Wednesday, October 8, 2014

Η εμβέλεια των Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων στα Βαλκάνια, του Ιωάννη Μιχαλέτου

Απαρχής της δεκαετίας του '90 και των πολέμων στην πρώην Νοτιοσλαβία, το φαινόμενο των Μουτζαχεντίν ή Τζιχαντιστών επεκτάθηκε σε σημείο που μπορεί οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής να σημειώσει ευκρινώς την παγκόσμια διάσταση και σημασία των εγκατεστημένων στα Βαλκάνια τρομοκρατών.







Επιπροσθέτως η επικινδυνότητα τους, διαφαίνεται από την εμπλοκή τους σε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις τη τελευταία 15ετία ανά τον πλανήτη.





Παρακάτω συνοπτικά αναφέρονται οι κυριότερες εμπλοκές τους.





Άτομα που συνδέονταν με την "Katibat al-Mujahideen" της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1992 έχουν συμμετάσχει:




- Στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Ν.Υ (Khalid Shaikh Mohammed)



- Στην επίθεση στο Αμερικανικό πολεμικό σκάφος στα ανοικτά της Υεμένης το 2000 (Abd al-Rahim al-Nashiri)



- Στις επιθέσεις στις Πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία το 1998 
(Mamdouh Mahmud Salim)


- Στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005 (Abu Hamza al-Masri)



- Στην επίθεση ενάντια στη Βομβάη το 2008 (Zaki ur-Rehman Lakhvi)



- Οι τελευταίες εξελίξεις της μαζικής στρατολόγησης Βαλκανίων "εθελοντών" στις τάξεις του "Ισλαμικού Κράτους" δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη των προαναφερθέντων, δεδομένης και της "Λογικής στρουθοκαμήλου"που έχουν επιλέξει αρκετοί διεθνείς και κρατικοί φορείς επί του θέματος.






Επιπλέον, Βαλκάνιοι τρομοκράτες έχουν:



- Επιτεθεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη το 2002


- Επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Πάπα της Ρώμης στο Σεράγεβο το 2005

- Επιχείρησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο των ΗΠΑ "Φορτ Ντιξ" το 2007


- Επιχείρησαν να επιτεθούν στο στρατόπεδο των ΗΠΑ "Κουάντικο" το 2009


- Επιχείρησαν να ανατινάξουν το μετρό της Ν.Υ. το 2009


- Επιτέθηκαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο το 2011


- Επιχείρησαν να ανατινάξουν νυχτερινά κέντα διασκέδασης στην Τάμπα της Φλόριδας το 2012


- Δολοφόνησαν δύο Αμερικανούς αεροπόρους στην Φρανκφούρτη το 2012



Όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα των εκατοντάδων επιθέσεων ή προετοιμασιών από κυρίως  Βόσνιους Μουσουλμάνους τα τελευταία έτη. 






Την παρούσα περίοδο στα Δυτικά Βαλκάνια σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νίξον στις ΗΠΑ, πρώην διευθυντικού στελέχους της NSA, πρώην αξιωματούχου με ειδίκευση στην περιοχή της CIA και εκατοντάδων τοπικών και διεθνών έγκυρων πηγών συμπεριλαμβανομένων και Μουσουλμάνων, τα παρακάτω θρησκευτικά κέντρα αποτελούν τόπους και φορείς εξάπλωσης εξτρεμιστικών τάσεων.



- Το Τέμενος και πολιτιστικό κέντρο του Βασιλιά Φάχντ στο Σεράγεβο,το οποίο ελέγχεται πλήρως από την τοπική Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.




- Το "Λευκό Τέμενος" του Σεράγεβο του οποίου ο Ιμάμης, ο Κοσοβαρό-Αλβανικής καταγωγής (γεννηθείς 5 Οκτωβρίου του 1966 στο Οράχοβατς), έχει δηλωθεί από την γνωστή εταιρεία των ΗΠΑ "Στρατφορ" ως ο βασικός ενδιάμεσος μεταξύ των εξτρεμιστών Βοσνίας και Αλβανών. 




- Το Τέμενος Μάκοβιτς στα προάστια της Πρίστινα στο Κόσοβο και αυτό της Μιτρόβιτσα, ερευνώνται το παρόν διάστημα από το γενικό εισαγγελέα της περιοχής,ως βασικά κέντρα στρατολόγησης Τζιχαντιστών για το Ισλαμικό κράτος με πολυετή δράση σε παγκόσμια εξτρεμιστικά δίκτυα Ισλαμιστών.




- Στα Σκόπια οι εξτρεμιστές ελέγχουν πλέον το Γαχιά Πασά Τέμενος, όπως και τα Σουλτάν Μουράτ, Χουνταβερτνί και Κιοσεκαντί,σταδιακώς αναλαμβάνοντας την θρησκευτική αλλά και πολιτική κατήχηση πολύ μεγάλου μέρους του τοπικού Αλβανικού πληθυσμού.





Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία της Νέας Υόρκης εδώ και έτη παρακολουθεί επισταμένως όλους τους χώρους και τις ενώσεις Αλβανών και Βόσνιων Μουσουλμάνων (ακόμα και των καθ'όλα και κατ'όψη νομιμοφρόνων) εδώ και έτη που κατοικούν εκεί, έχοντας μάλιστα σχηματίσει ειδική - εξειδικευμένη ομάδα παρακολούθησης για αυτό το σκοπό.