρες με δυνατότητες αυτόνομης δράσης και μπορούν να χτυπήσουν δίχως καθοδήγηση έχοντας τόσο την κατάλληλη εκπαίδευση όσο και την οικονομική δυνατότητα, αλλά πρωτίστως τον φανατισμό που τέτοιες ενέργειες απαιτούν.