Sunday, October 26, 2014

Δίκτυο Τούρκο-Ισλαμιστών σε Βαλκανικό έδαφος, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Το κράτος των Σκοπίων,πρόσφατα επιπλήχθηκε από τον ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη, Robert Bradke που είναι αρμόδιος σε θέματα τρομοκρατίας και θρησκευτικού φανατισμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και περιοδεύει την περιοχή, σε ότι αφορά τη "χαλαρή" του στάση απέναντι στο φαινόμενο αποστολής Τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.




Νεώτερα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσιογραφικές έρευνες, αποκαλύπτουν και τον ενεργό ρόλο Τούρκο-Ισλαμιστικών οργανώσεων που υποδαυλίζουν τέτοιες ενέργειες.



Ο Σουλειμάν Μπακί που διευθύνει τη ΜΚΟ στα Σκόπια ονόματι "Τουρκική Ένωση" και συχνός επισκέπτης της IHH στη Κωνσταντινούπολη, συνεργάζεται με τον Μπεσίμ Αχμέντ που έχει εδώ και έτη οργανώσει στη Γευγελή την ΜΚΟ" Ένωση για την προστασία της κοινωνικής και πολιτισμικής θέσης των εθνικών μειονοτήτων". 



Η χρηματοδότηση και για τους δύο προαναφερθέντες προέρχεται αποκλειστικά από τη Τουρκία, γεγονός που επέτρεψε στον Αχμέντ να ιδρύσει και δεύτερη ΜΚΟ στην περιοχή Βέλες με την επωνυμία "Ανθρωπιστική ένωση Τούρκων". 


Συνεχίζοντας, ο Ερτζάν Τσουλές, συνεργάτης των παραπάνω διευθύνει την ΜΚΟ "Σεφκι" στην περιοχή Γκόστιβαρ που αποτελεί μέρος της διακλάδωσης τόσο των παραπάνω όσο και των υπολοίπων που θα αναλυθούν περαιτέρω. 




Ο Ραμαντάν Αλίτι, πρόεδρος της ΜΚΟ "VISION M", στο Τέτοβο και της ομώνυμης "Ακαδημίας", αποτελεί ένα κομβικό παρακλάδι συνεργαζόμενος στενά με τον Αντναν Ισμαήλ, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου "ΛΟΓΟΣ-Α" στο Κουμάνοβο. Μαζί και οι δύο συμμετέχουν στον εκδοτικό οίκο "ΣΕΝΙΑ" που διευθύνεται από τους Αδριμ Ζεκίρι και Αφρίμ Γκασίν. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους συνεργάζονται στενά με την ιστοσελίδα Mesazhi.com.




Έτερος συνδεόμενος οργανισμός είναι το "Φόρουμ για την Ισλαμική νεολαία" στα Σκόπια του Φεβζί Μουσλίου, ο οποίος συνεργάζεται με τον Μοχαμάντ Γονούζι, γνωστό για την ακραία ρητορική του. Ταυτοχρόνως και οι δύο συνεργάζονται με τον Αντνάν Ισμαήλ που προαναφέρθηκε σε μα άλλη ΜΚΟ ονόματι "Μερχαμέτ" που έχει παραρτήματα στα Σκόπια, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Γκόστιβαρ, Ντέμπαρ, Κίτσεβο, αλλά και στην Πρίστινα του Κοσόβου. 


Επιπλέον το "Φόρουμ" συνεργάζεται με την ΜΚΟ "Λέσχη Ελίτ" του Σκεντέρ Ρεζέπι καθώς και με δύο μικρές αλλά ακραίες ΜΚΟ την "Ανσάρ" και την "Κοπρού".




Όλες οι παραπάνω οργανώσεις στην ουσία έχουν το ίδιο κέντρο χρηματοδότησης που άρχεται στη Τουρκία,υπό το πλήρη έλεγχο και καθοδήγηση του ΑΚΠ και εξυπηρετούν σε ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο της επιδιώξεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ και ευρύτερα τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα διείσδυσης, προσηλυτισμού και προπαγάνδας που περιλαμβάνει ακόμα και στήριξη των Τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, εάν και σε χαμηλότερους τόνους τους τελευταίους μήνες λόγω της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων που επέφερε ο "υπερβάλλων ζήλος" του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους".



Σχετικά γνωστά ονόματα που έχουν σχετιστεί από πλευράς Τουρκίας με τις Σκοπιανό-Ισλαμιστικές οργανώσεις, είναι ο δημοσιογράφος Ακίφ Σεφέρ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Χαιρουλάχ Ισλέρ.