Wednesday, October 29, 2014

Οι Τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» απειλή και για την Ελλάδα; του Ανδρέα Μπανούτσου

 Το άρθρο αυτό γράφτηκε για το rizopoulospost.com και αναδημοσιεύεται από το RIMSE.

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας διπλής επίθεσης Τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων» στον Καναδά με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανυποψίαστων στρατιωτών και τον τραυματισμό ενός τρίτου. Οι δύο τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» ήταν προσήλυτοι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ και ο μεν πρώτος (Martin Coutere-Rouleau) χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του ως φονικό όπλο χτύπησε δύο στρατιωτικούς σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο ο δε δεύτερος (Michael Zehaf-Bibeau) λίγες μέρες αργότερα σκότωσε έναν φρουρό στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην Οτάβα και ύστερα επιχείρησε να εισβάλει στο Καναδικό κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο πριν εξουδετερωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Οι δύο αυτές επιθέσεις από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» μπορεί να ήταν πρωτοφανείς για τον Καναδά όχι όμως και για την Ευρώπη. Τον Μάιο του 2014 ο Γαλλικής υπηκοότητας 29χρονος Τζιχαντιστής Mehdi Nemmouche με ένα πιστόλι και ένα καλάσνικοφ επιτέθηκε στο Εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές ασφαλείας που τον συνέλαβαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας ο νεαρός Τζιχαντιστής είχε μόλις επιστρέψει από τη Συρία όπου είχε πολεμήσει στις τάξεις Τζιχαντιστικών οργανώσεων. Ένα χρόνο πριν τον Μάιο του 2013 ο Βρετανός στρατιωτικός Lee Rigby έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από δύο Νιγηριανούς προσήλυτους (Michael Adebolajo και Michael Adebowale) στο εξτρεμιστικό Ισλάμ στο Woolwich του Νοτιοανατολικού Λονδίνου. Οι «μοναχικοί λύκοι» του Woolwich αφού τον χτύπησαν με αυτοκίνητο ύστερα τον σκότωσαν με ματσέτα επιχειρώντας μάλιστα να τον αποκεφαλίσουν στη μέση του δρόμου. Δικαιολόγησαν την αποτρόπαια και εξτρεμιστική αυτή τους πράξη ως αντεκδίκηση για τους θανάτους Μουσουλμάνων από Βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» και κατά πόσο κινδυνεύει και η Ελλάδα από παρόμοιου τύπου επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων πολιτών ή και στρατιωτών; Οι Τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι» δεν αποτελούν μέλη οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα, είναι όμως άτομα που εμπνέονται από την εξτρεμιστική Ισλαμιστική ιδεολογία αυτών των οργανώσεων και προβαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις συνήθως κατά το δοκούν. Επίσης, επιλέγουν σχετικά εύκολους στόχους (soft targets) οι οποίοι δεν προϋποθέτουν κάποια μεθοδική προετοιμασία όπως απαιτείται στην περίπτωση μιας οργανωμένης τρομοκρατικής επίθεσης. Τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιούνται κατά κανόνα μέσα από εξτρεμιστικά Ισλαμιστικά φόρουμ και κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο, στις φυλακές (πολλοί από αυτούς έχουν ποινικό παρελθόν) ή ακόμα και σε Ισλαμικά κέντρα διδασκαλίας.
Κατά πόσο όμως απειλείται η Ελλάδα από τέτοιου τύπου Τζιχαντιστές;
Η εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η Ελλάδα απειλείται από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (αν και όχι πολύ υψηλό) απ’ ότι από Τζιχαντιστές τρομοκράτες που ανήκουν σε κάποια Ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα. Η συνεχιζόμενη δράση του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ και οι συνδεόμενοι με αυτό επιστρέφοντες Τζιχαντιστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων διέρχονται από την Ελλάδα προκειμένου να γυρίσουν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας. Ποιος αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί ότι ανάμεσα στους διερχόμενους αυτούς Τζιχαντιστές ( πόσο μάλλον σε κάποιους που θα αποφασίσουν έστω και προσωρινά να διαμείνουν στην Ελλάδα) δεν θα βρεθεί κάποιος που να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση τύπου «μοναχικού λύκου» σε Ελληνικό έδαφος; Οι δηλώσεις προ μηνός ενός εκ των ηγετών του «Ισλαμικού Κράτους» που κάλεσε τους απανταχού Τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις τύπου «μοναχικών λύκων» κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει να προβληματίσουν τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας δεδομένου ότι η Ελλάδα με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης συμμετέχει στη συμμαχία των «προθύμων» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε στην περίπτωση του Καναδά οι Τζιχαντιστές συνηθίζουν να πραγματοποιούν τις απειλές τους και επιπρόσθετα η Ελλάδα αποτελεί κατά αυτούς αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου χαλιφάτου που οραματίζονται να δημιουργήσουν. Για τους λόγους αυτούς το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια τρομοκρατική επίθεση από Τζιχαντιστές «μοναχικούς λύκους» στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή, προετοιμασία και εγρήγορση.
Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι εγκαίρως είχαμε επιχειρηματολογήσει και προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι στη πρώτη γραμμή του πολέμου κατά των Τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έχοντας υπόψη μας μεταξύ άλλων και τη δυνητική απειλή των Τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων».